† Руси ове недеље славе Масленицу (једу се палачинке ❤)

Теорије о пореклу Срба, Историјски извори, Митови, Епови, Обичаји Срба, Етнологија, Народна култура, Антика, Средњи Век, Новија историја, Археологија, Генетика, Антропологија, Лингвистика...

† Руси ове недеље славе Масленицу (једу се палачинке ❤)

Порукаод Svetovid » Суб Мар 05, 2011 1:35 am

:kafa

Dani ruskih palačinki

Cele sedmice slavi se praznik maslenice u Rusiji. Milioni palačinki ispečeno je u čast svetkovine koja traje sedam dana pre uskršnjeg posta

Слика

Ova sedmica posvećena je palačinkama

STOTINE miliona palačinki ispekli su ove sedmice ruske domaćice i profesionalni kuvari. Celu nedelju u Rusiji se praznovala „maslenica“, drevni praznik koji se svake godine širom Rusije praznuje na kraju zime i početkom proleća, i traje sedam dana pre velikog pravoslavnog uskršnjeg posta. Osim domaćih građana, koji pojedu barem jednu palačinku i vesele se uz medovinu, čaj ili votku, taj praznik bogat folklornim događajima primamljiv je za mnogobrojne goste i turiste.

Svaki dan u nedelji „maslenice“ ima svoje ime i običaj vezan za taj dan. Ponedeljak je predviđen za - susrete. Utorak - udvaranje. Sreda za sladokusce. Četvrtak - veselje sa razmahom ili „razguljaj-četvertok“. Petak, „taštine večeri“. Subota - „zaovine sedeljke“. U nedelju se maslenica završava i taj dan se zvao „oproštajna nedelja“ i ljudi su se jedan drugome izvinjavali za eventualne uvrede

Oko deset hiljada palačinki ili, kako Rusi kažu, „blini“, planirali su da ispeku kuvari u Kremlju i Belom domu - zgradi gde je ruska vlada. Kažu da je u vreme „maslenice“ u restoranima gde se hrani predsednička i vladina admistracija velika potražnja za palačinkama, od onih sa medom, džemom, sirom, do onih sa kavijarom ili ribom. Odmah zatim kuvari u Kremlju pripremaju meni za veliki post.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева


Re: † Руси ове недеље славе Масленицу (једу се палачинке ❤)

Порукаод Svetovid » Уто Дец 13, 2011 6:29 am

Масленица

У Русији, Велики пост се схвата све озбиљније – било да сте грешни или побожни. Ипак, пре поста иде гозба – ако волите палачинке.

пише: Џенифер Ермеева

Традиција
Слика

Слика

Слика

Постоје неке ствари везане за Русију о којима нема преговора. Нема отвореног прозора – никада. Изувате ципеле кад улазите у нечији стан – увек.

А, ако планирате да задобијете поштовање своје фамилије, онда морате да научите како се праве блиње, или – палачинке. Нарочито у ово доба године. У прошлости, то ме је заобишло, па сам обећала себи да ћу усавршити уметност прављења руских палачинки на време за Масленицу. Поврнух рукаве. Зароних у куваре из деветнаестог века. Салећем старије жене на пијацама. Размишљам да зовем своју свекрву.

„Морам данас на посао“, каже мој руски муж.

„Савршено“, промрмљах, “ данас треба да разоткријем рецепт за блиње, а за то ће ми требати цео дан.“

„Немој да претераш“, приметио је, журно излазећи на врата.

„Не усуђуј се да нешто поједеш“, викала сам за њим, „јер, за вечеру ћемо имати шездесет палачинки!“

Притисак је ту. Масленица је пред нама. Хаотични руски Марди Гра: недеља забава, палачинки, најављује крај зиме, почетак Великог поста и обећава пролеће. Некако прихваћена руским православним календаром, Масленица је заправо упорни остатак „посвећења пролећа“ који припада паганским обичајима обожавања природе, аграрних традиција и повећане свести промене годишњих доба. Масленица је првобитно била везана за пролећне равнодневице, тренутак када у пролеће Сунце пролази директно изнад екватора, па дан и ноћ имају исту дужину. Од све четири тачке у календару, пролећна равнодневица се највише ценила у старим друштвима јер је означавала повратак сунчеве светлости након зимске таме. У руском народном миту, који је руски пандан египатском миту о Изиди и Озирису, Јарило и Морана су брат и сестра љубавници, који представљају живот и смрт, ватру и лед, и најзад, пролеће и зиму. Њихово удварање достиже врхунац током летње дугодневице, да би се претворио у јесењу издају, а онда и у зимску раздвојеност и смрт. Пробуђена Морана шири смрт и лед, усеви се претверају у суву сламу како се Јарило повлачи у подземни свет. Како се пролеће враћа, верници би палили сламнати Моранин лик на врху снега како би призвали Јарилада се врати из подземља. Док је Моранин пламен пуцкетао, пагански Словени су прослављали повратак пролећа плесом, рвањем, и гозбом палачинкама које су симболисале сунце и вечни живот. Хришћани као ефикасни рециклери празника других народа, било како било, нашли су чудан начин да уклопе Масленицу у литургијску претходницу Ускрсу. У аграрној Русији Пост је служио као згодан духовни изговор за спартанску дијету, с обзиром на то да искључује јаја, месо, уље, сир, алкохол и путер, што све има велику заслугу да се зачини најобичнија каша од хељде. Четрдесет дана поста поклапају се са периодом када су се залихе у радњама у Русији сводиле на минимум.

Данас, наравно, можете наћи манго или препелице у аспику у сваком супермаркету, у било које доба године; па ипак многи Руси поносно пролазе кроз „Велики пост“ као начин доспевања на морално виши ниво, уз губљење десетак килограма за мање од два месеца: оба циља лако се могу постићи ако једете кашу од хељде или супу од купуса.

Масленица садржи реч „масло“ што значи путер, иако неки научници тврде да најстарија верзија „мисја пуст“ – што значи без меса.Без обзира на објашњење, време је да се усредсредимо на путер, сир и крем, и на оно што је Русима поклада у Енглеској, карневал и Марди Гра у Шпанији и Француској, јавна прослава повратка светла и топлоте и последњи дах забаве и масне хране – и палачинки наравно!
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева


Re: † Руси ове недеље славе Масленицу (једу се палачинке ❤)

Порукаод Aнa » Уто Феб 21, 2017 1:49 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4090
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm


Повратак на КОРЕНИ СРБА - историја, традиција, култура

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта

cron