удружење "Хроми Вук"

Народна духовност обрађена кроз модерну уметност, филм, књижевност, музику...

удружење "Хроми Вук"

Порукаод Svetovid » Уто Мај 29, 2012 9:12 pm

:kafa

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... h-vitezova

Gornji Milanovac: Neguju tradiciju srpskih vitezova
M. BOŠNjAK | 28. maj 2012. 21:02 | Komentara: 0

Kako su nesvakidašnji samouki majstori odlučili da neguju autentičnu, srednjovekovnu tradiciju. Po staroslovenskoj mitologiji, Hromi Vuk je bio predak Srba, a planina sedište vladara

Слика
Osnivači “Rudničkog reda Hromog Vuka”

GORNjI MILANOVAC - Kao da smo se, nekim čudom, obreli u prohujalim, praiskonskim stolećima jer, dok razgovaramo sa grupom mladih duhovnih vitezova, članovima novog i sasvim neobičnog “Rudničkog reda Hromog Vuka”, oko nas kao da promiču seni drevnih srpskih i slovenskih junaka, čiju tradiciju, mitologiju i kultove oživljavaju osnivači: Aleksandar Milanović (27), Miodrag Ćiraković (45), te dvadesetogodišnjaci Nemanja Ponjavić, Stefan Marković i Petar Radojičić - svi iz Milanovca.

- Hromi Vuk je, prema drevnoj sveslovenskoj veri i mitologiji, predak Srba, a Rudnik u imenu Reda nije samo zavičajna planina, već mnogo više: strateško mesto mnogih civilizacija, srpske i evropske istorije, sedište srpskih vladara i vitezova... Tu je car Dušan potpisivao hrisovulje, tu su stolovali vitezovi-krstaši, a tu je bio čak i Fridrih Prvi Barbarosa. Ta planina i čitav ovaj kraj specifični su po brojnim sačuvanim dokazima burne i slavne istorije - objašnjavaju sagovornici “Novosti” koji, po svemu na sebi i oko sebe, baš kao da su, kakvim vremeplovom, dojezdili iz davnog doba.

Jer, tu su relikvije, kostimi, plaštevi, tunike, kacige, oklopi, panciri, štitovi, mačevi, sablje, helebarde, topuzi šestoperci, lukovi, strele... Napraviće, kažu, i katapult.

I način ophođenja im je nekako starinski - vidi se da su dobro izučili literaturu o vremenu koje poštuju i svesrdno žele da dočaraju javnosti. Iako je Red osnovan pre skoro dve godine, na Vidovdan 2010, prvi put se svom gradu pod Rudnikom predstavio tek ovih dana.

- Krive su duge i pažljive pripreme, da ni sitnica ne ugrozi autentični izgled opreme koju sami pravimo. Inače, za samo jedan pancirni oklop potrebna su dva meseca strpljivog rada, najmanje dva i po kilometra odnosno 12 kilograma pocinkovane žice, koja se zatim seče na komadiće, te savija i spaja u više od 5.000 alki - navodi Aleksandar Milanović, čija im sestra Aleksandra šije kostime.

Dva starija člana Reda zaposlena su u ovdašnjim firmama, ostala trojica su studenti, a svi su samouki majstori starih zanata...

- Ja sam oružar: kujem mačeve, pravim lukove, strele... Pre osnivanja Reda, napravio sam mnogo maketa brodova - veli Nemanja Ponjavić, student Elektrotehnike, dok njegovi prijatelji, duhovni vitezovi objašnjavaju da su registrovani kao i druga udruženja za negovanje starina.

Žele, saznajemo, da kroz Red “ožive” davne pretke i da se u Gornjem Milanovcu ustanovi festival svih udruženja iz Srbije i inostranstva koja neguju srednjovekovnu tradiciju.


UZOR - POLjACI
SLEDBENICI Hromog Vuka vele da su se organizovali kada su videli kako je gradić Volin, u zapadnoj Poljskoj, nastao u ranom srednjem veku, postao stecište stotina mladih ljudi koji poštuju i vole svoju tradiciju. Inače, već sarađuju sa sličnim udruženjima u inostranstvu, a najviše sa redovima “Svarožiji krug” iz Sarajeva i “Perunova svetinja” u Rijeci.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Повратак на Уметност и митологија

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron