Љубомора

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Љубомора

Порукаод Aнa » Сре Апр 20, 2016 9:23 am

Љубомора као "лепак који држи два пола"Извор: РТС

Аутор:
Jасмина Вујновић Милошевић

Љубомора је сложено осећање, у себе увлачи бес, мржњу, патњу, узнемиреност и очај. У књизи „Љубомора“ Питер Тухи наводи да је седамнаест посто убистава у Енглеској извршено због опсесивне љубоморе. Са љубомором се тешко суочавамо, а онај ко је осећа то тешко признаје.

У књизи „Љубомора" Питер Тухи износи да је седамнаест посто убистава у Енглеској извршено због опсесивне љубоморе. Број убистава, али и самоубистава узрокованих љубомором варира зависно од земље и поднебља којој земља припада.

Љубомора укључује страх, љутњу, тугу, гађење...


У нашем друштву суочени смо са поражавајућом чињеницом да се готово свакодневно у медијима говори о убиствима најближих, а њихов најчешћи узрок је љубомора. Нажалост, нема тачних података о броју (процентуалној заступљености) тих убистава.

Љубомора је сложено осећање, у себе увлачи бес, мржњу, патњу, узнемиреност и очај. Због тога се са љубомором тешко суочавамо, а онај ко је осећа то никада не признаје.

"Мрачно и комплексно осећање"

Манифестује се већ код деце, али када о њој говоримо обично имамо на уму несигурности у партнерским односима. У том смислу, карактеристичан је „смртоносни љубавни троугао" у ком су блиско повезани љубоморна особа, вољена особа (која се сумњичи за неверство) и супарник, било да је замишљен или стваран.

Зато разлози за љубомору могу бити реални и патолошки. Када се открију разлози љубоморе, лакше је дефинисати то жестоко, мрачно и комплексно осећање.

Пол Екман истиче да „особа која стрепи да ће престати да занима другу особу може да осећа страх, љутњу, тугу или гађење, док ривал може да има читав низ емоција  од кривице, стида до љутње или презира..."

Међутим, колико год необично звучало, Питер Тухи (у књизи „Љубомора") напомиње да је то осећање лепак који држи два пола заједно за добро породице и због опстанка врсте.

Проблем је патолошка љубомора

За мушкарце је битније сексуално неверство, док је за жене, како истраживања показују, важније емоционално неверство.

Многи антрополози и социјални психолози сматрају да је љубомора друштвено и културолошки одређена и условљена, али за такве аргументе нема довољно доказа.

Проблеми постају озбиљнији када је реч о патолошкој љубомори, оној која се јавља унутар породице (између деце и родитеља, браће и сестара), а модерно доба познаје изузетно развијену љубомору (и завист) и међу колегама унутар колектива.

Сви ти типови љубоморе нарушавају здрав однос који је неопходан за стварање успешних, здравих породица, друштава и колектива.

Завист је осећање блиско љубомори, па се ти термини у свакодневном говору користе као синоними, иако то нису. Питер Тухи истиче да је завист „материјална љубомора"  неиспуњена, болна жеља да имамо моћ, богатство, успех, славу...

Љубомору морамо препознати, носити се с њом и на крају је превазићи. Када је реч о та два осећања, имајте на уму следеће цитате:

„Онај ко је љубоморан не може да воли." - Аурелије Августин

„Завист је најбољи доказ колико су људи несрећни." - А. Шопенхауер

Више о зависти и љубомори, њиховим узроцима и последицама, те начинима за превазилажење из угла филозофа, психолога и уметника, погледајте у емисији Видик, под насловом „Завист и љубомора", на Јутјуб каналу РТС-а.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4086
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron