Невиност

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Невиност

Порукаод talican » Чет Јул 19, 2012 1:10 am

Naši običaji-Devojačka nevinost

Слика

U mnogim našim krajevima devojke nisu živele povučeno od sveta.Neki podaci iz našega naroda pokazuju da su devojke, ostavljene same sebi i svojoj uviđavnosti, dopuštale sebi, a često i sa znanjem roditelja, mnogo slobode u opštenju sa momcima, naročito sa onima za koje su se mislile udavati. Ali izgleda da su retko išle do kraja i da retko do udaje nisu očuvale nevinost. Milovanja bez rđavih posledica bilo je i ranije."Svaka odraslija devojka ima svoga momka i svaki odrasliji momak ima svoju devojku...Ljubav između momka i devojke traje dokle se devojka ne uda ili momak ne oženi". Narod, pa i sami devojački roditelji smatraju ašikovanje kao nevinu stvar.Majka zna da joj ćerka sa nekim momkom ašikuje i ne brani joj , jer je i ona isto radila u svojoj mladosti- takav je bio običaj.

Слика

Слика

Devojačka nevinost se čuvala i u teškim iskušenjima. A svuda se u našem narodu pazilo da devojka ode svome mužu čedna. Na pitanje da li je narod pridavao mnogo važnosti devičanstvu neveste i da li je tražio kakav dokaz- gotovo se svi odgovori odnose da se u narodu na to mnogo pazilo. Neverne devojke su bile kažnjavane i to najpre od svojih najbližih srodnika.Čak i kada je verena, devojka se nije smela podavati svome vereniku. Po starom Grbaljskom zakonu "koji bi mladić i mladica u vrijeme vjeridbe sgriješili tj. da sa njim ostane bređa, da bratstvo devojčino kamenuje đevojku, s đeticino đetica". Devojka koja bi rodila u narodu bi prošla vrlo rđavo. Ona se nije mogla lako udati "već za kakva postara momka ili udovca koji se ne bi mogao drugom oženiti".

Слика

Слика

Слика

Prema devojci koja bi posrnula, pa bi to ostala tajna do njene udaje, kada se udavala, mladoženja i njegov rod su samo u izuzetku to "premucali da im se bruka ne čuje po svetu". Po pravilu, o takvimn se slučajevima nije prećutkivalo.U Beogradu i drugim varošima istočne Srbije u prvoj polovini XIX veka "pokazivali su posle prve bračne noći, javno, mladinu košulju, i ako nađu kakvijeh tragova, svi su radosni i časte goste i roditelje mladine, a ako ne nađu sve je mirno i ožalošćeno".Ako ne bude nikakvih tragova, onda se rakija mladoženjinim roditeljima služi u šupljoj čaši, te onaj što služi prstom pritisne čašu odozdo, a čim je preda i odmakne prst, sva se rakija prospe. Mladini su roditelji morali da izdrže veliko ruganje i morali su da se staraju da zeta umire, što je obično bivalo poklonima, ako nisu bili radi da im se ćerka vrati kući".

Слика

Sem toga mladina se nevinost objavljivala i pucanjem iz pušaka.I sve bi se žene odmah zakitile cvećem i grejale dobro zaslađenu rakiju. Košulju u kojoj je mlada spavala žene stavljaju u sito, i pokazuju je svim gostima.

http://olbrih.blogspot.com/2012/03/nasi ... inost.html
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Невиност

Порукаод Aнa » Чет Јул 19, 2012 2:49 pm

STARI OBIČAJI
Doba nevinostiNa prostorima Balkana vekovima je vladao običaj prema kome je nevesta morala nevina stupiti u brak. Mladino “poštenje” proveravalo se posle prve bračne noći, kada bi svekrva, na osnovu tragova na bračnoj postelji objavljivala radosnu vest ili sramotu za nevestu i njenu familiju. Tako je svaki nevestin prebračni odnos strogo bio kažnjavan, a “grešnica” bi bila strogo osuđena od mladoženjine porodice i od celog sela.


Kazna za prebračne odnose


Ovo se posebno odnosilo na devojke koje bi vanbračno donele dete na svet, te su se one, osuđene od zajednice, pokatkad udavale za kakvog siromaška ili udovca. Pogrešno je, međutim, misliti da su ovako strogo osuđivane samo pripadnice ženskog pola. Predbračna nevinost bila je vrsta norme koja se odnosila i na muškarce i na žene, s tim što je ovo uvek bilo teže proveriti kod muškarca. Ipak, u narodu se uvek znalo koji se momak “skita i viđa sa nepristojnim ženskinjama”, pa često ni ovaj nije mogao računati da će se oženiti nekom pristojnom devojkom. Što se tiče vanbračne dece, naša tradicijska zajednica je čak mnogo više osuđivala oca deteta, nego majku i neretko ga je, pod pretnjom izgona iz sela, primoravala da se oženi devojkom sa kojom je začeo dete.Devičanstvo kao žrtva

Što se tiče “devičanstva kao žrtve” ono je postojalo u dva osnovna oblika. Prvi oblik je monaštvo – dobrovoljno zavetovanje žene (i muškarca) da će ceo život posvetiti Bogu, ispunjavajući osnovne monaške zavete. Iako se u naučnoj literaturi uglavnom smatra da su u monahe išle osobe nesposobne (iz bilo kojih razloga) za brak ili oni koji su se razočarali u ljubav i život, istinski razlozi monaškog poziva bili su sasvim druge prirode. Naravno, sigurno je bilo i pomenutih razloga, ali u kaluđere su najčešće išli oni ljudi koji su iskreno želeli da se žrtvuju Bogu i da svoj život provedu u duhovnom usavršavanju, uzrastanju i molitvama (za svoje i spasenje celog sveta).

Kćerke u ulozi sinova

Žene i devojke koje su odlazile u manastir nisu nužno morale biti nevine, ali su, primanjem monaške rize postajale i do kraja života ostjale “neveste” Hristove. Drugi primer zavetovanja (dobrovolnog žrtvovanja) devojaka bili su poznati slučajevi virdžina ili ostajnica , kako su se zvala ženska deca u porodicama u kojima nije bilo muškog potomstva, pa su preuzimala na sebe ulogu sinova, radi očuvanja porodičnog ognjišta i pomoći ocu u boju. Ove zavetovane devojke u nekim krajevima su nazivane tobelije, od turske reči “tobe” što znači zavet. U nekim etnološkim zapisima zabeležen je čak primer da je sestra otišla u boj protiv Turaka kako bi zaštitila brata da on ne ode u vojsku.


Žrtvovanje na stubu srama


U današnje doba pojam žrtve i žrtvovanja za drugoga ismejan je i gurnut u zapećak. To se čak najčešće vezuje za neko mučno osećanje odricanja od svog ega, svojih navika i komfora. Masovnim propagiranjem “slobodnih” seksualnih odnosa, erotike i poništavanja seksualnih tabua, devičanstvo najčešće biva okarakterisano kao kao simbol zaostalosti i sputanosti. Ipak, to odbcivanje tabua vezano je za veliku raširenost side, kuge 20. veka, koja je, hteli mi to da priznamo ili ne, najčešće vezana za promiskuitetne i homoseksualne odnose, i relativiziranje pojma ljubavi, vernosti i žrtve.
balkanmedia.com
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Невиност

Порукаод Svetovid » Чет Јул 19, 2012 3:52 pm

Мислим да се мало претерује у овим текстовима. Можда је једино у Црној Гори било тако искључиво, али баш бих волео да чујем за БАР ЈЕДАН историјски пример да је српска девојка каменована због тога? :tugica Мислим да се то чак ни у Црној Гори није дешавало.... осим у филму "Лепота порока" :vamp :hoho .... Има доста девојака које немају оно препознатљиво крварење приликом губљења невиности... крв уопште није доказ невиности... такође, химен може да пукне приликом неке рекреације, истезања и слично.... девојчин химен може да буде еластичан да уопште не буде пробијен током првог секса.... Не верујем да су наши преци баш толико били затупљени да све то нису знали. У источној Србији је сасвим друга ситуација: http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 3001.shtml
:knjige
Vida Bosioković, vidovnjakinja iz Prlite, kod Zaječara, takođe se priseća ovog običaja i kaže da se retko dešavalo da devojka kod strndžanja ostane trudna. U stotinu jedna da je rodila dete. Ako bi se to desilo, onda se krilo. Vida veruje da je danas takvih slučajeva mnogo više.
- Znalo se za red. Na jednoj igranci kod nas u selu devojka se strndžala s jednim, na drugoj s drugim momkom. Ako bi neki suparnik preuzeo drugome devojku, ovaj je čekao na red i onda bi sledeći put požurio da bude prvi. Čujem da danas neke budu i sa po nekoliko muškaraca u isto vreme. To kod nas nije bilo - kategorična je baka Vida.

Nemoguće da nikada niste poželeli da idete do kraja?
- E, sad, mnogo pitate. Sigurno da smo i to želele ali, em se nije smelo, em je ovako bio uzbudljivije. Bile smo u stalnom iščekivanju nečeg glavnog što je trebalo da se desi, kad uđemo u brak.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Невиност

Порукаод talican » Чет Јул 19, 2012 4:22 pm

Svetovid пише: У источној Србији је сасвим друга ситуација

Већ сам ти објаснио да је то првенствено било код Влаха, јер се у њих задржао матријархат.
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Невиност

Порукаод Svetovid » Чет Јул 19, 2012 4:52 pm

Е па сад, то је као да неко напише да је патријархат у Црној Гори утицај Албанаца пошто је код њих то још израженије (и дан данас присутно), а и Јован Цвијић је писао да се Албанци и Црногорци радо узимају међу собом. Дискутабилно је ко су Власи, и ко су Албанци (пореклом), да ли су словенског или несловенског порекла, генетски, културно, језички....о томе можемо другом приликом... Затим, и Сретен Петровић, пише у књигама, да се код Срба источне Србије задржао матријархат у траговима.
:knjige
3. Исток - матријархатско-хтонски; Запад - патријархатско-соларни.

И данас се још сасвим добро запажају прежици матријархатског начела у југоисточној и јужној Србији, односно патријархатског на динарском простору. О смањеном утицају хришћанске религиозности, а тиме и патријархатског начела, говори разређено присуство цркава и манастира на простору источне и југоисточне Србије.

Идолатрија, приношење жртве хтоничним божанствима, култ природе, веровање у демоне - што у основи одликује материјархатску културу, све то налази се у радикалној супротности са, теолошки строго узевши, монотеистичким духом хришћанства. Тако је, према овој трећој хипотези, на простору источно од Мораве, а на којем живе Срби, у знатнијој мери, наставио да постоји и одржава се особени систем веровања са матријархатско-хтоничним обележјем. Није реч само о веровању у хтоничне богове, већ и о томе што се овај део становништва, у принципу, претежније бавио сточарско-ратарском производњом. Он је непокретан, статичан и конзервативан и, више но други, везан за природу, а улога жене у обредима кудикамо присутнија него на простору тзв. патријархатске културе, динарског културног ареала - који се развио западно од Мораве.

Сретен Петровић СИСТЕМ СРПСКЕ МИТОЛОГИЈЕ

Прво издање,
1999. године

Издавач
ПРОСВЕТА - НИШ
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Невиност

Порукаод Svetovid » Сре Феб 20, 2013 1:20 pm

Руски документарац о врло (не)вероватној теорији, али било то истина или не: у сваком случају занимљива тема за размишљање.
:kafa12
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Невиност

Порукаод Svetovid » Сре Сеп 24, 2014 1:03 am

:kafa

"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Невиност

Порукаод Aнa » Сре Сеп 24, 2014 10:36 am

потпуно погрешно тумачење
шта се уопште отимају попови и муфтије око жена како би оне требало да се облаче
нити хиџаб чини муслиманку нити мини сукња хришћанку
уосталом витамин Д је неопходан здрављу ;)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Невиност

Порукаод Фундаменталиста » Сре Сеп 24, 2014 10:04 pm

Svetovid пише::kafaПоследња 2,3 дана досадише са овим екв-калуђером. И хришћанске жене су чедне и покривене, али он се не креће по тим круговима зато и не зна. Такође ено пуна Босна муслиманки па их је више откривено него је покривено.
Корисников грб
Фундаменталиста
 
Поруке: 1612
Придружен: Сре Јул 25, 2012 4:11 pm
Место: Градац Моравски

Re: Невиност

Порукаод Aнa » Чет Сеп 25, 2014 8:49 am

има муслиманки које се покрију када треба своју бурну прошлост да сакрију, и она која носи хиџаб подразумијева се да мора и пет пута на дан да се моли, тако да се многе не одлучују за то, јер марама није модни детаљ

али оно што мени смета су голе ноге и руке водитељки са тв-а, није ми јасно да их тако пусте пред камере, али пошто су мушкарци директори онда може
и уопште у јавним установама нема никаквих правила када је одијевање у питању, али свуда су директори мушкарци
нема никог да лупи шаком о сто...
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Следећа

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron