Јасеновац гори од Аушвица

Индивидуална духовност: Срби православни, Срби католици, Срби мухамеданци, Срби атеисти, Срби других вероисповести, Велики верници, Мали верници, Средњи верници, Неверници, Верска убеђења и осећања, Атеистичка убеђења и осећања, Верска толеранција

Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод Svetovid » Уто Феб 09, 2010 12:40 pm

Друштво

Интервју: Јаша Алмули

Јасеновац гори од Аушвица
О књизи чијом је промоцијом недавно обележен Међународни дан сећања на жртве холокауста

Слика
Јаша Алмули

Књига Јаше Алмулија ,,Јевреји и Срби у Јасеновцу”, коју је недавно објавио ,,Службени гласник”, промовисана је 27. јануара у Коларчевој задужбини, у оквиру програма обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста, у организацији Министарства рада и социјалне политике. Пошто аутор није могао да присуствовао промоцији, разговор смо приредили користећи електронску пошту на релацији Београд–Лондон.

У књизи сте објавили своје разговоре с девет Јевреја и шест Срба који су побегли или су се пробили из Јасеновца 22. априла 1945. године. Који сте главни закључак извукли из тих сведочења?

Закључио сам да је Јасеновац у усташкој Независној Држави Хрватској био много страшнији логор смрти него Аушвиц у окупираној Пољској, то највеће нацистичко стратиште. Покојни Ђорђе Лебовић, драмски писац, у мојој књизи „Живи и мртви” сведочио је да су Немци у Аушвицу настојали да жртве до последњег часа не дознају да ће у гасним коморама бити угушене и у крематоријумима спаљене, да се не ремети ток њиховог индустријског начина убијања. Хрватске усташе су отворено убијале на најдивљачкији начин сопственим рукама, ножевима, маљевима, гвозденим шипкама и врло ретко мецима, о чему у мојој новој књизи подробно говори покојни пуковник Златко Вајлер.

Лебовић је, зар не, као помоћник стаклоресца радио на демонтирању једног од крематоријума у Аушвицу пре доласка Црвене армије?

Захваљујући томе он је и видео просторију испред гасне коморе где су жртве скидале одећу и у којој су опомињане: „Запамтите број где сте оставили одећу да је после не бисте тражили”. Давали су им лажне сапуне а у душегупки су на плафону били лажни тушеви, да изгледа као купаоница. А усташе су у селу Градини, на босанској страни, преко пута Јасеновца, клали Србе, Јевреје и Роме, антифашисте Хрвате и друге противнике усташког режима, пред отвореним ракама.

И долазак у ове логоре се разликовао?

Немци су без вике и суровости дочекивали сужње допремљене сточним вагонима и на станичној платформи одвајали способне за ропски рад, од старијих, слабијих и од жена с децом. Њих су упућивали у гасне коморе и у камионе позивали оне који мисле да не могу да пешаче. „Како су ти Немци љубазни”, рекао је један здрав човек тридесетих година и сео у камион који га је одвео у смрт. Усташе су уводиле сужње у Јасеновац уз батине, кундачење и вику, често су убијали оне који не могу брзо да ходају или да трче. У Аушвицу је сваком стражару било одређено шта треба и може да чини, а у Јасеновцу је сваки усташа могао да злоставља и убија по својој вољи. Пуковник Божо Шварц у мојој књизи сведочи да је Љубо Милош, једно време командант у Јасеновцу, испробао нову машинку пуцајући у логораше у пролазу. Архитекта Брацо Данон говорио ми је о усташком стражару Жући који је зауставио заточеника и питао одакле је и шта је био. Овај је одговорио да је адвокат из Загреба, а Жућа му је одвратио: „Знам ја вас” и постранце му зарио нож у врат. Престрављени човек је остао на ногама. Жућа је извадио дуванкесу, савио цигарету, запалио је и мирно пушио док је несретник стајао с ножем у врату. Када је цигарета догорела, Жућа га је брзим потезом заклао. Пред једном бараком Браца је видео пободену гвоздену шипку. Рекли су му да су усташе за њу везивале људе и зими их поливали водом, док се не претворе у комаде леда.

Какве закључке изводите из поређења начина убијања у Аушвицу и Јасеновцу?

Поређења не значе да Немци нису били свирепи ако тиме нису реметили индустријско убијање. Моја саговорница Жермен Коен из Солуна видела је како немачки стражар баца камен и наређује некој девојци да га узме. Онда је напујдао вучјака да је сустигне и силовао је. Изгризена и силована девојка је исте ноћи преминула.

Како тумачите свирепости Јасеновца?

Стражари су у Јасеновац довођени из најзаосталијих, сиромашних делова Херцеговине и Босне. Полугладни и примитивни брзо су постајали свирепе убице. Поједини официри су били патолошки типови, а сви су били индоктринирани. Васпитавала их је у верској мржњи Католичка црква, чијој сам улози посветио десетину књиге. Три команданта Јасеновца су раније били католички свештеници. Ватикан је Католичкој цркви у Хрватској одавно доделио улогу бастиона против православља, за које је загребачки надбискуп Степинац рекао да је шизма гора од протестантизма. Омраза је стварана и због незадовољства хрватских феудалних господара положајем Срба, који су као слободни сељаци ратници у Крајини бранили аустријску царевину. Завидели су им и зависни хрватски кметови. Отуда и одлука усташа да се трећина Срба убије, трећина протера и трећина преведе на католичанство. Најмасовнија убијања вршена су у Јасеновцу.

На крају описујете и спор око нове поставке музеја у Јасеновцу која је доживела тешке критике. Да ли је у поставци ишта мењано?

Није ништа мада су критике упутили и Ефраим Зуроф из Центра „Симон Визентал” у Јерусалиму, представник Срба у Хрватској Милорад Пуповац и Јулија Кош из Јеврејске општине у Загребу која је изрекла најоштрије критике – да би садашњом поставком и усташе биле задовољне. У књизи сам забележио речи једног кустоса музеја да је предлог измена сачињен, али ништа није измењено. Пре непуна два месеца о томе сам питао Наташу Јовичић, директорку Спомен-подручја Јасеновац. Она је игнорисала критике и рекла да су њима важни стручни рецензенти, као да су они политички бесполна бића. Према Јовичићки, измене нису планиране јер се с тим нису сложили аутори нове поставке. Из њених речи произлази да ће бити вршене само допуне музејске поставке а не измене и исправке.

Какве допуне?

Оне треба да се нађу у новом здању које се не гради због кризе и недостатка новаца. Тако и после три године и многих критика, музеј у Јасеновцу остаје онакав какав би се свиђао и усташама. Ваљда ће већ други пораз Туђмановог ХДЗ-а на председничким изборима прочистити атмосферу, а избор Иве Јосиповића из Социјалдемократске станке донети и тражене исправке музејске поставке о јасеновачком логору.

Слободан Кљакић
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод Svetovid » Уто Феб 09, 2010 12:49 pm

др Војислав Шешељ о односима Срба и Јевреја кроз историју --> viewtopic.php?f=6&t=73
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод Милица » Пет Феб 19, 2010 12:22 pm

Нажалост, Хрватима је најдража и најближа идеологија анти-српство. Која год да се сила успротиви Србији у неком историјском тренутку, они ће стати на њену страну, без питања, без размишљања. А кажем нажалост, зато што реално ми ближег народа од њих немамо, ни они од нас, и мислим да би било лепо да се бар део те мржње угаси, да бар минимално живимо у слози, ако већ у љубави не можемо.

А у начину убијања се види нешто грозно. Нисам психолог, али чврсто стојим иза уверења да није исто иживљавати се на неком сатима док умире и убити га метком у главу. Наравно, свако убиство је убиство, али мислим да те две врсте убиства носе другачију поруку како о мотиву за убиство, тако и о карактеру убице.

Заиста, заиста ЖАЛОСНО!!! Мислим да би било боље да се никад нисмо ни трудили да живимо у заједничкој држави.
Корисников грб
Милица
 
Поруке: 340
Придружен: Чет Окт 29, 2009 2:08 pm

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод БедноПискарало » Пон Авг 09, 2010 3:58 pm

Та мржња има дубоке корене и сеже у далеку прошлост. Све је почело од глупих и кратковидих људи, од локалних феудалаца и католичких свештеника који од срба нису могли узимати намете јер срби нису били кметови ни католици. Чинили су све да отерају србе или промене да би могли од истих узимати новац. Када им није полазило за руком потпиривали су мржњу међу хрватима. За све лоше ствари били су криви срби (ништа се до данас није променило).Док су се срби држали заједно и борили против аустро-угарског јарма.
Препоручујем књиге ко се жели боље упознати : Василике Ђ. Крестић - Досије о генези геноцида над Србима у НДХ, Марко Јачов - Венеција и Срби у 18 веку.
Корисников грб
БедноПискарало
 
Поруке: 139
Придружен: Пон Авг 02, 2010 11:33 am

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод talican » Уто Авг 10, 2010 11:18 pm

Хрвати су се у раном средњем веку доста мешали са Аварима и то може да се узме као ЈЕДАН од узрока њихове дивље природе, нечовештва, уживању у злочинима и тлачењу слабијих. Антрополошки гледано, Месић има типичне аварске црте лица. Али, велики број данашњих Хрвата, као што знамо су пореклом Срби и то је непобитна чињеница. Бежање од прошлости их је учинило таквима какви јесу. Лепо је Његош рекао: "Ако је Турчин крвав до лаката, потурица мора до колена". Они и данас у себи носе један велики комплекс и кризу идентитета.
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод talican » Сре Авг 11, 2010 12:53 am

А ево мало о Хрватима...
Ђенерал Живојин Мишић у писму краљу Александру по повратку из Сплита:
Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала…
Ништа се не може зајазити, ничим што би јој се понудило. Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.
Границе ће бити где их ми повучмо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад, где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.
А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити... Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични, да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи. Не заборавите Височанство моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.
И Јован Дучић је опширно писао о Хрватима, поготово у књигама "Верујем у Бога и српство" и "Југословенска идеологија".

СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ

Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,
На пољима родним, бранећи их часно
Китио си цвећем сваког освајача,
Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.

Слободу си вечно, закржљала раcо,
Чек’о да донесу туђи бајонети,
По горама својим туђа стада пас’о,
Јер достојно не знаш за Слободу мрети.

Покажи ми редом Витезе твог рода,
Што балчаком с руку сломише ти ланце,
Где је Карађорђе твојега народа,
Покажи ми твоје термопилске кланце.

С туђинском си камом пузио по блату,
С крволоштвом звера, погане хијене,
Да би мучки удар с леђа дао Брату,
И убио пород у утроби жене.

Још безбројна гробља затравио ниси,
А крваву каму у њедрима скриваш,
Са вешала старих нови коноп виси,
У сумраку ума новог газду сниваш.

Бранио си земљу од нејачи наше,
Из колевке пио крв невине деце,
Под знамење срама уз име усташе,
Ставио си Христа, Слободу И Свеце.

У безумљу гледаш ко ће нове каме,
Оштрије И љуће опет да ти скује,
Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме,
Ко најбоље уме да ти командује.


ХОРДА

Ми нисмо познали вас по заставама,
Ни ваше хероје „од лавова љуће”
Све на коленима вукли сте се к нама
Носећ мач убице и луч паликуће.

Без буктиња иде та војска што ћути,
Пожар села светли за маршеве горде...
Ваше громке химне не чуше нам пути:
Немо убијају децу старе хорде.

Поломисте више колевки,о срама!
Него херојима отвористе рака,
Подависте више њих у постељама,
Него што сте у крв срушили јунака.

Узели сте очи фрескама са свода,
Главе киповима хероја из бајке;
Спржили сте семе у страху од плода,
И реч убијали убијајућ мајке!

Пресити се земља од крвавог вала,
Али вам победа не осветли лице;
Јер ловор не ниче с буњишта и кала,
Он је за хероје,а не за убице!
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод talican » Сре Авг 11, 2010 1:02 am

Жорж Перо 1875. г. пише: „Незнање, празновјерје, неотесаност, дивљаштво - могло би се рећи - који су преостали, нарочито у пуковима груписаним око суве границе, ето то је оно како су таксирани Хрвати у Италији, у Мађарској, у целој Европи, репутација која толико боли Загреб и целу цивилну Хрватску.”
Данијел у свом „Географском приручнику” 1882 г. каже за Хрвате: „Хрвати, сирови народ природе, хвале се као доброћудни и радни; у рату нарочито употребљиви као лака пјешадија, али их бије глас необуздане чезње за пљачком, тако да је тешко нешто сакрити испред прстију Хрвата.”
Маркс и Енгелс су Хрвате називали изметом људског рода.
Италијански гроф и министар иностраних послова Галеацо Цано писао је 1940. г. у своме Дневнику: „Ја сматрам да би једна база солидне сагласности између Италије и Југославије више вредила него да се споразумјевамо са масом нервно болесних и невјерних као сто су Хрвати.”
Мирослав Крлеза, вјероватбо у тренуцима моралне резигнације, написао је одмах након Првог свјетског рата драму „У логору” у којој пише о хрватским војницима: „Те наше бригаде, и наше дивизије, што носе пред собом вјешала као једину заставу! Гдје нисмо клали и убијали, у којој цркви нисмо хранили коње? Ломбардија је остала пуна наших вјешала, бечки дрвореди остали су за нама пуних сагњилих трупла; бецке барикаде ми смо сравнили са земљом, у Будиму, у Араду, на Кифстајну, на Спилбергу, гдје нисмо били крвници, тамничари, суци?...Чујеш ли онај глас на колима? То није вук, то је глас хрватског логора! Тај логор стријељао је по миланским улицама дјевојке, стражио је код ноћног лонца бечких принцеза, вјешао је по Бечу, по Будиму, по Араду, по Мунћаку, тај логор објесио је ову старицу, а тај логор то смо ми, то сам ја, то си ти, то смо ми, јуче, данас, ноћас, сјутра, дуго, дуго, као ова стара ту пред нама, тако је висила пред нама четрдесетосма.”
Све донедавно је на једној минхенској катедрали стајао натпис: „Чувај нас Боже од куге и Хрвата.” (била је то честа узрецица у тим крајевима: „Сачувај нас Боже, куге, глади и Хрвата“)
Сам Хрватски сабор је 1848. г. донео одлуку у којој је пета тачка гласила да оду емисари у Босну да побуне крсћане и да их позову да се сједине са Хрватима, и да им обецају да ће их пустити слободно пошто побију све Мађаре и да ће им се допустити да пале, пустоше и пљене. Реч је о двјестотој саборској сједници, а податак се налази у мемоарима царског генерала Нојстетера, објављеним у Загребу 1942.г.
Није нимало случајно Јован Дуцић у лице рекао (пред Рузвелтом) неким хрватским политицарима: „Ви Хрвати сте најхрабрији на свијету, не зато што се ничега не бојите, него зато што се ничега не стидите.”
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод БедноПискарало » Сре Авг 11, 2010 8:33 am

talican пише:Није нимало случајно Јован Дуцић у лице рекао (пред Рузвелтом) неким хрватским политицарима: „Ви Хрвати сте најхрабрији на свијету, не зато што се ничега не бојите, него зато што се ничега не стидите.”

Изјавили су тада да Србе у Јасеновцу нису зверски побили Хрвати већ нацисти. Када се узме у убзир број српских жртава и број Хрвата, испада да је сваки 2 или 3 Хрват убио 1 Србина. Данас опет чујемо причу да нису Хрвати убијали већ туђмановци. Све се понављa и понављаће се до последњег Србина. Увек иста прича! Направе злочин и онда једноставно пресвуку одело. Сетих се једне књиге која описује дешавања у БиХ и једним делом у Хрватској из првог светског рата. Пажљиво прочитајте меморандум који су саставили после рата па онда детаљан опис шта су ЗАИСТА радили током рата. Увек имају исти систем, и не верујем да су они свој посао завршили.

http://www.antikvarne-knjige.com/elektr ... -item_id-5
Корисников грб
БедноПискарало
 
Поруке: 139
Придружен: Пон Авг 02, 2010 11:33 am

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод Коњаник » Пон Авг 30, 2010 10:47 pm

То је велика заблуда да су прави Хрвати починили те злочине, јер прави Хрвати у то вријеме нису више ни постојали, осим чакавци у Истри, Ријеци и дијелу Далмације, а ти су били листом антифашисти. Злочине су починили католици српског поријекла, задојени католичким клерикализмом и охрабрени и нахушкани од њемачких империјалиста који су у обнављању древне хрватске нације видјели интересе за своју политику. Може се рећи да је клерикализам код Срба католика био најубитачнији и најгори могући клерикализам, јер је увијек имао подршку великих сила и самога Ватикана.
На листи непријатеља уједињења Срба различитих вјера стоје на првом мјесту католички фундаменталисти, па онда православни клерикалисти, па на крају они великоисламски.
Коњаник
 
Поруке: 130
Придружен: Суб Авг 28, 2010 12:49 am

Re: Јасеновац гори од Аушвица

Порукаод talican » Уто Авг 31, 2010 8:11 am

Коњаник пише:То је велика заблуда да су прави Хрвати починили те злочине, јер прави Хрвати у то вријеме нису више ни постојали, осим чакавци у Истри, Ријеци и дијелу Далмације, а ти су били листом антифашисти.

Ма Хрвати су били толики антифашисти да НДХ није ни постојала! Ти "Срби католици" се изјашњавају као Хрвати и усташе и ту нема спора! Шта сад, да им опростимо зато што су им преци били Срби? Будалаштине. Они се сматрају највећим Хрватима и усташама, и нико, па ни ти са тим твојим "додворачким" методама не може ништа да промени!

На листи непријатеља уједињења Срба различитих вјера стоје на првом мјесту католички фундаменталисти, па онда православни клерикалисти, па на крају они великоисламски.

Не можеш у исти кош стављати православне "клерикалисте" (како их ти називаш) са овим највећим српским крвницима! Док су се ти православни "клерикалисти" борили за слободу Србије, ти католички и исламски фундаменталисти су ревно и послушно служили сваком окупатору, и увек забијали Србима нож у леђа!
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Следећа

Повратак на ДУХОВНИ ПУТЕВИ - Срби свих религија и Срби атеисти

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта

cron