Сирија

национализам, мондијализам, глобализам, тоталитаризам, патриотизам, антиглобалистички фронт, Америка, Русија, НАТО, ММФ, Светска Банка, мали народи и светске силе, Белорусија, Иран, Венецуела, Вредносни систем, Поуке историје, Аутентични и нови митови

Сирија

Порукаод talican » Пон Нов 21, 2011 1:34 am

Russia preventing Globalist attacks on Syria?

Russia is sending its warships to Syrian waters in a move aimed at preventing any foreign attacks against Syrian territories.

According to Russian sources, the recent move conveys the message that Moscow will block any NATO-led attack under the guise of “humanitarian intervention,” The Nation reported.

Слика

Russia has been voicing support for Syria, which it says is currently going through a civil war.

The Western military alliance, NATO, has been making efforts to demonize the government of Syrian President Bashar al-Assad and his forces, while downplaying attacks by opposition forces.

Russian Prime Minister Vladimir Putin has also recently warned the West against any ‘Libya-style’ military intervention in Syria.

Syria has been experiencing unrest since mid-March, with demonstrations being held both against and in support of Syrian President Assad.

According to the United Nations more than 3,000 people, including members of the security forces, have been killed in the turmoil.

The opposition and Western countries accuse Syrian security forces of being behind the killings in the country, but the government blames what it describes as outlaws, saboteurs and armed terrorist groups for the deadly violence, stressing that the unrest is being orchestrated from abroad.

from Press TV

Слика


http://americanfront.info/2011/11/20/ru ... -on-syria/
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Суб Апр 28, 2012 11:06 pm

Сиријски „побуњеници“ траже помоћ ОВК и нуде признавање „Косова“
26. 04. 2012 21:37 | РТС / Васељенска ТВ

Слика

Окупиране територије – Представници сиријске опозиције у Приштини траже савете и помоћ бивших припадника Ослободилачке војске Косова за борбу против Башара ал Асада. Обећавају да ће, после свргавања режима, признати независност Косова.

Амар Абдулхамид, активиста у егзилу, изјавио је данас да пример нове земље која „израња из кошмара и појављује се као држава“ може да буде инспиративан за сиријске дисиденте, пренео је АП.

Абдулхамид је један од тројице сиријских опозиционих активиста у посети окупираним територијама, где су се састали са бившим припадницима ОВК.

Харач за хришћане

Западне обавештајне службе озбиљно забринуте због могућности да демократску побуну у Сирији „преузму“ радикални исламисти. Први знакови мутације већ видљиви, јер су побуњеници почели да наплачују „харач“ хришћанским породицама.

Такав развој ситуације био је готово известан пошто је, развојем побуне у Сирији, у ту државу дошао велики број радикалних исламиста из Ирака, низа арапских држава, али и Европе, наводе хришћанске организације из Сирије. У великој експлозији у граду Хами, на југу Сирије, погинуло је 70 цивила, јавио је Би-Би-Си, позивајући се на тврдње сиријских опозиционих активиста.

Међутим, судећи према информацијама које су објавили државни медији, у Хами је погинуло 16 људи у експлозији у једној кући која је коришћена као „фабрика за наоружавање терористичких група“. У опозиционим групама тврде да толика експлозија није могла да буде изазвана конвенционалним гранатирањем града и да је врло могуће да је војска користила ракете „скад“, преноси Би-Би-Си.

У експлозији је неколико зграда уништено у јужном делу града Маша ел Тајар. Према оцени извештача Би-Би-Сија Џима Миура, толика деструкција тешко да може да се направи конвенционалним гранатирањем. Сирија је, према информацијама института СИПРИ, увезла од 1991. до 1996. године око 150 ракета „скад-Ц“.

Иако је договор о прекиду ватре између режима и побуњеника у Сирији ступио на снагу пре две недеље, примирје још увек није ни на видику. У међувремену, француске власти саопштиле су да је мировни план Уједињених нација „озбиљно угрожен“ и да би распоређивање мировњака требало да се убрза.

Према речима француског шефа дипломатије Алена Жипеа, уколико мировни план пропадне, требало би размотрити слање оружаних снага да се заустави трагедија. „Није добро. Не можемо да дозволимо да се сиријски режим не придржава ниједне од тачака мировног плана и тиме пркоси међународној заједници“, истакао је Жипе.

Нажалост, ово није први пут да се објављују контрадикторни подаци о страдању Сиријаца. Према Уједињеним нацијама, у сукобима који су почели у марту прошле године досад је страдало више од 9.000 људи.

Према подацима владе у Дамаску, у последњих 13 месеци погинуло је 3.838 људи, од чега 2.493 цивила и 1.345 припадника сиријских снага безбедности.

http://www.vaseljenska.com/vesti/sirijs ... je-kosova/
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Уто Мај 01, 2012 11:17 pm

Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод Јакобог » Суб Јул 21, 2012 10:52 pm

Слика
Корисников грб
Јакобог
 
Поруке: 281
Придружен: Уто Апр 05, 2011 7:45 pm

Re: Сирија

Порукаод talican » Нед Јул 29, 2012 11:33 pm

Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Уто Јул 31, 2012 3:26 am

Слика
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Суб Авг 11, 2012 12:04 pm

Слика
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Суб Авг 11, 2012 12:05 pm

DžIHADISTI IZ BIH RATUJU U SIRIJI

Među džihadistima je i mnogo veterana koji su ratovali u Afganistanu, Iraku, BiH i Čečeniji...

Слика

Izvješće njemačke obavještajne službe za vanjsku politiku BND, koja izravno odgovara njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, o sudjelovanju džihadista ideologije srodne Al-Qa’idi zabrinulo je vlade zapadnoeuropskih zemalja čiji su se građani muslimanske vjeroispovijesti priključili sirijskim pobunjenicima kako bi im pomogli u rušenju režima Bashara Al-Assada. U tajnom dokumentu, koji je iscurio u njemačke medije, BND ističe kako se prema njihovim saznanjima “oko 90 terorističkih napada u Siriji može pripisati organizacijama povezanim s Al-Qa’idom i drugim džihadističkim skupinama”. Ističu kako posjeduju i nekoliko izvještaja o masakru u sirijskom naselju Houla 25. svibnja ove godine u kojem je brutalno smaknut i veći broj žena i djece, a za koji su pripadnici antisirijske koalicije nastojali okriviti sirijsku vojsku. Međutim, izvješća BND-a pokazuju kako su masakr počinili ekstremisti koji pripadaju oružanoj opoziciji unutar zemlje te da su ubijeni članovi obitelji koje su podržavale sirijske vlasti i nisu se htjele svrstati na stranu pobunjenika. Napominje se kako detalji ovih izvještaja moraju ostati tajni zbog “nacionalnih interesa”, ali sada više nije tajna da je u 17 mjeseci pobune Sirija postala utočište džihadista pristiglih iz cijelog svijeta.

Islamska država

Prema njihovu shvaćanju Kur’ana, stvaranje islamske države u Siriji bilo bi korak prema oslobađanju svete zemlje Palestine i njezina glavnog grada Jeruzalema. Zbog toga je velik broj džihadista iz cijelog svijeta stigao u Siriju. Prema izvješću BND-a, u Siriji ima više od 8000 džihadista koji su uvjereni da će režim Bashara Al-Assada pasti i da će Sirija postati islamska država iz koje će krenuti u sveti rat za oslobađanje Palestine. Džihadisti se nakon pada režima Bashara Al-Assada planiraju utaboriti na Golanskoj visoravni, koja graniči s Izraelom, odakle bi pohod za oslobađanje Jeruzalema. U Siriju su navodno stigli borci ideologije srodne Al-Qa’idinoj iz Libanona, Jordana, Iraka, Palestine, Kuvajta, Tunisa, Libije, Saudijske Arabije i Jemena. Pridružio im se i velik broj boraca iz Afganistana, Pakistana, BiH, Kosova i Sandžaka. Među njima je i mnogo veterana koji su ratovali u Afganistanu, Iraku, BiH i Čečeniji, što su potvrdili strani novinari koje su islamisti zatočili u Siriji. Iako su raspoređeni u nekoliko brigada, svi ratuju pod istom zastavom i za istu ideologiju. Najzloglasnija je brigada Abdulah Azam, koju je navodno osnovao sam Bin Laden. Poznato je da su pripadnici te brigade, prema zapovijedi Bin Ladena, prvi stigli iz Afganistana na teritorij BiH u vrijeme rata među kojima su najzvučnija imena Abu Harisa i Al-Libija. Među ostalima, u Siriji su formirane brigade Fronta za oslobođenje zemlje Sham (Sirije) i Borbeni dom, čiji pripadnici smatraju da su svi osim muslimana nevjernici. Nadahnjuje ih jedan od najvećih muslimanskih vođa svih vremena, Saladin, prvi sultan Egipta i Sirije. Pod njegovim vodstvom muslimani su porazili križare u bitki kod Hattina u 12. stoljeću, na putu prema ponovnom zauzimanju Jeruzalema. Kako je Saladin bio poznat po tvrdim stavovima, ne treba se čuditi što su kršćani u Siriji stali uz režim Bashar Al-Assada jer znaju što ih čeka u slučaju dolaska islamista na vlast.

Ratovali u BiH

Njemačka obavještajna služba potvrdila je da, uz navedene, postoji i brigada Islamska matica koju čini 95 posto revolucionara iz Libije koji su bili oslonac u rušenju Gadafijeva režima. Poznati među njima su Mahdi Al-Hariti, te Egipćanin šeik Issa Al Masri, čije je pravo ime Abu Amro Abdul Hakeem. Način financiranja i organiziranje dolaska džihadista u Siriju isti je kao i za rata u BiH. Saudijska Arabija i Katar ne skrivaju da financiraju njihov dolazak u Tursku, iz koje im se organizira ilegalan ulazak u Siriju. Džihadisti su raspoređeni u predgrađu Damaska te na području Edleba, Latakije, Homsa, Hame i Alepa. Predvode ih Sirijac Ahmed šeik Al-Maruf i Mauretanac Abu Monzer Al-Shankiti, veterani koji su stekli iskustva na ratištima u Afganistanu, Čečeniji, BiH te Iraku. U razgovoru za libanonske dnevne novine Al-Akhbar jedan od vođa džihadista u Siriji, Sirijac Ahmed šeik Al-Maruf, s kojim je novinar razgovarao nedaleko od turske granice, nije skrivao da mu je idol smaknuti vođa Al-Qa’ide Osama Bin Laden. Usto, uvjeren je da će režim Bashara Al-Assada uskoro pasti, a džihadisti napokon krenuti u oslobađanje Palestine. – Iza svih pokreta do sada kojima je cilj bio oslobađanje Palestine stajali su politički plaćenici jer je svaki pokret radio po direktivi neke države u regiji – kazao je šeik Ahmed te napomenuo: – Cilj je svakog pravog muslimanskog vjernika oslobađanje Palestine jer nam je to naredio Alah. Suradnja sa Slobodnom sirijskom vojskom – tvrdi šeik Ahmed – jako je dobra jer je i njima cilj oslobađanje Palestine. Bashar Al-Assad laže kad kaže kako mi ratujemo protiv njegova režima jer je on jedini protiv Izraela. Mi tvrdimo suprotno.
Potom je šeik Ahmed objasnio: – Od 1973. godine nijedan metak iz Sirije nije ispaljen na Izrael, što je najveći dokaz da je sirijski režim zaštitnik izraelske države. Za razliku od ratovanja u Afganistanu i BiH gdje su, kako on kaže, ratovali za opstanak muslimana, u Siriji se vodi rat za oslobađanje Palestine. U Kur’anu jasno piše da, kada islam zavlada u Siriji, džihadisti će osloboditi Sveti grad Jeruzalem.

Šeik Ahmed priznaje da je, nakon Afganistana, preko Saudijske Arabije i Hrvatske, stigao u BiH gdje je ratovao protiv Srba i Hrvata. Bosnu i Hercegovinu napustio je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma te otišao u jednu europsku zemlju koju ne želi imenovati. Kad je izbila pobuna u Siriji tamo se uputio preko Turske i organizirao pokret otpora. U razgovoru za Večernji list stručnjak za islamističke pokrete Hisham Alajwan usporedio je rat u Siriji s ratom u Afganistanu 80-ih godina te ratom u BiH 90-ih kada su Saudijska Arabija i Katar organizirale i financirale dolazak džihadista. – Na žalost, SAD i europske države čine istu pogrešku jer dopuštaju dolazak džihadista u Siriju bez obzira na to što su svjesne pogubnih posljedica. S jedne strane, te su zemlje zabrinute, a s druge, ne mogu to spriječiti jer su priznale Slobodnu sirijsku vojsku kao legitimnog predstavnika Sirije – istaknuo je Alajwan te podsjetio koliko je Zapad imao problema s džihadistima nakon 11. rujna.
– Što će se dogoditi s džihadistima kada jednog dana prestane rat u Siriji? Kao što je poznato, džihadisti u Afganistanu, nakon odlaska Rusa, priklonili su se talibanima, a iz BiH su nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, prema aneksu 7., svi morali napustiti zemlju. Tada je Saudijska Arabija preko Hrvatske organizirala njihov masovni odlazak na čečensko ratište – govori Alajwan te napominje kako je situacija u Siriji, za razliku od one u BiH gdje su svi bili pod kontrolom, specifična te da ne vjeruje da će džihadisti ikad postati dio Slobodne sirijske vojske.

– Nadam se, ali sumnjam u to, da SAD i europske zemlje imaju neki plan kako riješiti problem džihadista u slučaju pada režima Bashara Al-Assada. Otkad su na vlasti islamisti, ne prestaju sukobi između kršćana i muslimana – napomenuo je Alajwan te istaknuo da nije islamofob, ali da ga kao muslimana koji dugo istražuje islamističke pokrete zabrinjava njihov mogući dolazak na vlast.

http://www.vecernji.ba/vijesti/dzihadis ... nak-440948
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Сре Авг 15, 2012 11:19 pm

Слика
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Сирија

Порукаод talican » Чет Сеп 13, 2012 4:31 pm

Уго Чавес: Помоћи ћемо Сирији, тамо се народ бори против империјалистичког насиља

Слика

Председник Венецуеле, Уго Чавес, истакао је данас како Венецуела разматра предлог Ирана да се прикључи тзв. “Контакт групи” са циљем решавања актуелне сиријске кризе.

“Размотрити ћемо овај предлог и надам се да ћемо моћи на неки начин помоћи при остварењу мира у Сирији, земљи чији је народ прегажен империјалистичком и насилничком политиком”, истакао је Чавес данас за време новинске конференције. “Одавде шаљем своје поздраве председнику Башар ел-Асаду и сиријском народу који се опире овој империјалистичкој агресији”, нагласио је Чавез.

Сиријски председник Асад посетио је Венецуелу 2010. За време састанка са Чавесом истакао је како је Венецуела “предводница борбе за ослобођење народа Латинске Америке”. Чавес је пак тада истакао да је посета Асада Латинској Америци од “историјског значаја” те истакао како Израел мора да врати Голанску Висораван Сирији. “Имамо заједничке непријатеље: Јенки царство и геноцидну државу Израел. Имамо и заједничке циљеве: провести социјалистичку револуцију и ставити интересе народа на врх”, рекао је тада Чавез.

За време јучерашњег дана Чавес је одао почаст жртвама терористичког напада на Њујорк 2001, али је у исто време критиковао америчке власти истичући како су трагедију искористили за сопствене милитаристичке походе.

“Узроци око 11. септембра још увек нису довољно познати, али је зато познато како је Јенки царство искористило овај догађај покрећући најдивиљију империјалистичку агресију у историји човечанства”, коментарисао је Чавез.

Током данашње конференције за новинаре питали су га зашто је одбио дебату са главним противкандидатом на предстојећим председничким изборима, Хенриком Каприлесом, који ће се одржати 7. октобра.
“Дебату? Дебату с киме? Не можете имати дебату са ничим”, одговара Чавес.

(Associated Press)

http://jakobog.wordpress.com/2012/09/13 ... B5-%D0%BD/
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Следећа

Повратак на СТРАТЕГИЈЕ - Висока политика, идеје, идеологије

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта