Вајарство

Народна духовност обрађена кроз модерну уметност, филм, књижевност, музику...

Вајарство

Порукаод talican » Уто Нов 01, 2011 5:52 am

Рељефи су посвећени нашим часним прецима, каже аутор и додаје да их је вајао са љубављу желећи да створи дело које ће и после њега неко наставити.

Премда је Балкански боравио у срединама у којима је ликовна уметност скоро непозната, где се у најбољем случају негује наива, његов се израз са годинама није променио, нити изгубио у прецизности, већ је открио и оригиналне технолошке поступке којима убрзава поступак израде рељефа и медаљона. Вајарско дело овог уметника открива битну димензију сазнајног. Само неко ко је упознао скоро цео свет може на прави начин да вреднује сопствену традицију. Уместо да своју скулптуру раслоји егзотичним и бизарним као експресионисти и кубисти, попут Пикаса и Хенрија Мура, Балкански се вратио Балкану у чијој ликовној традицији преовлађују фантастика и реализам. Највећи мајстори као Милован Глишић и Милић од Мачве, онострани, фантазмагоријски свет, свет српског села, вампире, вештице и нечиста бића приказивали су дисциплинованим реалистичким стилом. После многих путовања Балкански се вратио прецима и његове три монографије „Обновитељи Србије" (2004), „Дар роду" (2005) и недавно у Удружењу књижевника представљена „Отаџбини" (2011), уз преведене текстове приказују портрете најугледнијих српских светаца, владара, устаника, државника, политичара, научника, књижевника, уметника и свештеника. У питању је идеја отвореног музеја коју било који други вајар може унапредити и развити. Портретишући обновитеље Србије (1804-1839), али и милешевског Белог анђела, у више од две стотине педесет рељефа сажео је целокупну историју и визуелност српског народа. О избору угледних личности за портретисање одлучивао је историчар уметности Никола Кусовац. Није у питању само ликовна хроника, иконичка галерија, збирка портрета, сабор светих и чувених, архива ликова и физиономија или покретни историјски музеј. Као вајарска фреска његово дело обухвата векове и карактере, подсећајући на џиновски Балзаков опис и анализу типова и нарави француског друштва. Балкански није подигао споменик само нашем човеку већ и себи. За генерације које долазе његово остварење може да буде археолошки налаз или визуелни буквар из којег ће се читати историја српског народа.

Вајајући лица кључних протагониста, сва та висока чела и продорне очи, све те брке и осмејке, трагао је за тајном у језгру те историје и те културе, за њеним темељем и врхом, за праидејом из које исходи и коју оличава. Просветитељи, ратници, владари, војсковође, песници, научници, светитељи, мислиоци, трибуни, визионари, мученици, радници, сељаци, хајдуци, писци, неимари, привредници, задужбинари.

http://www.nacionalnarevija.com/tekstov ... slave.html

Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Вајарство

Порукаод talican » Уто Нов 01, 2011 6:13 am

Извајани богови Вука Љубисављевића

Слика

Вук Љубисављевић, студент завршне године Факултета примењених уметности је од 18. фебруара до 4. марта излагао своје скулптуре старословенских богова у галерији Дечјег културног центра у Београду.
Поменути циклус скулптура представља тек почетак ширег опуса посвећеног овој теми, а о својој изложби која се звала "Израстање", Љубисављевић, појашњавајући поступак разбијања форме који се уочава, каже следеће: "Намера ми је била да оставим слободан простор посматрачу да размишља о боговима. Незавршене или намерно незавршене скулптуре у себи носе нешто сасвим другачије; нешто нестварно, што сви ми носимо у колективно несвесном и што нас прати кроз живот. Вајајући портрете богова, размишљао сам о емоцијама које они носе са собом; другачији утисак оставља снажни Перун од нежне кћери Сунца."

http://glaspredaka.com/index.php?option ... 0&Itemid=1

Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Вајарство

Порукаод Gwydion » Суб Јан 07, 2012 9:03 pm

Meni se dopada to što ovaj batica radi ...
Корисников грб
Gwydion
 
Поруке: 160
Придружен: Сре Јан 04, 2012 1:03 am

Re: Вајарство

Порукаод Aнa » Пон Сеп 23, 2013 6:57 pm

Klasične skulpture u novom ruhuСлика

Слика

Слика

Fotografije je radio http://www.leocaillard.com/?folio=1&idcat=25

a retuširala ih je http://www.behance.net/alexis-persani
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm


Повратак на Уметност и митологија

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron