Меморијални центар српских жртава геноцида

национализам, мондијализам, глобализам, тоталитаризам, патриотизам, антиглобалистички фронт, Америка, Русија, НАТО, ММФ, Светска Банка, мали народи и светске силе, Белорусија, Иран, Венецуела, Вредносни систем, Поуке историје, Аутентични и нови митови

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Сре Окт 26, 2016 8:49 pm

SVEDOČANSTVO O GENOCIDNOJ POLITICI NDH: Rasistički beleg za srpski narod


Boris SUBAŠIĆ | 26. oktobar 2016. 21:02 | Komentara: 0


Muzej žrtava genocida dobio dragoceno svedočanstvo o genocidnoj politici nezavisne države Hrvatske. Srbi morali da nose crvene trake
CRVENA traka s natpisom "Srbin-Serbe" je izuzetno svedočanstvo o rasističkoj i genocidnoj politici Nezavisne Države Hrvatske, koju je ovih dana dobio na poklon Muzej žrtava genocida u Beogradu. Ovo parče platna za izopštene, kakvo su morali da nose svi Srbi u NDH, najbolje je očuvano od samo tri takve trake koje su uopšte opstale do danas.- Kao što su Jevreji morali da nose žute trake, Srbi su morali da stave crvene s oznakom svoje nacionalnosti. Time su automatski postajali meta gde god da se nađu. Posle Drugog svetskog rata narodna milicija je dobila naređenje da ide od preživelog do preživelog i oduzima, sakuplja u uništava trake, dokumente i sve ostale tragove zločinačke politike NDH nad Srbima. Tako je uništen najveći broj materijalnih dokaza o genocidu koji se dogodio. Zato su nam svedočanstva kao što je ova traka za Srbe izuzetno dragocena - kaže prof. dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida.
Слика
Poslednje dve godine povećalo se interesovanje srpske javnosti za ovu instituciju, pre svega zbog broja izdatih knjiga, češćeg pojavljivanja u medijima, ali i snimljenih dokumentarnih filmova. Zahvaljujući tome, mnogi vlasnici dragocenih svedočanstva iz Drugog svetskog rata tek su saznali da Muzej žrtava genocida postoji.

- Veoma smo zahvalni na traci koju nam je poklonio gospodan Srđan Grgić iz Novog Sada i molimo sve građane koji poseduju takve materijalne dokaze da nam se jave - poziva dr Mišina.
Слика
TRAKA JOVANA BAKIŠA

TRAKU za Srbe koju je dobio Muzej žrtava genocida, morao je da nosi profesor Jovan Bakiš iz Bjelovara koji je uhapšen 1941. i odveden u logor "Danica" u Koprivnici, zatim u Gospić i na kraju je bačen u neku od mnogobrojnih jama na Velebitu. Njegova porodica je proterana u Srbiju, a kao svedočanstva te tragedija ostala su i pisma profesora Bakiša iz logora i propusnica koju su nemačke vlasti izdale njegovoj ženi, kao i potvrda Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora iz 1946. da je primila prijavu o zločinu nad porodicom Bakiš.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Пет Нов 04, 2016 1:09 pm

SVEDOČENJE O ZLOČINU NAD ZLOČINIMA


Decu su vadili iz utroba majki i bacali u reku


„Ono što je bolno, što u Beogradu i Srbiji deca ne uče, a nisu ni moja kada su išla u školu učila, šta je Jasenovac. A sem toga nigde u Beogradu nema spomenika ubijenim u Jasenovcu, a u Bruklinu i Njujorku postoji park i spomen obeležje“

U okviru 61. Međunarodnog sajma knjige u Beogradu na štandu predstavništva Republike Srpske predstavljena je knjiga Mire Lolić Močević „Svjedočim zločin nad zločinima“ u izdanju Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve i Udruženja srpsko-ruski most.

U knjizi su predstavljena svedočenja preživele dece logoraša i dece stradalnika koja su nastala tokom snimanja dokumentarnog filma o stradanju dece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Pored autora na promociji je govorio i istoričar Jovan Mirković, predratni direktor spomen kompleksa Jasenovac koji je govorio o stradanju dece u logorima Nezavisne Države Hrvatske, sa posebnim osvrtom na svirepost metoda ubijanja dece naglašavajući da deca nikada i ni u jednom ratu nisu vojni ni politički protivnici i da je zločin nad decom – zločin nad zločinima.

„Deca su ubijana, klanjem, vađenjem iz utroba majki, bacanjem u reke, jezera, pećine, špilje, gušenjem plinom, udaranjem o drvo i o zid, hvatanjem za noge, udaranjem tupim predmetima...Kada bi minutom ćutanja odali poštu svakom ubijenom detetu u Jasenovcu, ćutali bi 342 sata“ naglasio je Mirković.

Promociji knjige prisustvovalo je i troje dece od 12 sagovornika koji su svedočili o svojim i stradanjima njihovih porodica u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u dokumentarnom filmu „Zločin nad zločinima“.

Mira Lolić Močević naglasila je da se još uvek, na žalost, u obrazovnom sistemu Republike Srbije i Republike Srpske nastavlja kontinuitet komunističkog ignorisanja jasenovačkih ali i žrtava drugih stratišta srpskog naroda osnovanih pre logora Jasenovac o kojima se gotovo ništa ne zna navodeći primere Garavica, Mehinog Stanja, Crnog jezera...

U nastavku izlaganja Lolić Močević je podsetila na reči Patrijarha Pavla koje su se potvrdile u ratovima 90-ih, da je „zaboravljeno zlo izvorište novog zla“.

„Cilj skupljenih svedočenja i urađenog filma ne sme se tumačiti kao poziv na osvetu, nego borba za istinu i nezaborav“ – poručuje autor i dodaje: „Tokom snimanja izjava preživele dece stradalnika svi su imali jedinstvenu poruku: da trebamo oprostiti ali da ne smemo zaboraviti ubijene u jedinom logoru za decu koji je postojao u istoriji čovečanstva“.

U nemačkim logorima takođe su ubijana i deca, i nije Nezavisna Država Hrvatska jedina koja je u institucijama države ubijala decu, ali je Nezavisna Država Hrvatska jedina koja je organizovala institucije, posebne za decu, u kojima su deca doživljavala sudbinu odraslih.

Promociji knjige prisustvovala je i Nada Đorđević, jedna od svedoka stradanja srpskog naroda u Staroj Gradišci koja je svoje svedočenje završila rečima: „Ono što je bolno, što u Beogradu i Srbiji deca ne uče, a nisu ni moja kada su išla u školu učila, šta je Jasenovac. A sem toga nigde u Beogradu nema spomenika ubijenim u Jasenovcu, a u Bruklinu i Njujorku postoji park i spomen obeležje“.

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Чет Дец 08, 2016 3:12 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Пон Дец 26, 2016 4:28 pm

Staro sajmište: Jedan muzej za sve žrtve


V. Crnjanski Spasojević | 25. decembar 2016. 12:06 | Komentara: 12
Novosti saznaju - Završena radna verzija Zakona o Starom sajmištu. Definisano i ko je počinio genocid nad Jevrejima, Srbima i Romima. U logoru ubijeno više od 18.000 ljudi, a kroz njega prošlo blizu 40.000


U ovoj zgradi bio je logor
СликаRADI ispunjavanja dužnosti trajnog pamćenja i spomena pravednih i herojskih žrtava genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina, ovim zakonom se proglašava Ustanova spomen-žrtve, koja na teritoriji Grada Beograda, na levoj obali Save, obuhvata područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma, nazvano Staro sajmište.Ovako, za sada, glasi početak radne verzije Zakona o Ustanovi spomen-žrtve, popularno nazvanog Zakon o Starom sajmištu.

To je prvi korak ka obeležavanju poslednjeg neobeleženog velikog logora u Evropi, u kom je život izgubilo više od 6.000 Jevreja, blizu 200 Roma i više od 11.000 Srba. U njihovom istorijskom sećanju, kako se u zakonu navodi, ovo mesto stradanja ima uzvišeno značenje. Ustanova će biti proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu i stavljena pod posebnu zaštitu kao područje posebne namene. Prostiraće se na 16,85 hektara, prostorni plan doneće Narodna skupština, a plan detaljne regulacije Skupština Beograda.

Novi zakon, koji je radna grupa upravo završila, i koji tek treba da prođe Komisiju i sve ostale državne instance, definiše pojam genocida, kao i ko je odgovoran za genocid nad Srbima, Jevrejima, i Romima.

U radnoj verziji zakona navodi se da su za genocid nad srpskim narodom odgovorni NDH, Nemačka i njeni saveznici i pomagači, između 1941. i 1945, na području okupirane Kraljevine Jugoslavije. Za Holokaust (šoa), odgovorna je nacistička Nemačka sa saveznicima i pomagačima, baš kao i za porajmos (genocid nad Romima).
Logor je formalno bio na teritoriji NDH, ali je do pred kraj rata vlast nad njim imala isključivo nemačka okupaciona vlast. Posle maja 1942, kada su Jevreji pobijeni u dušegupkama, u Prihvatni logor Zemun, kako mu je bilo novo ime, zatvarani su mahom Srbi, ali i strani zarobljenici. Bilo je i četnika i komunista, zarobljenika sa Kozare, ljudi koji su masovno hapšeni jer su živeli pored pruga na kojima su vršene diverzije. U ovom logoru stradalo je ukupno više od 18.000 ljudi, a kroz njega je prošlo između 30.000 i 40.000 mučenika.

Delatnost Ustanove spomen-žrtve biće arhivska i muzeološka, naučnoistraživačka, nastavno-obrazovna, informativna i izdavačka, kao i molitvena i memorijalna. Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta.

Onog trenutka kada Srbija bude definisala ovaj prostor kao memorijalni kompleks, i kada se reše imovinski odnosi (to jest ekspropriše zemljište), država će moći da konkuriše kod stranih fondova za finansije, a interesovanje su već pokazale SAD, nemački i izraelski fondovi.Da je reč o radnoj verziji zakona, potvrdio je za “Novosti” prvi čovek Komisije za Staro sajmište, vladika Jovan Ćulibrk:

- U toku je pisanje obrazloženja zakona, posle čega će tekst biti prosleđen Komisiji, a zatim će ići u dalju proceduru. Mislim da je posebno važna preambula, u kojoj su definisani osnovni zločini nad sva tri naroda. Ona je ujedno i svečovečanska i dovoljno vezana za ono što se dešavalo tokom rata na prostoru Starog sajmišta - kaže za “Novosti” vladika Jovan.

I gradski menadžer Goran Vesić zadovoljan je zato što će se konačno Staro sajmište odrediti kao spomen-kompleks trajnog pamćenja i područje posebne namene.

- Ovaj čin predstavlja krunu dvogodišnjih napora Grada Beograda, vladike Jovana i ministra Aleksandra Vulina, da Sajmište konačno bude dostojno obeleženo kao mesto stradanja Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista. Usvajanje zakona ubrzaće rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, raseljavanje svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze u ovom kompleksu, omogućiće da projekat finansira i Republika, a ne samo Grad - ističe Vesić. - Činjenica je da međunarodna zajednica pokazuje veliko interesovanje za Sajmište, i da pozitivno ocenjuje sve što je poslednje dve i po godine urađeno.

Vesić podseća da je prvi put urađen popis svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze na Sajmištu, utvrđen pravni osnov po kome borave tamo, i počelo raseljavanje. Grad je potpuno raselio centralnu kulu, a svim pravnim i fizičkim licima koja su imala ugovore o zakupu ponudio alternativne lokacije. Raspisan je i tender za idejno rešenje uređenja centralne kule.NOVA POKLONA GORA

Ustanova spomen-žrtve sastojaće se iz već postojećih, samo rekonstruisanih paviljona, u kojima će biti smešten poseban memorijal za svaki od tri stradala naroda, a muzejska postavka će biti i u centralnoj zgradi. Posebno je zanimljivo da je ovo prvi put od Drugog svetskog rata, posle Poklone Gore, u Rusiji, da će jevrejska zajednica podeliti memorijal sa nekim drugim narodom, što pokazuje međusobno poštovanje za sve žrtve.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... -sve-zrtve
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Чет Дец 29, 2016 1:47 pm

Saradnja Prebilovaca i opštine Lidice kod Praga

Memorandum o saradnji opštine Lidice, kod Praga, i Prebilovaca, kod Čapljine - dva mjesta čiji su stanovnici skoro istrijebljeni tokom fašističkih zločina u Drugom svjetskom ratu - biće potpisan u petak, 12. juna, potvrđeno je Srni u Srpskom nacionalnom društvu "Prebilovci".

U ime Prebilovaca, memorandum će potpisati Branko Ekmečić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Prebilovci. Memorandim će biti potpisan u 18.00 časova u zgradi opštine Lidice.

Ustaše su 1941. godine u Prebilovcima ubile 850 Srba od ukupno 1.000 stanovnika tog srpskog sela u Hercegovini, koje, prema istraživanju japanskog lista "Asahi šimbun", predstavlja najstradalnije selo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.
Gradnja hrama u Prebilovcima, u čiju kriptu je položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve za vrijeme Drugog svjetskog rata, počela je 1991. godine.


Međutim, tokom 1992. godine Hrvatska vojska predvođena generalom Jankom Bobetkom minirala je kriptu i bagerima praktično uradila sve da se tragovi zločina unište.

Iako je veliki broj moštiju uništen sačuvano je sedam sanduka. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao je prebilovačke mučenike i od prošle godine se slave kao sveti svakog 6. avgusta.
Spomen-hram u Prebilovcima ponovo se obnavlja, zahvaljujući brojnim donatorima. Među njima veliki je broj Srba koji su porijeklom iz Hercegovine. Veliku pomoć i podršku u izgradnji hrama pružila je Vlada Republike Srpske.
Planirano je da obnovljeni Spomen-hram u Prebilovcima bude osveštan 8. avgusta.
Lidice su teško postradale poslije ubistva Hitlerovog protektora Češke Rajnharda Hajdriha. Atentat je izvršen 27. maja 1942, a Hajdrih je umro od zadobijenih rana 4. juna iste godine.
Poslije sumnje za vezu sela sa atentatorima, koja nije potvrđena, Nijemci su odlučili da nad Lidicama izvrše stravičnu odmazdu. NJeno izvršenje započelo je već 10. juna kada je cjelokupno stanovništvo sela uhapšeno, da bi muškarci zatim bili odvojeni od žena i dece.

Toga i narednih dana strijeljano je, bez ikakve krivice, 199 Lidičana, 192 muškarca i sedam žena. Poslije tri dana od hapšenja Nijemci su odvojili majke od djece.
Žene su odvedene u logor u Ravensbriku, a djeca, pretežno, u logor u Helmnu u Poljskoj. Tu su poubijana u kamionima-dušegupkama. Dio dece je predat njemačkim porodicama na usvajanje. Smrtno je stradalo 98 lidičke djece.
Poslije rata pronađeno je i vraćeno majkama ili drugim srodnicima 18-oro djece iz sela.
Prema dostupnim podacima ukupno je stradalo ili nestalo 320 stanovnika Lidica, odnosno 63,5 odsto stanovnika.
Selo je spaljeno i eksplozivom sravnjeno sa zemljom i tako potpuno uništeno 1. jula 1942. godine.
SRNA
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Уто Јан 03, 2017 1:41 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Чет Феб 09, 2017 9:39 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Сре Мар 08, 2017 12:26 pm

http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/2 ... utano.html

О прећутаном геноциду над Србима у Сарајеву
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Сре Мар 08, 2017 1:37 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Меморијални центар српских жртава геноцида

Порукаод Aнa » Чет Мар 23, 2017 5:26 pm

http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/2 ... utano.html


У данашњој емисији говоримо о предлогу закона о Старом сајмишту, којим би простор некадашњег нацистичког логора Сајмиште у Београду био трајно заштићен, тако што ће на њему бити изграђен спомен-комплекс посвећен жртвама окупације, геноцида и ратних злочина. Закон је назван Закон о Установи спомен-жртве и његов предлог је Влада Републике Србије недавно поднела на разматрање Парламенту.

О расправи које прате овај предлог закона, у емисији Речено и прећутано говоре проф. др Милан Кољанин, који је учествовао у прављењу Нацрта закона и Александар Нећак, председник Савеза јеврејскох општина Србије.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Претходни

Повратак на СТРАТЕГИЈЕ - Висока политика, идеје, идеологије

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта