Здравље народа

национализам, мондијализам, глобализам, тоталитаризам, патриотизам, антиглобалистички фронт, Америка, Русија, НАТО, ММФ, Светска Банка, мали народи и светске силе, Белорусија, Иран, Венецуела, Вредносни систем, Поуке историје, Аутентични и нови митови

Здравље народа

Порукаод Svetovid » Сре Сеп 24, 2014 12:04 am

:kafa
http://www.politika.rs/rubrike/spektar/ ... ti.sr.html

ИСТРАЖИВАЊЕ
Седимо и лежимо дневно до 14 сати

У Србији се рекреацијом бави само 17 одсто грађана, жене у седећем положају проведу пет сати и четрнаест минута, а мушкарци 18 минута краће

Слика

Просечна Српкиња дневно проведе скоро пет и по сати (314 минута) без физичке активности, а представници јачег пола нешто мало мање: мачо Срби дневно преседе чак 296 минута. Ако се томе дода време које проведу у спавању, у просеку осам сати, наша нација спада у изузетно физички неактивне – седимо и лежимо и до 14 сати.

Ови подаци су алармирајући, али и одавно наслућујући, а до њих се дошло током истраживања о навикама у исхрани и физичкој активности одраслог становништва које су спровели Републички завод за статистику, Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, Медицински факултет у Београду и Удружење грађана „Делпас”.

Иако и здравствени лаици знају да је мировање лоша особина, због минималне енергетске потрошње и утицаја на опште здравствено стање, чини се да овдашње становништво не воли да се зноји. Седи се по кафићима, користи се аутомобил уместо да се пешачи, у дому се радије доколичари испред телевизора уместо да се активно проведе време на отвореном...

Током истраживања, које је спроведено на 1.207 испитаника, закључено је да су људи раније много више били у покрету. Данас је само 16,9 одсто анкетираних изјавило да се бави рекреацијом једном или више пута недељно. Из те групе само 6,3 одсто њих може да се похвали просечном дужином тренинга од 105 минута дневно. Осталих 10,6 одсто је изјавило да практикује умерен облике физичког вежбања – вози бицикл најмање пола сата дневно, игра одбојку, плива... Овде је статистика на страни мушкараца, јер су бројнији у тој категорији – дупло више се баве интензивним рекреацијом у односу на даме које су изјављивале да се одлучују за лакше облике. Међутим, и ова скупина, мања од петине нашег становништва, далеко је од препорука Светске здравствене организације која гласи да је 150 минута умерене физичке активности недељно довољно у циљу унапређења здравља.

Савремен начин живота утицао је да се код нас само 14 одсто одраслих бави тешким физичким послом. Нешто више од трећине, 36,7 одсто је кроз свакодневицу изложено умереном физичком напору у који се рачуна брзо ходање, ношење лакшег терета, пењање степеницама (минимално до четвртог спрата), обављање кућних послова. Женама у овој групи током недеље на такав темпо оде нешто више од сат времена – 66 минута, а мушкарцима – сат и по.

Уколико би се навике промениле и само 10 минута дневно ходало или возио бицикл, што је ниво лаке физичке активности, постигао би се еквивалент од 37,5 минута умерене физичке активности недељно. Прерачунато у калорије то је утрошак од 382 калорије за мушкарце и 312 за жене, на седмичном нивоу. А годишње би то био губитак од 2,2 килограма масног ткива код мушкараца, односно, 1,8 килограма масног ткива код жена.

А. Цветићанин

-----------------------------------------

Европска физичка лењост

Ако је за утеху, према подацима Светске здравствене организације (СЗО) више од половине европске популације не достиже основне препоруке здравих навика физичке активности. Истраживање из 2013. године указују да се чак 41 одсто Европљана не бави ни рекреацијом ни спортом. То је негативно повећање у односну на 2009. када је тај проценат износио 39 одсто. Извештај Еуробарометра, од пре пет година, забележио је да је мање од трећине становника ЕУ – 31 одсто практиковало 30 минута умерене дневне физичке активности, што је препорука СЗО.
објављено: 24.09.2014
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Здравље народа

Порукаод johnshon » Нед Окт 12, 2014 6:55 pm

Zdravlje je najvaznije al ipak je sve u parama :lupa

Смртоносни вирус еболе би до краја 2015. године могао коштати земље Западне Африке преко 32 милијарде долара уколико га званичници не ставе под контролу, упозорила је данас Свјетска банка.

"Уколико напори за спречавање ширења еболе у три западноафричке земље, Либерији, Сиера Леонеу и Гвинеји, не дају резултата до децембра, читавом региону пријети економска катастрофа", наводи се у новом извештају СБ, а преноси агенција Франс прес.
"У ширем регионалном смислу, економске посљедице могу бити ограничене ако националне и међународне акције успију да спријече ширење епидемије. Уколико се, међутим, епидемија прошири на сусједне земље, од којих неке имају знатно веће економије, заједнички двогодишњи трошкови могу достићи суму од 32,6 милијарди долара до краја 2015. године", додаје се у извјештају.
Епидемија еболе, која је до сада однијела скоро 3.500 живота, већ је увелико нагризла привреде три западноафричке земље, погађајући њихову производњу и потрошњу.
Према најбољем сценарију, односно ако ебола буде стављена под контролу до краја 2014. године, економски трошкови епидемије ће ове године бити око 359 милиона долара за три западноафричке земље и додатних 129 милиона долара у наредној години.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=123797
Корисников грб
johnshon
 
Поруке: 101
Придружен: Нед Јун 15, 2014 5:24 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Марија » Суб Нов 08, 2014 6:04 pm

Знам баке и деке који су ми говорили, како се некад здравије живело. Устајали су са првим петловима док се још није ни видело најбоље, пуштали стоку на ливаде, хранили се много мање него данас у то време кажу за доручак или вечеру парче хлеба и сира и то је било то, за докторе су тада знали али никад нису имали потребе отићи код доктора, њихови родитељи живели су до 100 година неки успевали и до 105 година да живе, затим после 2 светског рата, кажу све се изменило и променило, почели синови и кћерке да им избегавају кућне послове, више су се хранили и више одлазили са друштвом.

Ако мене питате, здравље се постиже на начин који су некад практиковали наши стари пре 2 с.рата
Марија
 
Поруке: 50
Придружен: Суб Нов 08, 2014 12:16 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Svetovid » Чет Јун 25, 2015 6:56 am

:kafa
Dr Nedeljko Radlović: Nemojte deci davati mlečnu čokoladu ako želite da žive dugo i zdravo (INFO)
http://www.dnevne.rs/drustvo/dr-nedeljk ... dravo-info

Parče hleba premazano svinjskom mašću i alevom paprikom daleko je zdravija ishrana nego mlečna čokolada, kaže dr Nedeljko Radlović, pedijatar u Univerzitetskoj dečjoj klinici i predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

Radlović kaže da deci nećemo davati mlečnu čokoladu ako želimo da žive dugo i zdravo.

– Ovaj desert je nešto najgore što može nekome da se preporuči. Kombinacija mlečne masti i šećera saharoze koja daje fruktozu je najbolji put da nekome zakrčite krvne sudove, odnosno da dobije aterosklerozu. Zbog toga treba menjati svest dece, ali i roditelja i umesto mlečne ponuditi im crnu čokoladu, koja je daleko zdravija – objašnjava ovaj poznati pedijatar.

On kaže da su deca u Srbiji sve više gojazna zbog nezdrave ishrane u kojoj preovlađuje mlečna čokolada. Zato se, kaže, u praksi susreće s decom koja već imaju promene na zglobovima zbog težine, ali i s mališanima koji imaju visok pritisak i predispoziciju za šećernu bolest.

Stručnjaci upozoravaju da je mlečna čokolada poput neke razblažene varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa. Sadržaj kakao delova je i do tri puta manji nego kod crne čokolade, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo holesterola. Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak.

Prof. dr Ljubomir Pfaf, jedan od naših istaknutijih nutricionista u zemlji, kaže da su hleb i mast bolji od čokolade.

– Sve što imate u čokoladi imate i u hlebu. Ali, ako na hleb dodate životinjske masti, onda imate i A, D, E i K vitamine. Ukoliko još tu mast namažete na crni hleb, onda u organizam unosite i kompleks B-vitamina, što je zdravije od mlečne čokolade – savetuje Pfaf.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Пет Јун 26, 2015 2:33 pm

Nek dokažu da nismo otrovani


Kancerogena oboljenja u porastu?


Prof.dr Danica Grujičić, neurohirurg Kliničkog centra Srbijesa posebnim usmerenjem ka onkologiji pripada onoj grupi lekara koji koriste svaku priliku da upozore javnost da su kancerogena oboljenja u našoj zemlji u porastu, a da je uzrok tome bombardovanjе 1999. godine, jer je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i gađani su industrijsko-hemijski kompleksi, što za posledicu ima prodiranje i nakupljanje toksičnih materija duboko u tlo.


Neophodna komisija stručnjaka


- Smatram da imam pravo da obavestim javnost po ovom pitanju, i isto tako da postavim pitanje ovoj državi zašto do sada nije formirala komisiju stručnjaka koja bi utvrdila ima li zagađenja zemljišta posle bombardovanja ili nema - priča profesorka Grujučić. Mislim da zagađenja ima i da se već suočavamo sa njegovim posledicama. Druge kolege smatraju da nema nikakvog zagađenja, i upravo zato je neophodno da se formira komisija nezavisnih stručnjaka (hemičara, biologa, lekara, pripadnika vojske, ekologa) koji će makar sad, posle 15 godine, sve ispitati i saopštiti javnosti - izričita je naša sagovornica.


Mišljenje profesorke Grujičić deli i prof.dr Slobodan Čikarić, onkolog sa preko četiri decenije iskustva i predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka koji je svoja istraživanja na ovu temu objavio u knjizi "Preko trnja do zvezda".


- Jedinice biološko - hemijsko - atomske zaštite Vojske SRJ 1999. godine su merile radioaktivnost na terenu, i utvrdile da je u pojedinim regionima koji su gađani municijom od osiromašenog uranijuma, radioaktivnost povećana hiljdama puta u odnosu na normalnu - kaže profesorka Grujičić. Osim toga značajni su podaci instituta "Batut", koji je nakon 2005. godine zabeležio da su u porastu oboljenja sistemskih malignih tumora, kao što su limfom i leukemija. Ima nekih mojih kolega koji osporavaju ovaj stav rečima da Batut nema preciznu evidenciju, što znam da nije tačno, jer od 80-tih godina Klinika za neurohirurgiju na kojoj radim dužna je da prijavi svaku malignu bolest. Dakle, dozvoljavam da se kaže da su ti podaci možda neprecizni u desetini slučajeva, ali u hiljadama nikako!


Sve agresivniji tumori


Da zdravstvena slika Srbije nije optimistična profesorka Grujučić dokazuje tvrdnjom da "u evropskim zemljama smrtnost od kancera pada na oko jedan odsto, u Srbiji je ona u porastu i iznosi oko 2,3 odsto među obolelima". Ona dodaje da mnogi stručnjaci stopu smrtnosti objašnjavaju našom lošom organizacijom zdravstvene zaštite, ali zato profesorka Grujučić ističe kontraargument da je organizacija zdravstva kod nas oduvek bila manjkava, pa ipak smrtnost nije rasla.


- Moja klinička praksa potvrđuje da se susrećemo sa sve agresivnijim tumorima, i nažalost sve češće kod dece mlađe od tri godine koja ne smeju da se leče zračnom terapijom, a pokazalo se da slabo reaguju i na hemioterapiju - objašnjava naša sagovornica. Zašto je to tako, nemam odgovor, ali to su činjenice.


I ovde priči nije kraj, podseća profesorka Grujičić. Jer, kako kaže naša javnost je ignorisala izveštaj organizacije za ekologiju u okviru Ujedinjenih nacija koja je Novi Sad, Kruševac, Pančevo i Kraljevo posle bombardovanja proglasila za gradove nebezbedne za život. Osim toga Vojnomedicinska akdemija je pet godina pratila zdravlje dve i po hiljade vojnika koji su se nalazili u neporsrednoj blizini gađanih ciljeva za vreme rata, ali je taj proces prekinut zbog nedostatka novca, iako nauka zna da se prve posledice ispoljavaju posle sedam i po godina.


- Osim sistemskih malignih bolesti, beleži se i drastičan rast gastrointestinalnih tumora - kaže profesorka Grujučić. Mislim da je ta činjenica u direktnoj vezi sa kvalitetom hrane koju jedemo.

Optimizam?

Ima li mesta optimizmu u moru negativnih podataka upitali smo našu sagovornicu:
- Medicina beleži ogroman napredak. Ona se danas veoma uspešno bori sa karcinomom dojke, pluća, debelog creva. U tom smislu možemo da kažemo da se danas sa malignitetima živi. Ipak, ono što je presudno za većinu pacijenata jeste da se kancerogene promene otkriju u ranoj fazi, a to je jedino moguće redovnim odlaskom na preglede, naročito kod ginekologa, urologa, da se ne zanemaruje pojava krvi u stolici, učestale glavobolje i brojni drugi hronični simptomi. Pacijenti kojima je dijagnostikovan helikobakter pilori moraju češće da rade kontrole želudca.

Budućnost

Profesorka Danica Grujučić kaže da je budućnost lečenja karcinoma u genetskoj analizi tumora, prema kojoj se određuje ciljana terapija. Ova praksa se kod nas za sada jedino primenjuje u tercijernim zdravstvenim ustanovama kao što je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i to samo za pojedine lokalizacije.

Slučaj holivudske glumice

Javnost je bila prilično zatečena i šokirana vešću da je čuvena holivudska diva Anđelina Džoli u cilju prevencije kancera odstranila obe dojke, jajnike i jajovode, jer je njena majka podlegla malignom oboljenju ovih organa. Profesorka Danica Grujučić na to kaže:


- Verovatno da su je na ovakav čin savetovali lekari, koji su genetskim analizama tumora mogli da utvrde kolika je verovatnoća da će i ona da oboli kao i njena majka. Ipak, moja odluka, iako sam lekar, ne bi bila tako radikalna. Da sam u toj situaciji, išla bih redovno na kontrole i pratila promene.

Alternativa

Kada je o primeni alternativnih metoda u lečenju kancera reč profesorka Grujičić savetuje opreznost.


- Znate, mnogi ljudi misle da smo mi lekari produžena ruka neke farmaceutske mafije, što je glupost - kaže profesorka Grujičić. Procedure da bi se neki lek odobrio su veoma složene, godinama se prate, dokazuju i potvrđuju. Dok sa druge strane neki nude čarobni štapić. On definitivno ne postoji. Svojim pacijentima savetujem da dok su pod terapijom ne uzimaju ništa alternativno, jer se dešava da pacijenti dođu sa teškim oštećenjem jetre kod nekontrolisanog uzimanja vitamina B17, nekih ulja za koja veruju da leče kancer...To nije dobar pristup.
http://www.biljeizdravlje.rs/code/navig ... cleId=1023
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Сре Сеп 30, 2015 6:00 pm

Трансмасти – тихи убицаrts.rs
Уочи Светског дана срца, лекари упозоравају да грађани Србије најчешће оболевају и умиру управо од болести срца и крвних судова. На страдање срца утичу многи фактори ризика, између осталих и лоша храна, богата трансмастима, које стручњаци неретко називају тихи убица. Најчешће се налазе у печеној, прженој или прерађеној храни.

Да смо традиционално љубазан народ и добри домаћини, хтели смо да покажемо и госту из Данске. Иако је професор Стен велики борац против нездраве хране, после предавања на Медицинском факултету, понудили смо му оно што наша деца, али и одрасли, често једу.
Припремила Ана Стаменковић

„Сада је десет сати, не, не бих ово јео никада овако рано. Понекад унуке водим и на такав оброк, али у Данској сам сигуран да ови производи не садрже лоше трансмасти, зато што смо их избацили из хране још пре 10 година. Пошто сте ми ово сервирали, волео бих да видим декларацију производа. Ипак, хвала, један оброк вас неће убити, али ако ово једете свакодневно, угрозићете здравље“, каже професор Стен Стендер из Универзитетске болнице у Копенхагену.

А ми здравље угрожавамо свакодневно и хранимо се лоше, што је показало и недавно истраживање које је обухватило 700 испитаника.

„У том смислу познато је да је повећан унос масти код више од 80 одсто популације, затим засићених код 75 одсто, повећано конзумирање соли, натријума код 60 одсто популације, недовољан унос влакана и недовољан унос воћа и поврћа“, напомиње проф. др Мирјана Гуриновић са Института за медицинска истраживања.

А када се овако хранимо, и не чуди што највише оболевамо и умиремо од кардиоваскуларних болести.

„Оне су најчешћи убица у Србији, у многим земљама, али у Данској више не! Променили смо закон и спасли много живота“, каже доктор Стен Стендер.

Професорка Марија Глибетић са Института за медицинска истраживања истиче да треба ограничити садржај вештачких трансмасних киселина у индустријским производима.

„Кад се то уради законима, и пекаре, и исхрана у ресторанима и дечја исхрана биће контролисане. Са стране политичара је важно да донесемо закон који ће свима нама помоћи у борби против кардиоваскуларних болести“, додаје Глибетићева.

А док не донесемо нове или изменимо постојеће законе, најмање што можемо да урадимо јесте да избегавамо брзу и пржену храну, кондиторске производе и многе прерађевине.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Сре Окт 07, 2015 9:21 pm

Ove antibiotike pola Srbije uzima uzalud!


Svako zna za “pentreksil”, “baktrim”, “azitromicin”. Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče
Na ovo skreže pažnju i upozorava infektolog i predsednik Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju prof. dr Mijomir Pelemiš, koji podseća na to gde nas može dovesti neracionalna upotreba ovih lekova – Ujedno, apeluje i na lekare da ih ne propisuju tako olako.

– Ljubav prema antibioticima u Srbiji se dugo neguje. Svako zna za “pentreksil”, “baktrim”, “azitromicin”. Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče. Oni su toliko mnogo korišćeni i za ono što treba i što ne treba da su bakterije na ove lekove postale maksimalno otporne. Ranije se svaka mokraćna infekcija lečila “baktrimom”, a sada to kod velikog broja pacijenata nema nikakvog efekta – navodi Pelemiš za Politiku.

On napominje da se najčešće greši baš u ovo doba godine i zimi kada se antibiotici pogrešno daju za lečenje infekcija koje su izazvane virusima.

– Greši lekar koji propisuje antibiotik pacijentu samo zato što ima visoku temperaturu. Čak i kada je temperatura 39 stepeni, treba prvo dati lek za njeno snižavanje, zatim uraditi najjednostavnije laboratorijske analize krvi i urina, bris guše i nosa, pa se tek na osnovu toga odlučiti za davanje antibiotika – kaže Pelemiš.

Greši se i što se posle tri dana uzimanja antibiotika, a pošto pacijent oseti boljitak, terapija prekida jer se na taj način razvija rezistencija. Umesto toga, antibiotik se pije minimum pet dana, a u proseku od sedam do deset.

Profesor Pelemiš je apelovao i na lekare da ne smeju da neguju “ljubav” prema nekom antibiotiku, već moraju da poznaju “mapu rezistencije” u Srbiji i u svojoj bolnici.

To znači da moraju da znaju koje se bakterije najčešće javljaju u bolnici kod pacijenata koji su imali operaciju na srcu, a koje kod bolesnika kojima je ugrađen urinarni kateter, i koji antibiotici su u Srbiji izgubili svoju moć…

(Politika)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Пон Нов 02, 2015 1:10 pm


LAZAREV O ISCELJIVANJU GRLjENjEM: Nađite pored sebe osobu i priljubite se uz nju barem par sekundi!Zagrljaj je mnogo korisniji nego što to može izgledati na prvi pogled. Istraživanja pokazuju, da zagrljaj pomaže ljudima kako psihički tako i fizički.

Po rečima Louise Hay, potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživeli, osam zagrljaja dnevno za održavanje života, dvanaest zagrljaja dnevno za rast i razvoj.

70-ih godina prošlog veka, istraživači su počeli proučavati hemijske supstance zvane endorfini koji su otkriveni u krvnom i nervnom sistemu. Endorfini – su materija slične morfijumu koje smanjuju bol i izazivaju osećaj euforije. Istraživanja pokazuju da se količina ovih prirodnih opijata koje luči mozak i nervni sistem, povećava kada smo zagrljeni.

Psiholozi često govore da savremenom čoveku nedostaje fizička bliskost s drugim živim bićima, nevažno da li se radi o bliskoj osobi, strancu ili životinji. Odsustvo takvog nevinog, aseksualanog kontakta lišava čoveka radosti postojanja, dovodi do toga da se čovek zaključava u kavez svoje ličnosti, gubi osećaj bliskosti s čitavim čovečanstvom i kontakt s realnošću.

Postoji zona mozga koja aktivno radi pri dodiru ljudske kože. Ako se dete nedovoljno grli, atrofira deo njegovog mozga i imunološki sistem strada.

Zagrljaj u ranom detinjstvu čini nas sposobnim da volimo. Deca, koja su rasla do sedme godine bez zagrljaja, mogu biti nesposobna voleti druge. Od njih mogu nastati psihopati, sociopati, itd., odnosno ljudi koji su u neskladu s društvom i skloni asocijalnom ponašanju, kao i patološki nesposobni za život.

Detaljna istraživanja dokazuju to neverovatno otkriće. Društvo, gde ljudi malo grle jedni druge, postaje agresivnije. Istraživanja koje je proveo neuropsiholog James William Priskot, svedoče o tome da deca koja se nisu držala na rukama i o kojima se nije brinulo, imaju veliku šansu da budu čak i ubojice.

Zagrljaj donosi radost i pomaže kako psihički, tako i fizički, ne samo onima koji su zagrljeni, veći i onima koji grle.

Zagrljaj:

– Jača imunološki sistem;

– Stimuliše središnji nervni sistem;

– Poboljšava san;

– Daje snagu;

– Podmlađuje;

– Uklanja stres;

– Povećava količinu oksitocina – hormona koji smanjuje depresiju, on takođe smanjuje i krvni pritisak, to jest, smanjuje rizik od srčanih bolesti;

– Povećava nivo hemoglobina, što jača celi organizam, jača imunitet i ubrzava oporavak od bolesti;

– Povećava samopouzdanje;

– Donosi pozitivne emocije;

– Izbavlja od unutrašnjih strahova, depresije, usamljenosti.

U drevnim istočnjačkim spisima, zagrljaj se opisuje kao vrlo važno delovanje za svakog čoveka, ono ispoljava isceliteljske i pomlađujuće efekte pri čemu dolazi do razmene muške i ženske energije.

Sva stvorenja oko nas očekuju našu toplinu, dobrotu.

Nađite pored sebe osobu, priljubite se uz nju barem par sekundi, prestanite misliti o tome čime se obično bavi vaš mozak.

Zaronite u njen svet, darujte joj svoju tišinu i dugo vremena nećete zaboraviti taj osećaj uzajamne topline i kosmičke dobrote.

(Izvor: www.lazarev.ru | Prevod: bebamur.com)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Уто Нов 10, 2015 6:44 pm

Дијабетес пети узрок умирања у Србији

уторак, 10. нов 2015, 12:33 -> 13:12

Извор: РТС/ТАНЈУГ

У Србији скоро 710.000 људи болује од дијабетеса, који је пети водећи узрок умирања, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар, наводећи да ће до краја године у свим домовима здравља у Београду бити поново успостављен рад саветовалишта за дијабетес.

У нашој земљи, како је рекао, 465.000 оболелих, односно само 8,1 одраслог становништва зна за своју болест, још 245.000 особа нема постављену дијагнозу и не лечи се, док једна трећина пацијената већ има једну или више компликација у тренутку откривања дијабетеса.

Према његовим речима, “директни трошкови дијабетеса”, намењени лечењу бројних, озбиљних компликација, у 2013. години износили 242 милиона евра.

На скупштинском Одбору за здравље и породицу изнео је поражавајуће податке да у свету свака дванаеста особа или 387 милиона људи има дијабетес, док сваких седам секунди једна особа умре од последица дијабетеса.

Уколико се тај тренд настави, упозорио је Лончар, 2035. године биће 592 милиона људи оболелих од те болести, а највећи пораст се очекује у земљама са ниским и средњим примањима, којима припада и Србија.

У том смислу, министар је истакао да је контрола дијабетеса императив ефикасне превенције његових компликација, и подсетио да је крајем прошле године министарство на иницијативу Републичке стручне комисије за превенцију и контролу шећерне болести покренуло обнављање саветовалишта за дијабетес у домовима здравља.

Данас, таква саветовалишта прорадила су у 28 од 40 домова здравља, а до краја године биће испуњен план да се у свим домовима здравља у Београду успостави рад обновљених саветовалишта, након чега ће се мрежа ширити.

„Унапређење здравствене заштите од шећерне болести, у дијагностици и терапији биће убудуће један од приоритета министарства“, поручио је Лончар.

Седница скупштинског одбора била је посвећена обележавању Светског дана борбе против дијабетеса, а председница одбора, Славица Ђукић Дејановић, казала је да се на дијабетес мора мислити свих 365 дана у години.

„Мора се више радити на превенцији и раној дијагностици, јер се тиме праве велике уштеде у здравственом систему, али се омогућава боље лечење оболелих“, изјавила је Ђукић Дејановић.

Стела Пргомеља из Удружења оболелих Плави круг похвалила је поновно увођење саветовалишта за дијабетес, јер се фокус мора ставити на рано откривање и дијагностику.

Она је, међутим, навела да има још проблема са којима се оболели суочавају и које треба решавати у будућности, као што су недовољан број педијатара – ендокринолога у појединим деловима Србије, недоступност потрошног материјала, као и недостатак нових терапија.

Пргомеља је позвала све локалне самоуправе, које су по закону оснивачи домова здравља, да што пре омогуће поново успостављање саветовалишта за дијабетес.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Здравље народа

Порукаод Aнa » Пон Нов 30, 2015 1:21 pm

Докле ће мушкарци бежати од лекара


Док је у свету већ петнаесту годину заредом месец новембар посвећен мушком здрављу, код нас није било већег интересовања за превентивне прегледе, чак ни за оне којима би се предупредила „страшна бољка” ћелавост


Аутор: Оливера Поповић

Месец новембар је у свету и ове године је протекао у духу глобалног покрета „Мовембар” чији је циљ да подигне свест о мушким здравственим проблемима, пре свега раку простате и тестиса.

Разлог је то што се мушкарци у огромном броју случајева лекарима јављају када је болест одмакла и када могућности за ефикасно лечење готово да нема.

У Србији, нажалост, ове године није било већег одзива кампањи, иако је Срђан Илић, млади новинар „Телевизије Прва”, покушао да шири дух ове кампање. Али, како сам признаје, заинтересованих није било превише: чак ни за бесплатне прегледи косе и коже главе, иако се рачунало да ће мушкарци бити заинтересовани да предупреде „бољку ћелавости”.
Бркови у Мовембру
У свету уобичајени знак подршке Мовебру је – пуштање бркова. Они који се одлуче за такав гест, првог дана новембра се глатко избрију, а онда се наредних 30 дана негују бркови а ла Салвадор Дали.
Ове године, месец мушког здравља, обележен је 15. пут, а слоган је био „Буди мушко –иди код лекара!”

– Мушкарац не одлази код лекара после првог осећаја бола, већ тек после неког трећег-четврог понављања болних тегоба. Ни сами лекари, ни министарство здравља, ни медији не посвећују довољно пажње превенцији мушких здравствених проблема – примећује Илић, позивајући се на истраживања које су током новембра спровеле поједине приватне ординације у Београду.

Иако су мушкарци чешће на мети фаталних болести и умиру у цвету младости, много су гласније „женске” кампање – против рака дојке, о порасту броја обољења срца код лепшег пола, студије о утицају хормона и дијета... У исто време, јаз у дужини животног века деценијама је исти – пет година у корист жена.

У Србији, по последњем попису, просечни животни век жене је 78 година, а мушкарца 73. Према последњем Истраживању здравља становништва Србије, у свим обољењима, осим инфаркта, жене предњаче. У Србији од хроничних болести пати 51,5 одсто жена, а само 47,8 мушкараца, висок притисак има 35,2 одсто становница Србије, а само 26,6 одсто мушкараца, због проблема са леђима пати чак 22,9 одсто жена и само 15 одсто припадника јачег пола. Ангина пекторис чешће мучи жене, као и висок холестерол. Жене су чак и мање крезубе: 85,7 одсто старијих дама има зубну протезу у односу на 75,2 одсто мушкараца. Једино од Алцхајмерове болести жене умиру раније него мушкарци. Бројке недвосмислено указују да жене чешће посећују лекара, док многи мушкарци и не знају да имају неку болест. Још мало статистике у прилог тој тези: изабраног лекара у Србији има 93 одсто жена, у домове здравља редовно иде њих 71,6 процената, а свега 59 процената мушкараца. И кад ипак смогну храбрости да оду код лекара, преписане лекове узима свега 36 процената мушкараца.

Ако је за утеху, занемаривање свог здравља није специфичност само наших Балканаца. Др Кен Голдберг, уролог и аутор књиге „Како мушкарци могу живети подједнако дуго као жене”, поручио је да мушкарци морају да воде рачуна о свом здрављу онако како то чине са својим аутомобилима. Др Вилијем Полак, директор Центра за мушкарце Мек Лин Болнице у Белмонту у држави Масачусетс, пре неколико година је упозорио да мушкарци морају да признају да су осетљиви и болешљиви. Онда ће се и истраживачи бавити више мушким здравственим проблемима. Поређења ради, у САД је 2005. године за проучавање карцинома простате потрошено 394 милиона долара, а у исто време за рак дојке – 710 милиона долара.

У Србији годинама постоји Удружење оболелих од рака дојке, као и многобројне кампање посвећене овом раку, док, по речима др Александра Милошевића, годинама неуспешни остају покушаји да се оснује удружење оболелих од рака простате.

– Наши мушкарци се праве да су здрави и због тога касно стижу код лекара за многе болести, а то је нарочито кобно за рак простате. Готово половина свих оболелих од рака простате у Србији код лекара стиже касно, иако апелујемо да после педесете године, мушкарца треба да контролише своје психолошко и физичко здравље. Обично од 50. године мушкарци почињу да скривају своје психичке тегобе, а тада почину и проблеми са мокрењем. Тек када дође до проблема у сексуалном животу, наш мушкарац тражи помоћ лекара – каже др Милошевић, додајући да је цена скривања ових слабости – краћи животни век.

– Рак простате може да се открије на време и успешно излечи. Услов је да мушкарац после 50. године једном годишње одлази код уролога–каже др Милошевић.
http://www.politika.rs/scc/clanak/34438 ... -od-lekara
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Следећа

Повратак на СТРАТЕГИЈЕ - Висока политика, идеје, идеологије

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта