Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Позитиван и негативан утицај институционалне религије на државу, нацију, друштво, сме ли држава да води верску политику, да ли се нација сме ограничити само на црквену духовност... итд.

Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Svetovid » Нед Нов 14, 2010 11:20 am

:kafa

АРТЕМИЈЕ: АКО НАМ НЕ ВРАТЕ ЕПАРХИЈУ, ПРАВИМО ''НОВУ ЦРКВУ''

Пензионисани владика рашко-призренски Артемије Радосављевић и група бивших монаха манастира Црна река обавијестили су Синод Српске православне цркве да ће уколико им се не врати Рашко-призренска епархија, основати нову „истинску Светосавску цркву”.

Слика

Уочи другог редовног засиједања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, које ће се одржати 17. новембра у манастиру Светог Архангела Михаила у Раковици, пензионсиани епископ Артемије писмено је отказао послушност Светом архијерејском саобору СПЦ.

Повод за ово писмо, које је Артемије, како каже, написао у „егзилу у манастиру Шишатовац” Светом синоду је „привремена забрана свих свештенодејстава” уведена од Синода, преноси србијанска штампа.

"Част Нам је обавијестити Вас да се са истом одлуком, као неканонском, не слажемо, да је не примамо, и да јој се не можемо повиновати", пише Артемије у првом лицу множине, што за одбјегле монахе и бивше клирике из манастира Црна река, који су се привремено окућили на имању „грешног Милије крај Чачка”, представља најаву да „нису усамљени и да ће уз подршку неких архијереја, ако им се не врати Рашко-призренска и Косовско-метохијска епархија, основати нову истинску Светосавску цркву!”

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ УВЈЕРЕН ДА ЋЕ СЕ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ "СКРАСИТИ"

Његова светост патријарх српски Иринеј, поводом спекулација о расколу у Српској православној цркви /СПЦ/, изразио је увјерење да ће се пензионисани владика Артемије "скрасити".

Патријарх српски рекао је да ће на предстојећем Сабору, осим синодске одлуке о забрани чинодејствовања владици Артемију, највјероватније бити разматрана и најављена административна подјела епархија.

Он је у изјави за београдске медије подсјетио да се дневни ред Сабора утврђује на самој сједници овог највишег црквеног тијела.

Патријарх Иринеј додао је да ће, због обиљежавања годишњице смрти патријарха Павла и служења литургија, засједање Сабора почети у манастиру Раковица, код Београда, а биће настављено у Патријаршији.

Ђ.В.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Ruzica » Пон Нов 15, 2010 7:05 pm

Сад је јасно многима ( ако до сад није) зашто је и коме сметао епископ РАШКО-ПРИЗРЕНСКИ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ!
КАКО МОЖЕ "ДРЖАВА ШИПТАРСКА" ДА ИМА ЕПАРХИЈУ - РАШКО-ПРИЗРЕНСКУ КОЈА ЈЕ БРАНИЛА СРПСКИ НАРОД И СРПСКЕ СВЕТИЊЕ И КОЈА СЕ СУПРОСТАВИЛА ДОЛАСКУ господина Бајдена, на пример...
САДА СЕ ЗА КОЈИ ДАН "ОДРЕЂУЈУ ГРАНИЦЕ" - између "две државе"!!!
Друга битна ствар - "ракол у СПЦ" - праве "новотворци и новотарије"... и ту је засметао Артемије!
Владика Артемије не оснива нову цркву - већ ће у неком догледном времену ОСНОВАТИ НОВУ ЕПАРХИЈУ СА ЈОШ ЧЕТИРИ ВЛАДИКЕ - У КРУШЕВЦУ!!!

По пророчанствима које су изрекли неки руски свети оци као и отац Тадеј и старац Гаврило ( у чија пророчанства верујем јер су се нека и остварила па зашто не би и она која тек треба да се остваре...):RECI ISKAZANE – NEKE SU SE OBISTINILE, NEKE CE…
Речи које ћу ти цитирати ( најкраће могуће да не бих изгубила суштину) изрекли су отац Тадеј
( преминуо 2004г.) и старац Гаврило...( преминуо 1999г.):

Sveti srpski prorok i veliki bogovidac, isposnik i utešitelj naroda srpskoga, strac Tadej Vitovnički, koji se upokojio 2004 godine, ostavio je za sobom mnoga proročanstva o Srbima, o Crnoj Gori, o Kosovu, o Bosni i Hercegovini, o mnogim ljudima i događajima koji će se uskoro zbiti.
Za Kosovo je rekao još pre 8 godina: "Šiptari će proglasiti nezavisnost. Ali, to će biti protivpravno i bitno je samo da srpski političari nikada to ne potpišu. Jednog dana, posle velikih stradanja u koje će upasti Srbija i čitav srpski narod, zbog bogoodstupništva srpskih vlastodržaca ali i jednog dela naroda, ipak će doći do ujedinjenja najvećeg dela Srba. Srbija će se osloboditi i DOS vladara. (čiju politiku starac Tadej nije simpatisao). I Amerika i Zapad će Srbe ponovno goniti. Ipak, posle velikih srpskih stradanja (ovo je govorio posle 1999), iznenada, Amerika i Zapad će doživeti strahoviti poraz, pa će se sva njihova vojska povući sa Kosova. Tada će Srbi, za veoma kratko vreme osloboditi svoju duhovnu kolevku. I Šiptara više nikada tamo neće biti. Ni jednoga."

Govorio je da će Crna Gora da se odcepi i postane nezavisna. Takođe je govorio da će udar na srpski jezik biti silan u Crnoj Gori i da će bezbožna vlast udariti i na Srpsku Crkvu.
Najveći udar biće na SPC u CRnoj Gori i Mitropoliju na Cetinju. Rekao je da će Mila Đukanovića ubiti sami Crnogorci, oko njega, i da će u građanskom ratu u Crnoj Gori biti žrtava.
Najopasniji i najžešći udarac ipak će na kraju doći od Šiptara koji će napasti Crnu Goru. Stradanja će biti velika, ali konačna pobeda ipak na strani Srba iz Crne Gore.
Na kraju, kako je govorio starac Tadej, Crnu Goru će miriti ljudi iz Srbije, i ona će na kraju ponovo ući u sastav jedinstvene srpske države. On se upokojio 2004 a 2006 je Crna Gora postala nezavisna. Govorio je i da će Amerika uskoro pući kao balon, i da će tek posle kraha Amerike, Zapada i NATO, Srbi da oslobode Kosovo, jer će se NATO povući sa Kosova pre toga, i Šiptari će biti strahovito brzo poraženi, tako da više neće biti ni jednog Šiptara na Kosovu.

Što je tragično, rekao je da će Srbi da se vrate Bogu tek posle žestokog stradanja, i da će Zapad ponovo i vojno ratovati protiv Srbije!

Što se tiče Srba u Republici Srpskoj starac je rekao da ćr se i oni na kraju, posle oslobođenja Kosova, Crne Gore i Vojvodine, pridružiti ujedinjenoj srpskoj državi.

Mnogo je starac voleo Ruse i govorio je da oni imaju veliki dar pokajanja kakvog kod Srba retko ima. Govorio je da se treba stalno moliti, biti smiren i dobar, voleti bližnje, biti poslušan roditeljima i u mislima ... Prvi duhovnik u manastiru mu je bio Rus koji se zvao Amvrosije, u manastiru Miljkovo kraj Morave...
Biće mnogo opasno, u jednom trenutku doći će do skoro totalnog kraha Srbije, biće puno stradanja, ali ponavljam, posle svega doći će do ujedinjenja Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Kosovo će biti bez Šiptara. To je često ponavljao strac Tadej


Starac Gavrilo:
Антихрист је рођен, има два имена Давид и Валтер. Завршио је Црномагијску школу у Индији. Сада је први човек тајног Јеврејског лобија. Биће он први и последњи председник целог антиправославног света звани нови Светски поредак. За Србију изабран је Коштуница за његову продужену руку. Коштуница је Јеврејин по женској линији зато су његови преци променили презиме. Његова политика је из штаба антихриста, али то неће заживети у Србији.”

Када Српски народ поведе онај који истински држи библију у рукама, у срцу Бога кад Крушевац постане престоница."
То је то што је Отац Гаврило рекао, а отац Тадеј потврдио.

Издајом српских глава у Хаг да су с тиме политичари ДОС-а на себе и своју породицу набацили проклетство да само најгори српски људи могу на Видовдан предати свог председника, да је Коштуница највеће зло Србима. Уздахнуо је и рече, Српска влада, а у њој нема Срба ето и Коштуница је јеврејин по женској линији, а остали су српски изроди...

Створиће се православни блок од 7 земаља и то Русија, Грчка, Грузија, Молдавија, Бугарска, Румунија, Србија и Православни кинези. Центар за Србски народ биће Крушевац, а Руски Цар биће Михаило, а Србин је одмах уз њега, биће му десна рука.”

Трећи светски рат:

Ово је време Светог пророка Данила и Св. Откровење Св. Јовна Богослова изгинуће две трећине тако пише у Св. Писму. Бог је створио чисту земљу и хоће опет да је очисти. Изгинуће сви Турци, а на Косову и Метохији неће ни један Шиптар остати жив.
У трећем светском рату победиће Руси и Кинези.


Биће то рат у ваздуху. Кинези масовно примају веру православну и удружени са Русима носиће сви на шлемовима крст и победиће Америку и Енглеску.

Више се земљом из Београда неће управљати, већ ће посебно, свака одцепљена јединица имати своје центре за све. Када распарчају Србију, она ће бити на делове подељена, остаће само ужи део Србије, где ће једино бити реда и мира. А осталим деловима ће се немири зацарити. Умешаће се и стране силе.

У то време ће Русија царевина постати, и тада велике стране силе ће се једино руског цара бојати, таква ће сила бити са њим и благослов, да ће сви владари света од њега где год се појави, дрхтати, с њим ће и небеска сила бити. Руски цар ће тада заштитити православне широм света, и Србију. Тада ће и жути људи примати нагло православље, на чуђење многих. А када Русија постане монархија и када се зацари руски цар. Благо оном ко то време дочека, говорио је отац са сузама, каква ће милост земљом српском владати, тамјан ће мирисати земљом. Тада ће се све стране силе са Косова повући, оставиће Шиптаре, онда ће бежати Шиптари да ће им Албанија бити тесна. Неће смети на Косову цара руског дочекати. Тада ће цар, царском граматом, вратити нашу земљу и потврдити наше све што је било. И све на Косову поново ће бити наше јер је то земља нашом крвљу натопљена, не могу они њом владати.
Тада ће Вавилон нестати са лица земље, и сви сматрају да је то земља у којој је сво зло сазрело Америка. Антихрист ће се једино на земљи бојати руског цара, неће смети крочити тамо у земљу где је он, дрхтаће од њега. А оне земље које су ковале план да Србију униште, да је распарчају и бомбардују, оне ће тешко страдати, Француска ће ватром горети, и Немачку велика невоља ће задесити, и глад, неће рађати ништа, да ће доћи у Србији хлеба, пшенице да траже...
Старац рекао: УЗЕЋЕ НАМ КОСОВО, САНЏАК, ВОЈВОДИНУ, БЕОГРАД ЋЕ ПОЛА ПОТОНУТИ А ПОЛА СЕ УРУШИТИ У ИСКОПИНЕ ПОД ЊИМ. НОВА ПРЕСТОНИЦА СРБИЈЕ БИЋЕ КРУШЕВАЦ ГДЕ ЋЕ БИТИ КРУНИСАН СРПСКИ ЦАР ИЗ РУКЕ РУСКОГ ЦАРА.
Београд више нема Благослов да буде престоница. Над њим је сивило и беда. Због грехова, мита и корупције, безакоња, секти и неморала.

Престоница ће бити Крушевац, тамо ће се Цар крунисати, и то потомак НЕМАЊИЋА, НИКО ДРУГИ НЕЋЕ БИТИ.

Према предању Руских Отаца краљ Србије ће бити Михајло Немањић (иначе тренутно живи у Русији),по предањз Оца Гаврила србска престоница ће бити Крушевац,а што се тиче обнове Руског царства,на престо ће доћи Цар Андреј Романов,и то надамо се врло ускоро и за то се требамо свакодневно молити...


ВЕРУЈТЕ ИЛИ НЕ ВЕРУЈТЕ У ОВА КАЗИВАЊА ДУХОВНИХ ЉУДИ...ИЗРЕЧЕНА СУ ПРЕ СВИХ ДОГАЂАЊА...И ДО САД СУ СЕ ИСПУНИЛА, ВАЉДА ЋЕ И ОНО ШТО ЋЕ ДАЉЕ БИТИ!!
Корисников грб
Ruzica
 
Поруке: 830
Придружен: Суб Мај 01, 2010 8:01 pm
Место: Београд

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Апостол » Сре Нов 17, 2010 10:27 pm

Даће БОГ,остаће Срби на путу Светог Саве!
БОЖЕ опрости мени,грешном Апостолу!Слика
Корисников грб
Апостол
 
Поруке: 569
Придружен: Уто Мар 02, 2010 11:17 pm
Место: Ужице

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Svetovid » Пет Нов 19, 2010 10:29 pm

:kafa

Раскол у Цркви, Артемије упада у косовске манастире

Уми­ро­вље­ни епи­скоп рашко-призренски Артемије синоћ је рашчињен одлуком Светог архијерејског сабора и враћен у чин монаха

Умировљени владика рашко-призренски Артемије покушајем „насилне узурпације црквене власти” у Епархији рашко-призренској „и формално је ушао у раскол са Светим архијерејским сабором, односно са Српском православном црквом”, саопштено је јуче са јесењег заседања највишег црквеног тела. У саопштењу Сабора наводи се да је владика Артемије и поред забране свештенодејства коју му је изрекао Синод служио литургију у манастиру Дубоки поток, а саслуживала му је група клирика, који су такође под забраном свештенодејства.

„Епископ Артемије, заједно са својим следбеницима, овим крајње неразумним поступком ступио је на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство Српске православне цркве. Свети архијерејски сабор обавештава јавност да епископ Артемије у својим самовољним, неканонским и по јединство Цркве разорним активностима нема подршку епископата, као ни свештенства и монаштва СПЦ”. У писаном обраћању јавности, наводи се да владику Артемија подржава четрдесетак одбеглих монаха и монахиња, као и „мали број путујућих присталица” и да су све делатности владике Артемија после самовољног напуштања манастира Шишатовац „канонски ништавне и неблагодатне”. У саопштењу сабора архијереја истиче се и да је свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске остало верно СПЦ, а верни народ се позива да „не прихвата неистине и манипулације секташки настројених присталица епископа Артемија”. Такође, Сабор је позвао епископа Артемија и његове истомишљенике „на покајање и повратак благодатном црквеном јединству и канонском поретку”.

После уласка у манастир Дубоки поток, монаси који подржавају владику Артемија ушли су и у манастир Девине воде јуче у раним поподневним часовима.

Епархија рашко-призренска саопштила је да су присталице умировљеног епископа рашко-призренског насилно ушле у оба манастира, да се ради о „злоупотреби објеката Епархије”, као и да је у Дубоком потоку неовлашћено служена литургија у раним јутарњим часовима.

– Нелегалним актом владика Артемије је Девине воде прогласио за женски манастир. Епархија рашко-призренска поднеће кривичне пријаве због узурпације имовине Српске православне цркве од лица која више нису у јединству са српском Црквом. Ствар ће, дакле, бити предата и српским судовима, а уколико буде било потребно, тражиће се и интервенција полиције – кажу у седишту Епархије рашко-призренске.

У Епархији кажу и да су се током јучерашњег дана код других манастира на Космету окупили свештеници и део верника како би спречили њихово преузимање од стране присталица владике Артемија. На Космет се јуче ујутру вратио и владика Теодосије, којег је Сабор у четвртак изабрао за новог епископа рашко-призренског. Истог дана када је саопштена ова одлука, владика Артемије напустио је манастир Шишатовац у сремској епархији, где је боравио после одлуке Синода о његовом умировљењу, и са групом монаха кренуо пут Космета. На сајту „Црноречког братства у егзилу” објављено је и саопштење у којем се наводи да је именовањем „тобожњег епископа рашко-призренског, поред живог канонског епископа рашко-призренског Артемија... створен раскол у СПЦ”. Монаси који подржавају владику Артемија, јуче су се поново огласили писаним путем и саопштили да се владика Артемије „после вишемесечног изгнанства” вратио у Епархију рашко-призренску, као и да су монаси„ који су неканонским одлукама Администратора били кажњени” разрешени казни одлуком владике Артемија. „Деловањем Епископа рашко-призренског г. Артемија свака евентуална друга власт која би покушала да се успостави у Епархији рашко-призренској неминовно постаје неканонска и антицрквена”, наводи се у овом саопштењу.

Јелена Чалија

-----------------------------------------------------------

Туцић: Артемије ставио до знања да се одвојио од цркве

Ово је раскол „де факто”, али не и „де јуре”. Тачније, Црква још увек није званично рекла да се неки епископ одвојио од ње, да више није члан СПЦ, иако је Сабор навео да је владика Артемије ступио на пут отвореног раскола, каже верски аналитичар Живица Туцић.

- Игонирисањем забране свештенослужења, напуштањем места које му је одређено за боравак, враћањем у Епархију рашко-призренску, владика Артемије је дао до знања да се одваја од Цркве. Исцрпеле су се, углавном све предвиђене мере и маневарски простор врло је мали, будући да је сада одвојеност владике Артемија и Синода постала веома велика. Не треба, ипак, драматизовати ствари. Стање је такво какво јесте, тога је било и у другим православним црквама и то више пута. Међутим, увек се завршавало тако што би онај који се издвојио убрзо постао маргинализован. Уносити измене у Цркву је могуће, али само из Цркве, не и ван ње – каже Туцић.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Ruzica » Пет Нов 19, 2010 10:38 pm

ПРОРОЧАНСТВА ЋЕ СЕ ОБИСТИНИТИ... ОВО ЈЕ САМО ПОТВРДА И, ПОЧЕТАК!!!
:vai
Корисников грб
Ruzica
 
Поруке: 830
Придружен: Суб Мај 01, 2010 8:01 pm
Место: Београд

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Апостол » Суб Нов 20, 2010 7:59 pm

БОЖЕ,спаси СРБИЈУ!
БОЖЕ помози да се сачува идеја Светог Саве у српском народу,дај снаге владики Артемију!
БОЖЕ опрости мени,грешном Апостолу!Слика
Корисников грб
Апостол
 
Поруке: 569
Придружен: Уто Мар 02, 2010 11:17 pm
Место: Ужице

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Апостол » Пон Нов 22, 2010 9:01 pm

Ја апостол српски поносан сам што сам следбеник монаха АРТЕМИЈА.Није ми важно да ли је монах или владика,битно ми је да је на путу СВЕТОГ САВЕ и СИМЕОНА.
Оног САВЕ и СИМЕОНА који су успели да издејствују аутокефалност српске цркве.
Благослови оче АРТЕМИЈЕ сина свог апостола српског!


опрости БОЖЕ свима па и мени грешном апостолу српском!
БОЖЕ опрости мени,грешном Апостолу!Слика
Корисников грб
Апостол
 
Поруке: 569
Придружен: Уто Мар 02, 2010 11:17 pm
Место: Ужице

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Svetovid » Пон Нов 22, 2010 9:08 pm

Зар није ПОСЛУШАЊЕ основа монашког живота, и уопште живота унутар СПЦ?
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Апостол » Уто Нов 23, 2010 12:49 pm

Да јесте Световиде,али суштина је у томе што већина владика,нажалост и патријарх Иринеј следе послушање од папе из Ватикана,а у овом часу им је Артемије нај већа сметња!Артемије је смењен под изговором проневере новца,а сада то нико не помиње-а наравно нема основа.
Тужно је да највће оптужбе на Артемија износи Теодосије који има мање година живота него ли овај монашког стажа.Уопштено гледано Теодосије је показао лошу особину-љубомору која неби смела бити примерена монаху и једино уклањањем Артемија могао је доћи на чело епархије.Надам се да ће се покајати грешни Теодосије!
БОЖЕ опрости мени,грешном Апостолу!Слика
Корисников грб
Апостол
 
Поруке: 569
Придружен: Уто Мар 02, 2010 11:17 pm
Место: Ужице

Re: Раскол у СПЦ? Артемије оснива нову цркву?

Порукаод Коњаник » Уто Нов 23, 2010 3:43 pm

Артемије је представник конзервативне струје у СПЦ која има и лоших и добрих страна. Стога глорификација Артемија, као и блаћење истог, нису баш на мјесту. Конзервативна струја унутар СПЦ има добрих страна попут антиглобализацијске политике и борбе против девијација западног друштва(хомосексуализам и педофилија), али има и лоших страна(ретроградне и застарјеле идеје, пропаганда средњовјековног лицемјерног морала и изолација од свијета). Стога ја, као неко ко није хришћанин, дајем ипак глас либералнијој струји у СПЦ коју предводи Амфилохије. Ипак огромна већина Срба има највише повјерења у ту институцију, па је стога потребно да том институцијом владају интелигентни, напредни и помирљиви духовници типа Амфилохије.
Коњаник
 
Поруке: 130
Придружен: Суб Авг 28, 2010 12:49 am

Следећа

Повратак на Нација и црква, секуларни национализам и клерикализам

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron