Sve je stalo, samo deca rastu

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Пет Јун 15, 2012 11:35 am

Ovaj dečak je raznežio svet: Petogodišnjak porodio majku kod kuće

Слика


Petogodišnji dečak pritekao je svojoj majci u pomoć kada joj je kod kuće iznenada otpočeo porođaj. Ne samo da je pomogao da se dete donese na svet, nego je i prekinuo pupčanu vrpcu koja se bebi obmotala oko vrata.


Keli Grejvs (28) je iznenada otpočeo porođaj kod kuće i jedini ko je bio tu da joj pomogne je njen petogodišnji sin Džobi.

Ovaj neverovatan dečak dokazao je da je i više nego dorastao zadatku, jer ne samo da je pomogao mami da se porodi, već je i svom malom bratu spasio život.

Dok je rečima tešio majku u bolovima, zvao pomoć i donosio peškire, uspeo je da priskoči u pomoć malom bratu kada je video da mu je pupčana vrpca obmotana oko vrata. Dok je majka oživljavala bebu, hrabri Džobi odmotao je pupčanu vrpcu.

“Džobi je pomogao da malom Harliju spasimo život. Da nije odmotao vrpcu, pokušala bih ja, ali bismo onda izgubili dragoceno vreme”, izjavila je majka ovog malog super heroja.

“Harli se gušio a Džobi je odmah znao šta treba da uradi. Mnogo sam ponosna. Bio je tako miran i staložen, absolutno fantastičan. Nisam verovala da će tako biti”, priča Keli Grejvs.

Keli je takođe rekla da je Džobi bio toliko uzbuđen što će imati malog batu ili seku da nije ni čudo što je bio od tolike pomoći kada je porođaj počeo.

U toku trudnoće mali Džobi je bio taj koji je sa mamom kupovao stvari za bebu i insistirao da prisustvuje ultrazvuku. Kada je saznao da će dobiti brata, sam mu je dao ime Harli.

(Daily Mail)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Суб Јун 16, 2012 2:28 pm

10 znakova da je dete talentovano

Neki klinci su zaista talentovaniji od drugih. Da li to važi za vaše dete?

Mnoga deca su genijalci samo u očima svojih roditelja. Međutim, neki klinci su zaista talentovaniji od drugih. Da li to važi za vaše dete?

Prosudite to na osnovu deset znakova, koji vam mogu ukazati na to da li će vaše dete već od prvih školskih dana odskakati od vršnjaka po svojim talentima i sposobnostima.

Izreka „ušlo na jedno, izašlo na drugo uho“ važi za mnogu decu, ali postoje i ona koja upijaju sve informacije i sa neverovatnom preciznošću mogu da vam prepričaju događaj na kojem su bili, opišu slike koje su videli, reprodukuju zvuke koje su čuli....


Evo kako da procenite da li u vašem domu odrasta genijalac:


* Širok spektar interesovanja

Talentovana deca zainteresovana su za najrazličitije stvari. Jednog meseca mogu da budu zaluđena za dinosauruse, narednog za sve što se događa u svemiru, i tako redom.


* Čitaju i pišu veoma rano

Da vaše dete raste u pametnjakovića možete znati i po tome što će veoma rano umeti da čita poruke na TV-u, dečje knjige, napiše svoje ime i imena ukućana... A sve to bez mnogo truda i formalnih časova.* Da li je nadareno za muziku i ostale umetničke grane
Decu koja pokazuju vanserijski talenat za muziku obično je lako primetiti, a želite li da znate da li je, na primer, vaše dete talentovano za slikarstvo, dobro proučite njegove crteže – ako crta stvari vodeći računa o perspektivi i proporcijama, onda nema sumnje u to da je na dobrom putu da možda jednoga dana postane slikar, scenograf, osoba koja će raditi u svetu mode, projektovati kuće i slično.


* Pokazuje periode intenzivne koncentracije

Poznato je da decu pažnja ne drži dugo, ali to ne važi za veoma talentovanu. Ona dugo mogu da budu zaokupljena jednom igrom, jednim TV programom, jednom knjigom...


* Ima dobro pamćenje

Neka nadarena deca mogu da se prisete stvari i događaja još iz doba kada su maltene bila u pelenama. Na primer, dvogodišnjak može da evocira uspomene na nešto što se dogodilo kada je imao 18 meseci.


* Ima bogatiji rečnik

Za dete koje rano progovori ne može se reći da je već zbog toga talentovano, ali za ono koje u razgovoru koristi najrazličitije reči i sklapa rečenice, može se govoriti da je nadareno. U američkom Nacionalnom udruženju talentovane dece daju za to primer: "Dvogodišnja deca sklapaju rečenice poput one: 'Eno kuce'. Nasuprot tome, taletovan dvogodišnjak će reći: 'Evo smeđe kuce u dvorištu i miriše naše cveće'".


* Obraća pažnju na detalje

Talentovani dečak ili devojčica imaju oko sokolovo za detalje. Dok starije dete želi da zna do pojedinosti kako neke stvari funkcionišu, mlađe ostavlja igračke tačno na mesto odakle ih je uzelo ili primećuje kada nešto ne stoji na uobičajenom mestu.


* Samokritična su

Deca u principu ne obraćaju pažnju previše na druge, osim ako taj drugi ima nešto što dete želi. Nadarena deca su drugačija, brinu se o drugima i stalo im je šta oni rade i govore, ali najkritičnija su prema sebi samima.


* Razumeju komplikovane koncepte

Veoma inteligentna deca su u mogućnosti da razumeju složene koncepte, zamršene međuljudske odnose i da razmišljaju apstraktno. U stanju su da razumeju srž problema i da smisle načine kako da ih reše.
novosti.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Svetovid » Нед Јун 17, 2012 9:00 am

Потписујем.
Само је велико питање куда усмерити генијално дете.
:neznam
Усмеравати га према науци?
Оптерећивати га додатним активностима?
Нисам паметан. :vamp
Огроман терет је бити надпросечан.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Нед Јун 17, 2012 11:46 am

neki od savjeta....

Saveti roditeljima nadarenog mališana

Pronađite učitelja za kojeg pouzdano znate da dobro radi svoj posao, jer će on kod deteta razviti strpljenje, disciplinu i samopoštovanje. Naravno, dete će biti zadovoljnije ukoliko ga uči neko ko mu se dopada i kome veruje.

Neka vaša očekivanja budu realistična. Verovatno ste čuli za stereotipe kako roditelji po svaku cenu žele da im dete budu uspešna, ne razmišljajući o osećanjima mališana. Zbog toga neka vam na prvom mestu bude činjenica da je vaše dete zadovoljno, srećno i da uživa u onome što radi.

Ponekad su deca pomalo lenja, pa bi bilo dobro u dogovoru sa učiteljem postaviti ciljeve. Takođe, raspitajte se o specijalnim programima ili kampovima gde dete može da se druži i uči sa mališanima koji imaju slična interesovanja.

Nagradite napredak. Nadarena deca obično teže perfekciji i zbog toga mogu da budu pod velikim stresom kad nešto ne urade kako su zamislili. Nikako ih ne treba ismevati ili ponižavati zbog toga. Za svaki mali napredak dajte mu do znanja da ste ponosni na njega ili ga nagradite i recite mu da svi ljudi ponekad pogreše...

Na kraju, nekada dete samo želi da bude dete. Iako možda mališan pokazuje rezultate kao odrasle osoba imajte na umu da ponekad samo želi da se mazi sa vama, da sluša pričice za laku noć, druži se sa vršnjacima...
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Нед Јун 17, 2012 11:49 am

bitno je da ambicija roditelja ne ide ispred interesa djeteta
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Пет Јун 29, 2012 7:34 pm

Deca svakoga dana pretrče maraton

ZA mališane, naročito dečake, često se kaže da su aktivni kao da su uključeni u struju. Roditeljima je ponekad teško da ih prate, a rezultati jednog britanskog istraživanja su pokazali i zašto.

Naime, deca svakodnevno troše tri puta više energije od odraslih. Stručnjaci to slikovito pojašnjavaju: dnevno potroše onoliko energije koliko bi odrastao čovek potrošio tokom 83 runde u ringu, odnosno tokom 249 minuta boksa, svakoga dana su toliko aktivna da bi, kada bi se dužine svih njihovih kretnji u parku, pesku ili u zatvorenom prostoru sabrale, to bi iznosilo čak 48 kilometara. A može i ovako: njihove aktivnosti zahtevaju toliku količinu energije koja može da se meri sa tri fudbalske utakmice odigrane u jednom danu!

Zbog svega toga, stručnjaci upozoravaju da dečja ishrana mora da bude bogata vitaminima, gvožđem i kalcijumom, kako bi zadovoljila njihovu potrebu za energijom.

Nutricionistkinja dr Keri Rakston, istakla je:

- Da deca vide roditelje kako svakoga dana trče maraton, kao što to čine oni, bila bi veoma impresionirana. Najvažnije je da roditelji shvate da je deci neophodna bogatija ishrana, koja podrazumeva namirnice bogate vitaminom C, kalcijumom, cinkom i gvožđem.
izvor:novosti.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Чет Јул 05, 2012 12:33 pm

Слика
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Пет Јул 06, 2012 2:25 pm

http://www.youtube.com/watch?v=6x6V2tZ7dIs

Narodni obicaji vezani za rodjenje deteta - studentski projekat
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Нед Јул 22, 2012 6:13 pm

Šta bebe mogu, a odrasli ne?

Bebe su slatka, ali potpuno bespomoćna bića. Međutim iako ne znaju apsolutno ništa i one imaju po nekog keca u rukavu.

Predstavljamo vam 5 stvari koje novorođenčad rade bolje od svih ostalih. Mnoga se tiču života i smrti; dok su ostala rezultat sveže perspektive bića koja su tek stigla na ovaj svet.

Vodeni instinkt

Novorođene bebe imaju neke sportske, automatske reflekse koje izgube kasnije tokom razvoja. Jedan od takvih je "refleks ronjenja", poznat i kao bradikardijski odgovor. Ovaj refleks imaju kitovi i ostale vodene životinje, a taj instinkt je možda trag našeg drevnog morskog porekla. Bebe do šest meseci starosti čije se glave nalaze ispod vode će prirodno zadržavati dah. U isto vreme, usporava im se srčani ritam što im pomaže da očuvaju kiseonik, a krv prvenstveno cirkuliše između najvažnijih organa: srca i mozga. Bebe će mnogo duže preživeti pod vodom nego bilo koja odrasla osoba.

Brzo učenje

Bebe uče brže nego što možete da zamislite. Skoro svako iskustvo koje dožive bebe trajno zapamte kroz izgradnju novih sinapsi ili zbog veze između ćelija - neurona. Do treće godine života, bebin mozak je formirao oko 1.000 triliona veza ili duplo više nego što ima odrasla osoba. Oko jedanaeste godine, dečiji gusto povezani delovi mozga počinju da se oslobađaju suvišnih veza u procesu koji se naziva "orezivanje".

Kvantna intuicija

Kvantna mehanika, bizaran skup pravila koja regulišu ponašanje elementarnih čestica je transparentan proces. Ona kaže da čestica nije ni ovde ni tamo, ali su oba mesta odjednom i svuda između; nešto poput oblaka. Međutim ljudsko iskustvo sprečava čoveka da razume kvantnu mehaniku. Novorođene bebe nisu navikle na stvarnost u bilo kom obimu i one su jedine koje intuitivno razumeju kvantnu mehaniku. Do trećeg meseca ili malo više bebe nemaju osećaj "trajnog objekta" niti razumeju da jedan objekat može biti na jednom mestu u jednom trenutku. Bebe u tom periodu misle da skriveni predmeti mogu da budu bilo gde, što pokazuju i brojni eksperimenti na tu temu.

Ritam

Bilo da će kad odrastu biti igrači ili osobe sa dva leve noge, sve bebe se rađaju sa savršenim osećajem za ritam. To je pokazala i studija iz 2009. u kojoj su istraživači udarali u bubnjeve uspavanim bebama od dva i tri dana. Naučnici su nekada svirali u pravilnom ritmu, dok su nekada preskakali po koji ton. Kada se ovo drugo događalo, elektrode koje su bile prikačene za bebine lobanje pokazale su promenu u delu mozga koji pokazuje njihova očekivanja na koje nije bilo odgovoreno kada su istraživači nepravilno udarali u bubanj. Jedno od objašnjenja je da bebe ritam dobijaju od majčinog srca još dok su u materici ili da je njihov osećaj za ritam instinktivne prirode. Šta god da je u pitanju, naučnici misle da taj osećaj pomaže bebama da nauče i identifikuju kadencu govora svojih roditelja, kao i samog maternjeg jezika.

Slatke su

Ne, zaista. Bebe su bespomoćne, zahtevne i ponekad tako dosadne i iritantne da im to ne bi prolazilo da nisu toliko slatke i ljupke. Međutim jedno istraživanje otkriva da ta "slatkoća" počinje da opada oko četvrte godine života kada njihove crte liče počinju da poprimaju "odrasliji" izgled. Sve do tada, deca imaju velika čela i glave, okrugla lica i velike oči, sa malim nosićima i ustima - ko to može da ne voli?
(021.rs)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Sve je stalo, samo deca rastu

Порукаод Aнa » Сре Дец 05, 2012 3:45 pm

naučno dokazano zašto su majke ''lude'' za sinovima :)


Muški DNK ostaje u mozgu majke

Povezanost majke i djece uvijek se definiše kao neraskidiva veza, što je zapravo potvrdilo i novo istraživanje Univerzieta Vašington i centra za istraživanje raka Fred Hučinson u kojem je utvrđeno da majke nose DNK svoje djece u mozgu još dugo nakon rođenja. Štoviše, muški DNK se može uvući u ženski mozak i ako je žena rođena kao blizanac.

U istraživanju se analiziralo mozgove 59 preminulih žena, a kod 63 posto njih pronađen je fetalni DNK koji je mogao doći samo od muškog djeteta. Muški DNK pronađen je u različitim regijama mozga, no najveći se dio nalazio u hipokampusu, dijelu zaduženom za sjećanja i na mjestima koja su zadužena za razumijevanje jezika i percepciju.

Rezultati su prilično zbunili istraživače koji zapravo nisu sigurni šta oni znače, no vjeruju kako ti ostaci DNK mogu žene učiniti više ili manje podložne nekim bolestima.

http://www.newscientist.com/article/dn2 ... brain.html
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4083
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Следећа

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron