❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

филмови, књижевност, сликарство, фотографија, наука, технологије, филозофирања, видарство, квизови, кућни љубимци, доживљаји, искуства, животни стилови, хобији, весеља, здравице, музика, игра, песма, и све друго што машта допушта

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Svetovid » Пон Окт 03, 2011 10:13 pm

Није то, него један виче дај Световиде слику пчелињака, други виче дај слику тањира... па чекајте мало, хоћу и ја да гледам занимљиве сличице... по закону реципроцитета :hoho
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод wild colonial » Сре Окт 05, 2011 1:37 pm

shta ja volim da spremam

uzme se stari razani hleb.
rasporedi se u chinija za pechenje.
doda se strugani sir(onaj shto niko nije hteo da pojede)
malo paradajza.
zatim sitno seckani luk na krugove,
obavezno ljuta paprika,parmezan sir.
Pechi 2o ili manje minuta.
Kada je gotovo
doda se svez oregano i sluzi.
:detel

moze i mladi sir
Passion is the element in which we live; without it, we hardly vegetate.
--Lord Byron
wild colonial
 
Поруке: 786
Придружен: Пет Дец 04, 2009 3:46 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Svetovid » Пон Окт 10, 2011 12:37 pm

Следећи кулинарски пројекат којим ћу се бавити:
:vamp0010
http://www.coolinarika.com/recept/najobicnija-proja/

Слика

Sastojci

300 g kukuruznog brašna
400 ml vode
50 ml ulja
1 kašičica soli

Priprema

1
Sve sastojke pomešati u odgovarajućem sudu.
2
Sipati u okrugli teflonski pleh prečnika 25 cm. Testo je retko, nek’ vas to ne brine.
3
Peći oko 45-60 minuta na 200°C, zavisno od rerne, dok ne počne da rumeni odozgo. Poslužiti toplu, izlomljenu na parčiće.


Danas se svašta provlači pod imenom proja, a proja je sirotinjsko jelo od kukuruznog brašna. Starije domaćice bi rekle da je proja samo sa kukuruznim brašnom, a sve varijacije u koje ide i pšenično brašno, sir i sl. su – projare.

Ova najobičnija proja je ostala jedan od mojih favorita medju testom. Najlepša je još topla, dok korica savršeno krcka. Kad se ohladi gubi krckavost ali zadržava ton koji je dovoljan da preraste u akord ;)

Pravim je obično u okruglom plehu od 25 cm, bude tanka i ima puno korice. Gornja površina ostane mat i rapava, a donja se uglača i usija, kao testo kad je premazano žumancetom. Ovde nema sečenja, ova proja se lomi.

"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Нед Окт 16, 2011 2:03 pm

to sam i ja dosta puta spremao mada je i obican hleb sasvim ok
jedino sto ja dodam i kecapa malo (direktno na hleb) a na kraju stavim i jaje da se zaprzi preko :)

sve se napravi vrlo brzo ;)


wild colonial пише:shta ja volim da spremam

uzme se stari razani hleb.
rasporedi se u chinija za pechenje.
doda se strugani sir(onaj shto niko nije hteo da pojede)
malo paradajza.
zatim sitno seckani luk na krugove,
obavezno ljuta paprika,parmezan sir.
Pechi 2o ili manje minuta.
Kada je gotovo
doda se svez oregano i sluzi.
:detel

moze i mladi sir
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Чет Јан 26, 2012 5:17 pm

salata:
jedan manji naseckani luk,
jedan veci paradjz
100 grama maslina (ja stavljam zajedno i zelene i crne)
pola glavice salate
50ak grama rukole
50 grama mladog sira koji se isecka na kockice
jedna izrendana sargarepa
persuna
maslinovo ulje
jabukovo sirce
malo soli
:D
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод wild colonial » Чет Сеп 19, 2013 11:19 am

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink ... me=2477370


Food under the microscope: scanning electron micrographs of foodstuffs


:detel


:tugica
Passion is the element in which we live; without it, we hardly vegetate.
--Lord Byron
wild colonial
 
Поруке: 786
Придружен: Пет Дец 04, 2009 3:46 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Пон Сеп 23, 2013 3:12 pm

Izgleda totalno uvrnuto :P
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Пон Сеп 23, 2013 3:22 pm

Nedavno sam po prvi put poceo da koristim Maticnjak i mogu reci da sam zaista odusevljen ovom biljcicom :D :detel :detel :detel
Super je za salate, limunade/sokove, cajeve... :wub
Brzo se (bar za sada) obnavlja i zaista ga vrijedi imati makar u jednoj saksiji ;)
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод wild colonial » Сре Сеп 25, 2013 12:36 pm

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304 ... -cisti-krv

matichnjak nijesam znala shta znachi,pa to je lemon balm,pa onda sam nashla za shta je dobar.

:type
Passion is the element in which we live; without it, we hardly vegetate.
--Lord Byron
wild colonial
 
Поруке: 786
Придружен: Пет Дец 04, 2009 3:46 pm

Re: ❤ Кулинарске чаролије (специјалитети, савети, искуства...)

Порукаод Elrond Smith » Сре Сеп 25, 2013 6:30 pm

Za sve! :D :zurka
Toplo ga preporucujem! :detel :detel :detel
Ja ga za sada koristim iskljucivo svjezeg. Od branja do konzumacije - 15 min najvise u mom slucaju ;)
The ring can not stay here Mr. Anderson
Корисников грб
Elrond Smith
 
Поруке: 5341
Придружен: Пет Јун 25, 2010 11:01 pm

ПретходниСледећа

Повратак на НАУКА, УМЕТНОСТ, ЉУБАВ, ЗДРАВЉЕ, ЗАБАВА

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 3 госта

cron