Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Svetovid » Суб Авг 02, 2014 12:26 pm

Хепи енд из Флешденса:

"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Aнa » Суб Авг 02, 2014 2:58 pm

Мушкарци данас чувају романтику
Да ли романтика још постоји и како се данас испољава: Стручњаци тврде да је хроничан недостатак романтике директно одговоран за огроман проценат развода бракова и несрећних љубавиШТА је то романтика? Свако од нас има своју представу о томе. За некога то је звездано небо, пламен свеће, пољубац на киши, слатка СМС порука тачно у поноћ, чоколадна торта у којој се ужива са вољеном особом... По дефиницији реч романтика потиче од речи романтизам, уметнички правац који дословно значи бајковито, нереално, нестварно. Потреба за романтиком јавила се после мрачног Средњег века и напрасно је освојила свет музике, књижевности и сликарства. Сви су пожелели да живе у бајци, ако не могу на јави, макар да имају додира са нечим лепим, лепршавим и нестварним кроз уметност.

Романтизам је био оличење слатког живота и остварења снова, зато је романса синоним за лепу љубавну причу. Али, као и сваки уметнички правац, и романтика је временом "досадила", проглашена је нечим детињастим, чак патетичним, али није никада запостављена ни угушена. Тако је и данас њен дух присутан, чак и у свету технологије, упркос суровом темпу живота који дроби све пред собом. Присутна је, пре свега, јер људи желе да маштају и на јави, да осете како им срце трепери, желе да верују у снове и бајке које могу да се остваре, да осете нешто нестварно, лепо и слатко.

Много комплексније питање од тога шта је романтика је - у ком облику она данас постоји? Јасно је да је негде дубоко скривена у савременом друштву и у нама самима, али такође је очигледно и да се не испољава на првобитни начин, кроз серенаде испод прозора и двобој у одбрану части неке даме. Оно што је некада одушевљавало људе и мамило уздахе жена, данас можда уопште не подстиче емоције, чак изазива гнушање. Многе романтичне ствари данас су проглашене крајње патетичним, извиканим, досадним... Романтичне душе зато морају да трагају за новим начинима да испоље емоције и тако пошаљу праву поруку, ону лепу, слатку и недокучиву.

Парадокс је да већина савремених људи, нарочито жена, тврди за себе да није нимало романтична и тај појам чак везује са слабошћу и нереалношћу, а као никад у историји човечанство вапи за топлином, нежношћу, љубављу, лепотом, бајкама, догађајима и емоцијама које ће их оставити без речи, без даха.... У складу са тим спроводе се бројна истраживања и анкете и готово да нема стручњака за психу који се није бавио том темом.

Тако је група финских психолога после једне студије закључила да су становници топлијих крајева романтичнији и повезала тај појам директно са сунчевим зрацима и топлотом. Студије у Јапану показују да се традиционална романтика поново враћа у моду, док стручњаци на Западу тврде да је хроничан недостатак исте у животу савремених људи директно одговоран за огроман проценат развода бракова и још већи несрећних љубави и сломљених срца.
Наизглед лако питање: Да ли сте романтични?, натерао је чак 93 процената анкетираних у једном истраживању у Француској да се добро замисле пре него што одговоре. После размишљања, 57 одсто испитаника је рекло да није, 14 посто да јесте понекад и у зависности од прилике, а тек мали број је тврдио да јесте. Занимљиво да је у овој анкети учествовало неколико хиљада особа, из различитих места, старости од 20 до 80 година, а да су жене углавном одговарале да нису романтичне, док су мушкарци били склони томе. Психолозима је та чињеница била повод да истраже мушко и женско поимање романтике, а коначан закључак је био да већина представница лепшег пола заправо прижељкује бајковит живот, нежност и лепоту, али су затвориле срце за то због претходних лоших емотивних искустава. С друге стране, мушкарци најчешће раде романтичне ствари мислећи да се то допада женама и да ће их тако лакше освојити. Дакле, улоге нису замењене, жене су и даље те које ће брже реаговати на лепоту, па чак и у свету сурове реалности пожелети да буду принцезе. Можда супермодерне, неприступачне и усамљене, али ипак принцезе.

Интересантно је и да жене под велом романтике најчешће скривају своју прву љубав и временом од ње праве нешто надреално. Стручњаци то објашњавају тиме што оне заправо памте свој први додир са љубављу, па везују романтична осећања за особу са којом су то прошле. Кључну улогу ту игра емотивни однос који искључује секс, па су погледи, држање за руке, шетње по месечини, гледање у звезде, били апсолутно довољни за заљубљена срца.

Упркос данашњој технологији која нам краде време и краде нас од других, романтични гестови налазе начин да се испоље у односу заљубљених. Некада су то били погледи, данас су виртуелни "смајлији" и срца у порукама, некада су то била обећања на вечну љубав, данас су статуси на Фејсбук профилу "заузет(а), верен(а), у браку", некада је био букет цвећа, данас ароматична кафа у скривеном кутку кафића, некада су се ноћу чули сетни звуци серенаде, данас исто толико узбуђења и среће може да донесе и тон на телефону које означава да је стигла порука од вољене особе... Дакле, романтика увек нађе свој пут.

Највећу чежњу за романсом показују Американци, као и становници најразвијенијих земаља у свету. Група америчких психијатара је спровела занимљива истраживања на коледжима, међу младом популацијом. Девојке су листом тврдиле да су њихове баке и прабаке имале много занимљивији и бајковитији живот, иако тежи, без данашњих здравствених услова и помагала у домаћинству. Ипак, највеће изненађење је донео одговор на питање шта их прво асоцира на романтику? Младе даме су најчешће одговарале: мода! Младићи су у 94 процената одговарали: љубав!

- Очигледно је да се поимање романтике међу младим мушкарцима и женама данас не слаже, сигурно да је и то разлог великог броја несрећних љубави. Жене као нежнија и емотивнија бића су одувек били носиоци романтике као уметничког и животног правца, а данас су се повукле, потиснуле и деградирале најнежнија осећања у себи, омаловажила љубав и брак као институцију, тако да је и романтика изгубила смисао - сматра Марта Браунинг која је била у овом тиму стручњака.
Да ли свакодневица и стрес убијају романтику? То питање, такође, интригира многе, а група британских психолога је пробала да одговори на њега. Они су, после вишегодишњег истраживања, закључили да је рутина свакако непријатељ љубави, али да није једини кривац за пропаст емотивне везе, како многи верују. Наиме, у односу који почива на узајамној љубави и страсти мало тога је довољно да унесе свежину и партнерима најчешће никада није досадно, чак ни после 50 година заједничког живота. За њих је "искакање из свакодневице" и одлазак у дугу шетњу поред реке, излет у природи, кафа у омиљеном ресторану. Будући да је фокус и у овом истраживању био на женама, као носиоцима романтике у вези, установљено је да вољена жена као поклон од партнера доживаљава и осмех њој упућен, нежан додир, стих који јој шапуће или цветић који је убрао негде успут. Супротно томе, невољена жена све види једнолично, чак и ако се партнер труди да "дуби на глави" неће је покренути, избацити из колосека у позитивном смислу и на све ће остати равнодушна, тврдећи да је љубав нестала због досадне свакодневице.

Стрес је већ посебан фактор који организам разара пре свега физички, а потом и ментално, тако да особе које су хронично напете и нервозне имају проблема и да заснују и да изграде емотивну везу. Психолози из Рима, који се сматра једним од најромантичнијих градова на свету, почели су да се баве темом романтике пошто су запазили да ни становници "вечног града", чак ни туристи, не показују више задовољство и узбуђење при погледу на његове лепоте и богату историју. Најпре су спонтано прилазили људима на улици и питали их због чега су тако равнодушни, а одговор је најчешће гласио: Живот ми је у хаосу, под стресом сам, не знам да се опустим, не могу да се опустим док трчим с краја на крај града... Сви одговори и симптоми указују на стрес, па су италијански стручњаци закључили да када смо напети, блокирани смо да осетимо лепоту, чак и када је видимо, нисмо у стању да је доживимо емоцијама.


НИЈЕ "ИН" БИТИ БЕЗ ПАРТНЕРА
Слика

СВЕ је већи број мушкараца у свету који имају проблем да процене шта је романтично, а шта ће одбити жене, показују истраживања. Често нису сигурни да ли да напишу дугу и топлу СМС поруку или уздржан мејл, да ли да напишу стих или да мудро ћуте. Иако је 78 одсто испитаних жена изјавило да би волело да у свом поштанском сандучету пронађу "право" романтично писмо или песму, само 15 посто представника јачег пола признало је да су се током живота одважили на тај корак, чак 67 посто је помислило да то учини, али нису имали храбрости јер су помислили да ће их дама којој се удварају исмејати и да ће погрешно да схвати.

Меги Симонс, амерички психолог, сматра да време принчева и витезова није прошло, већ, напротив, тек долази... Она најављује нову романтичну револуцију, која ће наступити као реакција на "хладно модерно доба", баш као што је и романтизам био логична последица и потреба човечанства после тмурног Средњег века. И тада је романтизам брзо захватио све земље и уметничке правце, а данас ће неоромантизам са једнаком снагом да направи револуцију у савременом друштву.

- Некада су носиоци романтике биле жене, а сада је све на мушкарцима, а код њих постоји жеља да буду заштитници дама, хероји, принчеви и витезови, та жеља никада није ишчезла, али су жене у 20. веку, на крилима феминизма, пожелеле да се ослободе мушког покровитељства на све начине. Међутим, после неколико деценија женског витештва, умориле су се и полако схватају значај мушкарца као романтичног заштитника. Овај тренд се нарочито јавља у развијеним друштвима попут Америке, где више није "ин" бити без партнера, незаштићена, тврди професорка Симонс.
novosti.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4088
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Svetovid » Пет Нов 28, 2014 4:31 pm

:kafa
http://www.24sata.hr/sudbine/vidjela-ga ... lea-395064

Vidjela ga je na televiziji: Udala se za spašenog rudara iz Čilea

Njemica Melanie je 2010. pratila spašavanje rudara iz rudnika u Čileu. Kada je izašao broj 16 odnosno Daniel Herrera, znala je da je to njezin muškarac života

Слика

Njemica Melanie Mayer (36) nedavno se udala za Danijela Herreru (31), čileanskog rudara koji je 2010. spašen u najvećoj akciji spašavanja u povijesti rudarstva zajedno s 32 kolega.

- Gledala sam 13. listopada 2010., kao i milijuni ljudi u svijetu, spašavanje rudara na televiziji. To me jednostavno interesiralo. Ali kada je broj 16 izašao iz kapsule, osjetila sam da iz njega isijava toplina - prisjetila se Njemica iz Weingartena trenutka koji joj je promijenio život.
Potražila ga na društvenim mrežama

Dva je tjedna razmišljala što da učini. A onda je stručnjakinja za uredsku komunikaciju koja dobro govori strane jezike, Herreru potražila na društvenim mrežama.

- Poslala sam mu poziv za prijateljstvo i on je prihvatio - kaže Melanie.

Prvi razgovori su bili vrlo kratki, a Herrera je odgovarao uglavnom s "da" i "ne". Melanie mu se onda neko vrijeme nije javljala. Neko se vrijeme nisu čuli, a onda je Daniel preuzeo inicijativu. Redovito su se počeli dopisivati. Melanie je tijekom godišnjeg otišla u Čile, upoznala zemlju i Danijela. Ove godine je odlučila da će se preseliti u Čile. U zračnoj luci čekao ju je Daniel. Pratio ga je TV-tim čileanskog showa koji prati vjenčanja. Bio je u odijelu, a u ruci je nosio crvene ruže i prsten.

Njihovo vjenčanje ganulo je milijune ljudi

- Ostala sam zatečena. Već smo razgovarali o braku, ali nisam mislila da će me zaprositi - rekla je Melanie. Njihovo vjenčanje ganulo je milijune ljudi.

- Vjenčali smo se na mjestu gdje su izvlačili rudare. Daniel nam je sve pokazao, i kapsulu u kojoj su ga izvlačili. Bilo je jako emocionalno - kaže Melanie. Priznaje da joj nije bilo lako napustiti Njemačku najviše zbog posla i kolega s kojima je radila 17 godina. Sada će pronaći novi posao. Daniel i dalje radi u rudniku, ali kao vozač kamiona.

- Vjenčanje je bilo kao iz snova, no imam dovoljno iskustva u životu da znam da se moramo čuvati i u svakodnevici. Postoje određene kulturološke razlike, a i moja je domovina daleko - kaže Melanie, piše Südwest Presse.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Svetovid » Нед Јун 21, 2015 10:56 am

"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Aнa » Пон Јун 22, 2015 2:33 pm

потпуно сам заборавила на ову тему :)


Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4088
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Кутак за љубавну романтику и слична пекмежења / пренемагања

Порукаод Aнa » Пет Сеп 25, 2015 4:54 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4088
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Претходни

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron