Барбарогеније – између лењости и креативности

Народна духовност обрађена кроз модерну уметност, филм, књижевност, музику...

Барбарогеније – између лењости и креативности

Порукаод Svetovid » Сре Јул 24, 2013 8:07 am

Вести култура и забава

Барбарогеније – између лењости и креативности

Слика
Божо Терзић (Фото Д. Ћирков)

У Галерији „Прогрес” у Кнез Михаиловој улици отворена је изложба радова вајара Божа Терзића под називом „Барбарогеније”. Београдски уметник, члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а, представио је 22 скулптуре од дрвета, теракоте и патинираног гипса.

Барбарогенија – појам који потиче из зенитизма, српског авангардног покрета Љубомира Мицића с почетка прошлог века – уметник је објаснио као физички и ментално лењог савременог човека пуног идеја, али без жеље да их оствари.

– Понекад умемо да будемо пасивни на делима и само критикујемо, а не чинимо ништа да то променимо. С друге стране, сви врвимо од креативних идеја, само их због лењости не спроводимо у дело. Барбарогеније је свако од нас, чак и ја – објаснио је уметник чије су скулптуре углавном дебељушкасти људи и труднице.

– Управо они су метафора контраста лењости и креативности. Трудница, будући да у себи носи плод, прелази у друго, другачије стање, баш као човек док ствара. Свако од нас то стање треба да пронађе у себи – закључио је Терзић.

Током отварања изложбе која ће трајати до краја јула амбијенталну музику свирали су гитариста Иван Симић и басиста Милош Пајагић.

У. В.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Повратак на Уметност и митологија

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron