❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

филмови, књижевност, сликарство, фотографија, наука, технологије, филозофирања, видарство, квизови, кућни љубимци, доживљаји, искуства, животни стилови, хобији, весеља, здравице, музика, игра, песма, и све друго што машта допушта

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Чет Мај 29, 2014 10:30 am

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Чет Мај 29, 2014 2:56 pm

Ana пише:


hehehe dobra fora :P
probacu cim mi koji cherry sazre ;)
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Пет Мај 30, 2014 11:45 am

Crni delikates - Sir od uglja!

Prodavnica "Manor Farm" u Engleskoj prodaje jedan od najneobičnijih sireva na svetu - sir od uglja! Nemojte misliti da je ovo samo ime, jer ovaj sir zaista sadrži pravi pravcati ugalj!

Слика
Crni delikates - Sir od uglja!

Iako ovi crni komadići sira možda ne izgledaju ukusno, ova nova vrsta postala je pravi hit među ljubiteljima sira!

"To je tvrdi čedar sir koji je potpuno crn unutra i spolja i koji je pomešan sa drvenim ugljem. Ukus je kremast i fenomenalan" - izjavio je Den Mensfild, pomoćni direktor firme, koji lično proba sir pre stavljanja na rafove.

Kada je sir od uglja stigao na degustaciju, svako ko ga je probao kupio je po celo pakovanje sira!

Inače, tvorac sira je Ejmi Birkin iz jorkširkse kompanije "Michael Lee Fine Cheeses" iz Jokšira , kaže da je ovo prvi i jedini potpuno crni sir koji podrazumeva mešavinu sira i aktivnog uglja.

Pomenuta fabrika sira je nagrađena za ovaj proizvod u kategoriji najbolje nove ideje na sajmu "Farm Shop and Deli show", 2014. godine.
izvor: prva.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Пет Мај 30, 2014 2:27 pm

cool :P
volio bih da ga probam i pazarim cijelo pakovanje ;)
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Нед Јун 01, 2014 3:23 pm

српска добродошлица које су се многи одрекли

Слика
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Нед Јун 01, 2014 3:25 pm

Znam ja gdje da odem i da je uvijek ili skoro uvijek dobijem. Samo bez rakije za mene ;)

Ali, na zalost, sve je redje da se ovo ponudi gostu.
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Нед Јун 01, 2014 3:28 pm

ти и без кафе :)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Пон Јун 02, 2014 7:54 am

hehehe ja sam vidio ratluk, a kafu sam nesvjesno izignorisao ;)

Kod hrane sam primijetio da mi u zadnje vrijeme mnogo vise prija da jedem dosta svjezeg voca i povrca. Zadnjih par mjeseci to mi cini 2/3 ishrane i mogu reci da se osjecam mnogo svjezije i bolje tj kada vise koristim hranu koja nije termicki obradjena i sa manje masnoca.
Ne vjerujem da cu se ikada odreci mesa, ali mi ga treba manje nego ranije...
Moracu da pogledam neke nove recepte ;)
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Пон Јун 02, 2014 9:29 am

не би ни ваљало да се потпуно одрекнемо меса,јер се без протеина не може живјет
уосталом, једино месо садржи све аминокиселине
само треба наћи мјеру и месо од пашне стоке, дивљач је још и понајбоља ко може да је набави
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Aнa » Пет Сеп 12, 2014 4:11 pm


Квас, истинско национално пиће Русије



Џенифер Јеремејева

Ако мислите да је руско национално пиће вотка, нисте у праву. Чудесно пријатан напитак са малим процентом алкохола, благо пенушав и златно-смеђе боје од давних времена до данашњег дана гаси жеђ становницима Русије: то је квас. Нажалост, индустријски произведени квас једва да заслужује то славно име. Зато ће вас „Руска реч“ научити како да сами направите прави!

Најбољи је квас који се прави код куће, али је још бољи онај који се производи у православним манастирима.
Слика

Класичан квас има густину и опорост јабуковаче са ниским процентом алкохола, а добија се ферментацијом црног или ражаног хлеба, изворске воде и биља, мада постоје и врсте кваса које се праве од бобичастог воћа, других врста житарица и репе. Квас се конзумира самостално као напитак, али се користи и као основни састојак хладних летњих чорби попут окрошке .
Редакција „Руске речи“ на основу поузданих извора потврђује да је индустријски произведени квас који се може купити у српским супермаркетима такође веома бледа копија оригинала.

На прагу лета на готово сваком углу пажњу привлаче мале жуто-црвене цистерне за точење кваса, где жедни могу да се освеже током целог дана. Квас се данас комерцијално производи у великим заводима и продаје у супермаркетима у пластичним боцама током целе године. У овом веома уносном послу учествују чак и постројења „Кока коле“ и „Пепсија“. Многи Руси сматрају да је такав тренд производње и продаје помало увредљива комерцијализација овог националног блага и сви су сагласни да је квас далеко бољег укуса од иностраних безалкохолних напитака.

Најбољи је квас који се прави код куће, али је из неког разлога још бољи онај који се производи у православним манастирима. Квас је довољно благ да га могу пити и деца, а свакако је здравији од безалкохолних напитака на бази заслађених сирупа. Поред тога, прављење кваса је одличан начин да се искористи стари хлеб. Дакле, пробајте! Можда вас сасвим придобије! Слободно комбинујте различите састојке све док не добијете укус који вам се допада. Ја сам додала мало ђумбира и коре лимуна што је мом квасу дало особен укус. Експериментишите да бисте добили свој!

Квас

Потребна опрема

- газа или чиста кухињска крпа

- стаклене боце са пластичним затварачима

Састојци

- 4 литра кључале воде и 3 супене кашике (45 ml) топле воде

- мало свежег ђумбира (око 5 cm), ољуштеног и исеченог на танке колутиће

- 15 ml рендане коре свежег лимуна

- 50 g сувог грожђа

- 125 ml шећера

- 750 g сувог или старог ражаног или црног хлеба, исеченог или измрвљеног у ситне комаде; руски хлеб „бородински“ даје најбољи укус

- 1 паковање инстант сувог квасца (2-1/4 кафене кашичице или 7 g)



Упутство

1. У поклопљеном великом супеном лонцу загрејати воду до кључања.

2. Поређати комадиће хлеба у плех за печење и пећи 30 минута на 180°C док не постану тврди. Ако је хлеб стар, пећи само 15 минута.

3. Када вода прокључа, склонити лонац са плотне, додати хлеб и кратко промешати да се добије уједначена маса. Добро поклопити и оставити да стоји 5 сати.

4. Обложити цедиљку слојевима газе и поставити је изнад чисте чиније или шерпе. Процедити смешу хлеба и воде кроз газу, притискајући дрвеном варјачом комадиће хлеба да се добро оцеде. Уклонити мрвице.

5. Додати квасац у топлу воду и оставити 2 минута да нарасте.

6. Кад квасац нарасте додати шећер, лимунову кору и ђумбир у претходно добијену течност; покрити крпом и оставити да стоји преко ноћи (8-12 сати).

7. Процедити течност кроз цедиљку да би се уклонили ђумбир и лимунова кора, затим пресути у стаклене боце, водећи рачуна да се оне не напуне до врха – оставити мало места да би процес ферментације могао да се настави. Додати по шаку сувог грожђа у сваку боцу, потом затворити боце запушачем и оставити да стоје 2-3 сата. Охладити у фрижидеру 2-3 дана пре служења.
Руска реч
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

ПретходниСледећа

Повратак на НАУКА, УМЕТНОСТ, ЉУБАВ, ЗДРАВЉЕ, ЗАБАВА

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 3 госта

cron