Reprodukcija

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Суб Јан 30, 2016 12:16 pm

Бебе у Британији могу бити зачете од троје родитеља


Лекари сматрају да није реч о генетској модификацији и инжењерингу већ о покушају да се спречи настанак
тешких обољења

Велика Британија је постала прва земља која је законом дозволила вантелесно зачеће беба од генетског материјала три особе, након што је већина посланика Доњег дома парламента гласала „за”.

Реч је о техници којом се спречава настанак тешких и неизлечивих болести код деце чије мајке имају генетска оштећења митохондрија, ћелијских органела у којима се храна претвара у корисну енергију.

Неисправне митохондрије преносе се само са мајке и могу да доведу до оштећења мозга, слабости срца, мишића и слепила. Процењује се да је једно од 6.500 деце погођено тешким последицама митохондријалних болести, док се са лакшим симптомима суочава свако двестото дете.

Методу су развили стручњаци на Универзитету у Њукаслу и њоме се мала количина ДНК из неисправних митохондрија јајне ћелије жене (која најчешће и не зна за ту генетску аномалију) мења истом количином ДНК здравих митохондрија из јајне ћелије друге жене – донора.

Пошто је реч о занемарљиво малој количини генетског материјала треће особе, указује се на то да је реч „родитељ” за трећу особу прејака. Како је у парламентарној расправи рекла британска министарка здравља, реч је о 0,054 одсто од укупног генетског материјала једне особе.

Посланици су се у одлучивању руководили тиме да ће ова метода донети корист бројним породицама, а противници, међу којима су најгласније биле Англиканска и Католичка црква, упозоравају на могуће манипулације, етичке и безбедносне проблеме.

Поједини лекари тврде да то што је метода испитивана на животињама, не значи да ће бити безбедна за људе. Британски „Телеграф” преноси мишљења из академских кругова да деца зачета овим путем морају бити под надзором целог живота и да постоји опасност од настанка других болести током живота, укључујући и канцер.

Док противници тврде да се овим отишло предалеко и да се утире пут дизајнирању беба са пожељним особинама, лекари наглашавају да није реч ни о каквој генетској модификацији и инжењерингу већ о покушају да се спречи настанак тешких обољења. Подсећају да је и сама метода вантелесне оплодње на почетку сматрана једнако контроверзном и да су лекари оптуживани да се играју Бога.

Професор лондонског „Кингс колеџа” Питер Брод рекао је за Би-Би-Си да ДНК три особе није никаква велика новост и навео пример особе којој је, на пример, пресађена коштана срж донора.

Процењује се да би, захваљујући легализацији зачећа са ДНК три особе, у Великој Британији сваке године могло да се роди око 150 беба. Да би метода ушла у клиничку праксу, потребно је још да и Дом лордова одобри закон, као и да техника добије лиценцу тела надлежног за фертилизацију и ембриологију.

Британка изгубила седморо деце због митохондријалних болести

Шерон Бернарди, Британка чији пример наводи Би-Би-Си, изгубила је због митохондријалних болести сво седморо деце које је родила.

„Моја деца су сахрањена на три гробља. Имам фотографије и дивне успомене на њих и то је све што имам сада”, рекла је ова жена чије је једно од деце живело тек 21 годину, док су остала умрла убрзо по рођењу.
politika.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Суб Апр 09, 2016 4:50 pm

За четири сата зна се ко није тата

Код сваког трећег мушкарца који се одлучи да у у генетичкој лабораторији Института за судску медицину провери да ли је отац детета, резултати анализе покажу да – није


Аутор: Катарина Ђорђевић

Оливер Стојковић: У живом сећању остала ми је жена која је, у жељи да сазна које презиме да упише у крштеницу свог детета, довела три мушкарца у ДНК лабораторију. Чинство није потврђено ни за једног од њих (Фото Л. Адровић)
Када су нашег познатог телевизијског водитеља, који је имао репутацију великог заводника, у једном интервјуу питали колико има деце, он је искрено одговорио: „Не знам.“ Да ли и стручњаци Републичког завода за статистику сматрају да ниједан мушкарац не може са сигурношћу да каже колико је наследника оставио човечанству, тек – приликом пописа становништва мушкарци у Србији уопште се не питају да ли и колико имају деце. Пописивачи од 1948. то питање постављају само женама.

И док статистичари у шали кажу да мушкарци нису веродостојан извор података о броју деце, генетичари Института за судску медицину кажу да се сваки трећи мушкарац који проверава своју претпоставку о очинству, након изласка из њихове ДНК лабораторије, више не одазива на име – тата.

У жељи да сазнају да ли малишани са разлогом носе њихово презиме, између 10 и 15 мушкараца сваког месеца у ДНК лабораторију Института за судску медицину доносе дечје цуцле, четкице за зубе, бочице од млека, пелене и пиџаме у којима дете спава. Готово исти број особа месечно поведе парницу за доказивање, односно оспоравање очинства, а занимљиво је да су готово половина деце за коју се тражи одговор на питање „чији си ти мали“ – брачна деца.

Др Оливер Стојковић, професор генетике на Медицинском факултету у Београду и шеф ДНК лабораторије Института за судску медицину, каже да се одговор на питање – ко је отац детета – добија узимањем бриса са унутрашње стране образа или вађењем пар капи крви из прста (потенцијалног) оца. Иако љубав и верност немају цену, утврђивање очинства кошта 32.370 динара. Ова рачуница важи за три особе – маму, дете и првог тестираног мушкарца, а сваки следећи „осумњичени“ кошта 6.000 динара. Другим речима, ако се установи да мушкарац који је дао брис из слузокоже усне дупље није отац, доплата за следећег мушкарца који би могао да конкурише за тату кошта око 6.000 динара.

Иако је распрострањено уверење да „жена увек зна ко је отац“, сви митови о женској интуицији у генетичкој лабораторији падају као кула од карата.

Утврђивање очинства кошта 32.370 динара. Ова рачуница важи за три особе – маму, дете и првог тестираног мушкарца, а сваки следећи „осумњичени“ кошта 6.000 динара
„Дешавало се да мајка сумња на двојицу мушкараца, а да je отац – трећи човек. У живом сећању остала ми је жена која је, у жељи да сазна које презиме да упише у крштеницу свог детета, довела три мушкарца у ДНК лабораторију. Ниједан од њих није изашао као отац из Института за судску медицину. Наравно, било је и обрнутих случајева – да мушкарац доведе двоје деце у генетичку лабораторију и установи да није оставио наследнике“, прича др Оливер Стојковић. Наш саговорник указује на занимљивост параграфа новог Породичног закона који гласи да се за децу која су рођена помоћу вантелесне оплодње – не може оспоравати очинство.

Све је почело у Единбургу
Занимање за ДНК анализу је на велика врата радозналости човечанства ушетало пре једне деценије, када је група генетичара из Единбурга спровела анонимну студију у једном обданишту, чији су резултати недвосмислено потврдили да свако десето дете својим оцем назива човека који то није. Анализа урађена у Паризу дала је исте резултате, а резултати генетичких истраживања која су рађена у развијеним земљама Запада сведоче да између два и 12 процената деце у популацији носи „погрешно” презиме.
– Утврђивање очинства може се захтевати у оквиру судског поступка, који је најчешће руковођен жељом мајке да утврди, односно мушкарца да оспори очинство. Закон подразумева писмену сагласност обе стране, што у значи да нико нема права да „осумњиченог“ мушкарца присили да оде на генетичко тестирање. Изузетак од овог правила јесте учињење кривичног дела – сексуални однос са малолетницом или силовање након којег је дошло до зачећа и рађања детета – каже др Стојковић.

Ипак, највећи број захтева за утврђивање очинства долази од очева и мајки који не желе да открију ни свој ни идентитет детета коме „траже“ оца. Др Стојковић објашњава да су они дужни да на генетичку анализу донесу узорке који садрже биолошке трагове детета, а они се најчешће налазе на цуцли, кашичици и бочици којом се дете храни и личној гардероби детета – пеленама, бенкицама и мајицама. Утврђивање очинства на основу анонимних узорака биолошког материјала нешто је јефтиније и кошта – 25.600 динара. Потребна су два узорка биолошког материјала да се утврди сродство – први је од детета, а други од мушкарца за кога треба да се докаже или оспори очинство, појашњава наш саговорник.

Иако су понекад потребне године и деценије да родитељ посумња да дете носи „одговарајуће“ презиме, генетичарима је потребно свега четири до пет сати да сазнају ко је отац детета. А одговор на питање – колико је поуздана ДНК метода утврђивања очинства – гласи: сто одсто!
http://www.politika.rs/scc/clanak/35269 ... -nije-tata
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Уто Мај 03, 2016 4:24 pm

Бела куга пустоши Србију

Сандра Черин


Србија се, уз Португал, балтичке земље, Румунију и Украјину, налази у групи од 11 држава чија се популација из године у годину све више смањује, Суморна статистика каже да је стопа рађања у Србији за 35 одсто нижа од потреба просте репродукције становништва, а српске породице у просеку имају једно дете.Демограф Владимир Никитовић са Института друштвених наука за Спутњик каже да се суочавамо са дугорочном културолошком променом и да се чак и етничке групе, ако изузмемо оне највеће у нашој земљи, суочавају са истим проблемом.

„Нема више ни општина које одскачу у том погледу — раније је то било везано углавном за становништво муслиманске вероисповести, али су код нас и Бошњаци већ дошли на ниво просте репродукције, са тенденцијом опадања. То је све у складу са неким генералним тенденцијама на европском континенту, али и шире, глобално. Имамо и Албанце који су практично дошли на тај ниво, дакле мало су изнад нивоа просте репродукције, тако да дугорочно гледано код нас је извесно да ће у наредних пар деценија доћи до смањења броја становника“, каже Никитовић.

Статистика каже да је услов да се „крвна слика“ нације поправи да свака породица има по четворо деце, што је немогућа мисија. Али због чега се парови у Србији све чешће одлучују да касније заснују породицу, и зашто се они који могу да имају децу ретко одлучују на више од једног или двоје?

Никитовић каже да његова струка то објашњава теоријом „демографске транзиције“ — развој индустрије је главни фактор који је оборио стопе наталитета у целом свету, па ни Србија ту није изузетак.

„Оно што се последњих деценија и у нашим крајевима дешава је појачана потреба за сопственим идентитетом, а она се одражава и кроз теже проналажење партнера. Ни брак више није универзална заједница, и све је то довело до смањења стопе рађања. За Европу је то опште место, с тим што је код нас додатни проблем емиграција, као фактор који снижава тај потенцијал, јер имамо младе људе који неће оставити своје потомство овде, већ у земљама у које одлазе“, објашњава Никитовић.

Др Анкица Шобот са Института друштвених наука за Спутњик каже да је одлука о ступању у родитељство и рађању жељеног броја деце условљена различитим факторима — социо-економском и породичном ситуацијом, али и особинама самих партнера.

„Фактор запослености је врло битан за економску ситуацију једне породице која се одлучује на родитељство, али важни аспекти су и каква је сигурност тог посла, као и да ли постоји гаранција повратка на посао након породиљског одсуства и бриге о детету“, објашњава докторка Шобот и додаје да је један од важних фактора који утичу на одлуку о броју деце то да ли је жена запослена, али наглашава и да је то чинилац који може да има позитиван утицај.

„За разлику од неког ранијег периода, када се пад стопе фертилитета везивао за запосленост жене, односно за пораст њене економске активности, у развијеном свету се сада то сматра позитивним фактором. Услов да постоји позитивна веза између те две ствари су различити видови те запослености, али је веома битно да се мушкарац више укључи у подизање деце и пружи већу подршку. Такође, важна је и добра институционална подршка за бригу о деци и њихово чување“, напомиње наша саговорница.


У Србији у програму подршке породицама постоје две мере за подстицање рађања: родитељски додатак за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета, као и право на плаћено родитељско одсуство у трајању од годину дана. Поједине општине, као што је то случај у Јагодини, имају и сопствене програме како би стимулисале раст наталитета. Међутим, тренутна популациона политика на државном и локалном нивоу очигледно није довољна како би се повећао број беба у Србији — чак и да се издвоје већа средства за подршку родитељима, новац често није пресудан фактор.

„Највећи проблем у нашој јавности је замена теза — сматра се да ћемо са порастом стандарда доћи до пораста наталитета. То је превазиђена теорија, јер има случајева да људи који имају боља примања и виши социјални статус имају нижу стопу рађања, па та прича не држи воду“, каже Никитовић.

Саговорници Спутњика се слажу да је усклађивање обавеза на послу и родитељства врло важан чинилац када се доноси одлука о рађању следећег детета.

„До једног се у већим срединама некако и дође, али је друго већ проблематично јер је притисак у капитализму такав да захтева максимално ангажовање човека, а не постоји заштићеност у социјалној сфери. То је тако чак и у земљама као што је Шведска, која се често наводи као позитиван пример“, каже Никитовић.

И др Шобот напомиње да, уколико је искуство са усклађивањем професионалних обавеза и бриге око првог детета негативно, оно ће често деловати ограничавајуће на одлуку о рађању следећег и додаје да је, иако у Србији постоји институционална подршка у чувању деце, потребно и да се рад вртића прилагоди потребама радног времена родитеља.

„Једна од опција је и могућност увођења различитих видова запослености, скраћеног радног времена, или других модалитета рада који би омогућили родитељима да на лакши начин ускладе обавезе на послу и родитељство“, закључује др Шобот за Спутњик.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/analize/20160 ... z47bfU6hF3
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Нед Јул 10, 2016 2:38 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Сре Сеп 07, 2016 4:49 pm

Куда иде секс

Професор са Универзитета Станфорд Хенк Грили рекао је да за неколико деценија људи више неће бити заинтересован за секс због развоја генетског инжењеринга и виртуелне реалности.

Научник сматра да ће у будућности, да би се направило дете, довољно бити да се предају узорци семене течности оца и коже мајке. Од узорка коже мајке за вештачку оплодњу ће бити створене јајне ћелије. Генетски инжењеринг омогућиће да се од зрелих ембриона изабере онај који ће постати интелигентно, здраво дете, са оним карактеристикама родитеља које они сами изаберу. Осим тога, такво дете неће имати генетске болести. Што се тиче секса као средства за добијање задовољства, он ће прећи у виртуелну реалност.

Даље: https://rs.sputniknews.com/nauka/201609 ... ring1.html
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Сре Сеп 14, 2016 4:56 pm

POBEDILI PRIRODU: Naučnici otkrili da je začeće moguće bez reproduktivnih ćelija
Naučnici sa uglednog engleskog fakulteta Bat objavili su da su napravili rane eksperimente koji ukazuju da će jednog dana biti moguće praviti decu bez jajnih ćelija.
Naučnici tvrde da su na svet doneli mladunče miša tako pto su spermatozoide hemijskim procesom "ubedili" da ulaze u obične jajne ćelije. Ovaj neobičan eksperiment objavljen je u magazinu "Nature Communications" i u njemu se naglašava da će u bližoj budućnosti proces začeća biti moguć i bez žena

Eksperiment su započeli tako što su neoplođenu jajnu ćeliju hemijski pretvorili u vrstu embriona. Taj lažni zametak deli mnogo toga zajedničkog sa običnim ćelijama, prvenstveno način deljenja i kontrolisanja svog DNK. U eksperimentima s mišem, izgledi za postizanje uspešne trudnoće bili su 24 odsto. Doktor Toni Peri, koji od početka radi na projektu, kaže da je ovo tek početak. U timu naučnika bio je i profesor Miodrag Gužvić iz Srbije.


"Ovo je prvi put da je neko dokazao da kombinacija spermatozoida i jajnih ćelija nije jedina koja može dovesti do potomstva. To što smo napravili menja baš sve. Mladunci miševa su potpuno zdravi sa normalnim i očekivanim životnim vekom. I da, imali su zdrave mladunce", rekao je Peri za BBC.
Ranije ove godine Kinezi su objavili da su uspeli da stvore spermatozoida od matičnih stanica koje su "sudarili" sa jajnim ćelijama. Rezultat je takođe bio - zdrav miš.

Peri je istakao da bi kombinacija ova dva istraživanja mogla da dovede do toga da za začetak neće biti potrebni ni spermatozoidi, a ni jajne ćelije.

(jutarnji.hr)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Уто Сеп 27, 2016 7:05 pm

Рођена прва беба с троје родитеља

УТОРАК, 27. СЕП 2016,
ИЗВОР:РТС, БИ-БИ-СИ


Новом медицинском техником на свет је дошла прва беба с троје родитеља! „Њу сајентист“ преноси да дечак има уобичајени ДНК оца и мајке, уз малу количину генетског кода донатора. Амерички лекари предузели су несвакидашњи корак како беба не би попримила генетско стање које има мајка, пореклом из Јордана.

Стручњаци наводе да је овај потез „гласник нове ере у медицини“ који би могао да помогне бројним породицама са генетским поремећајима. Такође упозоравају да су потребне ригорозне провере нове и контроверзне технологије, назване митохондријска донација.

Слика
Поступак митохондријске донације
Митохондрије су мале преграде унутар готово сваке ћелије у телу које претварају храну у корисну енергију. Неке жене имају генетске дефекте у митохондријама које могу пренети на своју децу.

У случају јорданске породице, реч је о поремећају познатом као Ли-Фраумени синдром који би, како се показало, био фаталан за било коју зачету бебу. Међутим, научници су смислили начин да заобиђу тај проблем.

Амерички тим, који је путовао у Мексико да спроведе поступак јер тамо не постоје закони који га забрањују, користио је метод који поправља митохондрије у мајчиној јајној ћелији пре самог оплођења очевом спермом у лабораторији. Њихова техника искористила је јајну ћелију даваоца која је обезбедила здраве митохондрије.

Резултат је здрава беба са 0,1 одсто ДНК донатора и са генетским кодом – за ствари као што су коса и боја очију – од мајке и оца.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Чет Сеп 29, 2016 8:33 pm

Помоћ државе за треће или четврто дете

Разлике између фертилитета муслиманки и осталих на простору Европе наставиће да се смањују


Аутор: ​Милош Миловановићчетвртак, 29.09.2016. у 08:15

Поводом текста Мирољуба Јевтића „Идеологија цивилног друштва неизбежно води у теократију” од 20. септембра

Много је радова који докaзују позитивну везу између религиозности и фертилитета (броја деце које ће жена родити), а један од свеобухватнијих је истраживање Т. Фрејке и Чарлса Ф. Вестофа из 2006. године. Ови аутори наводе да ће разлике између фертилитета муслиманки и осталих на простору Европе наставити да се смањују, па је само питање колико ће још времена бити потребно да се стопе изједначе. Код муслиманки се бележи знатан пад стопа фертилитета по доласку у Европу. Стопа укупног фертилитета од 2,1 се назива још и ниво замене, што значи један човек и једна жена ће бити замењени истим бројем појединаца у току свог репродуктивног периода. Неопходан број деце да би се остварила проста репродукција становништва има само Француска (од свих европских земаља она једина има стопу два или 2,1), и то захваљујући пронаталитетној политици и високим финансијским издвајањима и високом фертилитету имигранткиња. Тренутно у Европи стопа укупног фертилитета за муслиманке је око 2,1 или 2,2 а за хришћанке око 1,6. Занимљиво је запажање поменутих аутора да је код православних забележена најмања позитивна корелација између религиозности и фертилитета.

Фокус државе треба да буде усмерен на вишe нивоe рађања (трећег и четвртог детета), пошто ће се већина људи због друштвених, психолошких и еволуционих разлога и без подршке државе одлучити да има једно или двоје деце. Код избора да ли родити треће или четврто дете на сцену треба да ступи држава како би спустила висину трошкова живота, исхране и школовања вишечланих породица. Једно или двоје деце родитељи имају због себе, док су треће и четврто дете неопходни држави са смањеним наталитетом.

А рецимо за Данску се не треба бринути, мали губитак становника се може надоместити позитивним миграционим салдом ( досељавањем Срба, Хрвата, Мађара... и осталих сиромашнијих држављана Европе).

http://www.politika.rs/scc/clanak/36449 ... tvrto-dete
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Reprodukcija

Порукаод Aнa » Уто Окт 18, 2016 1:05 pm

Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4089
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Претходни

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 2 госта

cron