Двери отишле у српске радикале!

Избори, дневнополитички догађаји, политичари, политиканти, плакати, маркетинг, обмане, деобе, скупштина, влада, покрајине, општине, предузећа

Двери отишле у српске радикале!

Порукаод Svetovid » Чет Феб 21, 2013 4:07 pm

Већ сам хвалио ОБРАЗ да је кориговао свој острашћени антикомунизам: viewtopic.php?f=7&t=1493#p28455 и политички догматизам заснован на Љотићевом учењу. Двери нећу хвалити, јер, за разлику од Образа, у коме ипак постоје каква-таква искрена убеђења заснована на доследном систему вредности, код Двери се све своди на позу и позирање. Али вреди уочити да се ИСТРОШИЛА стандардна пропаганда Двери о монархији, веронауци, црквеној омладини, владици Николају, религији... блаблабла трућ... и сада се окрећу здравим политичким идејама. Верујем да то раде крајње неискрено (тј. да су у душама и даље затуцани конзервативци са сулудим идејама о верској држави), али ваља приметити да су почели да се представљају као настављачи политике коју је водила Радикална странка Николе Пашића, тј. сад су одједном бранитељи вредности грађанске државе!
:kafa
http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dveri- ... dikala.php

Горачићки проглас: Двери као настављач старих српских радикала!

Поручујемо: спремни смо да наставимо борбу коју је пре више од сто тридесет година отпочела Народна радикална странка на челу на Николом Пашићем!


Горачићи, Драгачево, 20.02.2013
Слика

Горачићка буна: у име слободе народа и правне државе
Ове, 2013. године Господње, навршава се 120 лета од Горачићке буне, када је српски народ славног Драгачева са осамнаест живота својих синова платио своју борбу за право на слободан живот и правну државу. Тада су представници једног ненародног режима послали војску да отме општински печат у Горачићима, где је на власти била Народна радикална странка,коју је водио велики сеоски народни трибун Ранко Тајсић. Братска крв је проливена ради очувања ненародне власти и њених привилегија.

Данас, и са овог места, на коме смо се помолили Богу за покој душа невино пострадалих драгачевских родољуба, Двери – Покрет за живот Србије својој отаџбини и свом народу, као и свим грађанима Србије, поручују: спремни смо да наставимо борбу коју је пре више од сто тридесет година отпочела Народна радикална странка на челу са Николом Пашићем, да би од наше земље учинила оазу слободе, правде и социјалне солидарности. Стари српски радикали су своју борбу заснивали на православној вери, духу солидаризма породичне задруге и идеји народне државе, а и Двери данас стоје на истим темељима. Зато и себе и вас подсећамо на основна начела раних радикала, којих се и ми, у условима у којима данас живимо, држимо, настојећи да их остваримо у пракси.

Основна начела радикалског покрета
Основна начела Народне радикалне странке, која је била више општенародни покрет а мање партија данашњег типа, јесу:

1. Смањење бирократског система и уређење земље на начелима самоуправе. Државни чиновници морају бити слуге народа и не смеју радити против његовог добра. По речима великог сеоског народног трибуна Адама Богосављевића: „Нека нам се каже, кад је наш народ који оди ћопав, издрпан, довољно ненахрањен итд. одобрио и пристао да његов слуга, то јест чиновник има две и три хиљаде талира плате?... Сав напредак у земљи, то је једино напредак наше бирократије“;

2. Укидање региона и подела на општине и срезове (округе) као органе локалне самоуправе. По речима Пере Тодоровића: „Кад народ буде делио и плате и чинове, ниједан чиновник више неће имати интереса да буде против народа и да му ради о штети“;

3. Државна независност и уједињење Српства, као и културно потпомагање неослобођених делова нашег народа. Пашић је говорио: „Национална слобода целог српског народа била је за мене већи и јачи идеал но што је то била грађанска слобода Срба у Краљевини“;

4. Привредна самосталност и ослонац на своје снаге: „Да се нашим производима прокрчују стари и отварају нови путеви и нове светске пијаце“, тражио је радикалски програм, а Михаило Вујић је истицао: „Пут којим нам ваља поћи у економској политици нашој указују нам саме потребе наше, а то је пут који води стварању наше домаће, народне индустрије“. Никола Пашић је говорио: „Задатак је сваке владе да напредак индустрије доведе у сагласност са народним интересима и да не допусти да индустријска предузећа, од којих зависи благостање народа, падну у руке таквих предузимача чији су интереси дијаметрално супротни народним“. А то је, опет по Пашићу, значило: „Другим речима, ми хоћемо демократску слободу, децентрализацију, хоћемо да народ сачувамо да не усвоји погрешке западног индустријског друштва, где се ствара пролетаријат и неизмерни богаташлук, но да се индустрија подигне на основи задружној“.

5. Јака Скупштина. Радикали су истицали да Скупштина мора бити израз народне воље, а не интереса извршне власти. Још 1881. године је речено: „Уместо да влада пита и чује шта Скупштина говори у име народа, а оно већина скупштинска пита владу шта да ради и како да извршује њене жеље и њене захтеве“.

6. Народно образовање у складу са потребама друштва. Тако Никола Пашић у Сенату Краљевине Србије, на почетку 20. века, упозорава да не треба журити с просветним реформама, и каже да се реформе изводе „по дугом тумачењу свију потреба што их један народ осећа. Изводе се онда када се створи тачно и опредељено мишљење о томе, какви треба да су грађани једне земље после 15-20 година, којој струци треба дати више преваге, а којој мање“.

7. Ослонац на народ. Никола Пашић је био више него јасан: „Гуњац и опанак је ослободио ову земљу од силног турског господства. Он је подигао ову земљу и ову државу и он треба по праву и науци, по раду и пожртвовању, да буде господар у својој земљи“. Радикалски лист „Самоуправа“ од 7. новембра 1881. напомињао је да је међу радикалима „сав сиротни српски народ, све оно што носи гуњ и опанак, сва она сиротиња што јој богаташи нарезују данке и претоварују на њу све државне терете, сви жедни правде и просвете, сви потискивани и глобљени“.

8. Непотчињавање страном капиталу. У радикалском програму из 1881. јасно је речено да је циљ новог покрета да „политички и економски интереси наше домовине вазда буду очувани и заштићени“. Радикали су се борили против по државу штетних уговора, какав је био онај о изградњи железнице потписан са сумњивим француским капиталистом Бонтуом, који је ускоро и банкротирао. То је тип уговора који је „непотпун и нејасан, политички штетан и опасан, финансијски теретан и каишарски“ (зеленашки). Године 1907, поводом покушаја Аустрије да трајно учврсти своју економску моћ у Србији, Пашић је јасан: „Јер када једна држава прими обавезу да пазари код друге државе, и да јој призна првенство над свима другим државама, онда та држава није независна, она је под протекторатом друге државе. А то, господо, Србија није могла допустити!“

9. Русија. У писму свом руском познанику, Зиновјеву, Никола Пашић (кога је Аустријанац Редлих описао као „ватреног русофила и као таквог у исто време ватреног Србина“), каже: „Наша партија у спољној политици држала се словенске и православне Русије, а унутрашњој политици српских обичаја и духа“. Тврдио је, у том истом писму, да од Запада треба „узимати само техничка знања и науку и користити се њима у словенско-српском духу“, а радикалско политичко „вјерују“ исказао као „свесловенски савез под заштитом Императора и цара руског“. Због тога је Пашић увек критиковао српску власт кад је одступала од савеза са Русијом; тако је 2. јуна 1881. у Зајечару изјавио: „Наша спољна политика увек је радила против савета Русије, и трудила се да увери европске државе да се наша политика не поводи за саветима Русије, и тражила је симпатије и потпоре западне Европе, а изгубила је симпатије Русије“. А 1893. године, после пријема код руског цара, Пашић пише: „Казао сам му да у Србији влада уверење и код народа и на срећу код младог краља, да су српски интереси и српска народна будућност тесно везани са могућом и великом православном Русијом, која је покровитељ православља и словенства, та два елемента на којима је српска држава заснована“.

10. Народни договор и народни трибуни. Радикалски лист „Самоуправа“ посебно је истицао: „Ми немамо нарочите барјактаре, немамо вође и шефове... Наша команда је наш братски договор и споразум“. На челу раних српских радикала налазили су се аутентични представници из народа, посебно са села, који су попут Ранка Тајсића били пример народне честитости и политичке мудрости, врсни беседници и харизматични посланици од огромног народног поверења.

Све наведено данас јесте и биће програм и начин политичког рада Покрета Двери, са надом да ћемо бити достојни наследници старих српских радикала.

У Горачићима, на дан обележавања 120 година од Горачићке буне
У име Покрета Српске Двери,

Мр Владимир Димитријевић, члан Политичког савета Покрета Двери
Бошко Обрадовић, члан Старешинства Покрета Двери
Милан Парезановић, члан Руководства Покрета Двери из Драгачева
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод mrmot » Чет Феб 21, 2013 7:49 pm


Горачићки проглас: Двери као настављач старих српских радикала!

Поручујемо: спремни смо да наставимо борбу коју је пре више од сто тридесет година отпочела Народна радикална странка на челу на Николом Пашићем!


Мр Владимир Димитријевић, члан Политичког савета Покрета Двери
Бошко Обрадовић, члан Старешинства Покрета Двери
Милан Парезановић, члан Руководства Покрета Двери из Драгачева


Dal se okupio narod na proglasu novih radikala il je sva poenta da su njih trojica sami sebe proglasili radikalima? :hoho
Корисников грб
mrmot
 
Поруке: 185
Придружен: Уто Сеп 29, 2009 3:21 pm

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод Svetovid » Пет Феб 22, 2013 12:12 pm

Народна радикална странка је била либерална странка која се борила против диктатуре краља Милана Обреновића. А Двери су, супротно томе, тешки конзервативци који хоће рестаурацију монархије, и то не било какве монархије, него оне Немањићке, где би монарх имао снажне полуге власти. Заиста, необично, они који хоће снажног краља проглашавају се политичким настављачима оних који су тешко страдали под краљем. Дверјани су врхунски демагози. Нуде читав БУВЉАК политичких идеја, Ђинђићевцима ће рећи да су они велики поштоваци покојног Ђинђића, Љотићевцима да је Д. Љотић такорећи њихов учитељ, Пашићевцима да су они верни Пашићеви радикали... Заиста човеку припадне мука од таквог бућкуриша. :mjaumjau
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод talican » Пет Феб 22, 2013 8:16 pm

Припадне човеку мука од твојих будалаштина и острашћености!
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод Svetovid » Пет Феб 22, 2013 11:11 pm

А Двери усвојиле све моје "будалаштине" и ставиле их у свој програм! Тако су Двери одбациле своју аутентичну мисао о клерикалном национализму и верском фундаментализму, а прихватиле идеју либералног, грађанског национализма.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод talican » Суб Феб 23, 2013 6:58 pm

Када су Двери ступиле на политичко тло, разграничили су неке ствари. У прилог томе иде и податак да су им, у Војводини конкретно, и Мађари и Словаци приступили.
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод Svetovid » Суб Феб 23, 2013 10:25 pm

talican пише:конкретно, и Мађари и Словаци приступили.


Где то? У ком месту? Двери увек износе неке податке које је немогуће проверити. На пример једном су тврдили да су имали скуп од 7000 људи, и то тако што је 500 њих било на скупу, а осталих 6500 пратило скуп преко интернета. :hoho Схватам да у политици нема пуно морала, али ово је било ругање интелигенцији грађана Србије: http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dveri- ... erneta.php И ово најновије са Пашићем, како да проверимо да ли је Пашић стварно политички отац Дверјана? Сада једино да васкрсну Никола Пашић и Пера Тодоровић само тако би могли да видимо колико су Двери искрене. Пашићев саборац, Јаша Томић, радикалски лидер из Војводине, отворено је нападао Цркву за лоповлук! Када су Двери тако нешто урадиле? Да ли су Двери ИКАДА напале Цркву у вези било чега? Па зашто нису макар један часопис посветили Пашићу, или Јаши Томићу, или Пери Тодоровићу, једну трибину на Машинцу, било шта, када толико "цене" њихову политику. Ено га, Шешељ жив радикалски вођа, што се Двери се ставе под његову команду? Не, не, то им не одговара, јер они НЕ ТРПЕ јаче лидере од себе, него вероватно тек када би Шешељ умро (Не дај Боже) они би издали саопштење на интернету у коме се проглашавају "настављачима Шешељеве политике". У суштини, њима Никола Пашић, Јаша Томић и Војислав Шешељ уопште нису идеолошки блиски, али су то личности са угледом у народу, што лидери из Двери нису, нити ће икад бити, па се зато Двери ките туђим перјем.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод talican » Нед Феб 24, 2013 1:30 am

Svetovid пише:њима Никола Пашић, Јаша Томић и Војислав Шешељ уопште нису идеолошки блиски, али су то личности са угледом у народу, што лидери из Двери нису, нити ће икад бити, па се зато Двери ките туђим перјем.

Фантазираш. Кладим се да 90% грађана не зна ко је био Јаша Томић, неких 60% је чуло за Пашићу, а Шешеља народ најбоље зна по хашком процесу, а понајмање по иделогији.

Ја знам Словаке из Оџака, а поменути Мађари су из Зрењанина. То је оно што ја видео, иако нисам члан, па не знам одакле све има дверјана, а сигурно има још таквих широм Војводине.
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод Svetovid » Нед Феб 24, 2013 11:52 am

Никола Пашић је по свим анкетама најпопуларнији политичар у српској историји. Тако су ДОС-ОВЦЕ мислиле, исто као и ти, ко се још сећа Пашића, па су на РТС намеравали да наштимују анкету (вероватно организовано гласање страначких активиста) да би Зоран Ђинђић испао највећи од свих државника или највећи одмах после Светог Саве.
http://www.pressonline.rs/info/politika ... drazu.html
Trideset srpskih velikana po izboru 80.000 građana u anketi RTS-a i NIN-a:

1. Nikola Tesla 25,5%
2. Nikola Pašić 24,8 %
3. Sveti Sava 17,5 %
4. Zoran Đinđić 16,8 %
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Двери отишле у српске радикале!

Порукаод talican » Нед Феб 24, 2013 1:00 pm

Било би занимљиво видети и колико процената грађана зна ко је био Пашић, односно да каже коју је функцију обављао. :kikl
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Следећа

Повратак на ТАКТИКЕ - Дневна политика

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Majestic-12 [Bot] и 2 госта

cron