Богумили

Индивидуална духовност: Срби православни, Срби католици, Срби мухамеданци, Срби атеисти, Срби других вероисповести, Велики верници, Мали верници, Средњи верници, Неверници, Верска убеђења и осећања, Атеистичка убеђења и осећања, Верска толеранција

Re: Богумили

Порукаод Фундаменталиста » Чет Јул 17, 2014 7:21 pm

Ово многи наши историчари одбацују као кривотворину католичке цркве, Истина о богумилима, др Васо Глушац.
"Свако ко се непристрасно упусти у испитивање ове историје, убрзо увиди да је сам појам богумили, као и учење о дуализаму, одбацивању икона, презирању и гажењу крста, непризнавању Јована Крститеља, одбацивању Старог завета и слично, једна конструкција која нема научно утемељење у босанским изворима. Када се све то одбаци као ненаучна конструкција, остаје оно што јесте – босански крстјани, који су поштовали крст и иконе, Стари завет, Јована Крститеља, имали славу, надгробне цркве са олтаром према истоку, црквени календар који се поклапао са календаром православне цркве, а једна од најчешћих заклетви владара и властеле је на 318 никејских отаца, као што је била пракса и у Рашкој. Ова заклетва много говори, и она је сама по себи довољна да се створи представа о теологији крстјана, јер се у њој огледа суштина православља, али и истицање разлике у односу на римокатолике, па и на аријане, будући да се све чешће покушава направити веза и са овом јереси. Заклињање са 318 никејских отаца значи да су они имали символ вере, по коме је Дух свети происходи од Оца – ex Patre. Зато су латини, по Васу Глушцу, крстјане и називали патаренима."


То се односи на ту "Цркву Босанку" која је била православна, а не на Богумиле, они немају везе са "босанским крстјанима". Богумили су верски покрет који настаје у оквиру источне цркве у Бугарској које је водио поп Богумил и њихово учење се 300 година шири по целој цркви, а она се уз помоћ државе жестоко обрачунава са њима.

Дакле то је реформски верски покрет на истоку попут Катара и Валдежана на западу. Нема везе са Босном ни њеном локалном црквом нити са староверцима, а још мање са манихејцима.
Корисников грб
Фундаменталиста
 
Поруке: 1612
Придружен: Сре Јул 25, 2012 4:11 pm
Место: Градац Моравски

Re: Богумили

Порукаод talican » Уто Нов 25, 2014 11:25 pm

Слика
Лист Време
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Богумили

Порукаод Фундаменталиста » Сре Нов 26, 2014 12:06 am

,
Корисников грб
Фундаменталиста
 
Поруке: 1612
Придружен: Сре Јул 25, 2012 4:11 pm
Место: Градац Моравски

Претходни

Повратак на ДУХОВНИ ПУТЕВИ - Срби свих религија и Срби атеисти

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Google [Bot] и 2 госта

cron