Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

брак, деца, везе, шеме, комбинације, љубав кроз историју и модерно схватање љубави...

Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Svetovid » Суб Нов 26, 2011 9:26 pm

:detel

Слика
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Чет Дец 01, 2011 2:59 pm

Žene ne ostavljaju u nevolji, muškarci da

Žene imaju šest puta više izgleda da završe ostavljene ili razvedene ako im se dijagnostifikuju rak ili multipla skleroza nego njihovi muški partneri sa istom dijagnozom, pokazala je jedna američka studija.


Studija, sprovedena u Udruženju za borbu protiv raka u Sijetlu, je potvrdila ranije podatke da se razvodom ili ostavljanjem završava 11,6 odsto brakova i veza u kojima jedan od partnera oboli od raka, ali je ustanovila da taj procenat skače na 20,8 odsto kada je u pitanju obolela žena, a da iznosi svega 2,9 procenata (čak mnogo manje nego kod opšte populacije) kada oboli muškarac.

Istraživači kažu da objašnjenje zašto muškarci češće napuštaju bolesnog partnera leži možda u njihovoj nesposobnosti da se brzo prilagode ulozi onoga ko brine o kući i porodici.

Studija je takođe ustanovila vezu između dužine braka i starosti partnera i verovatnoće da se on završi zbog teške bolesti.

Duži brakovi su imali više šanse da opstanu, ali su starije žene imale više izgleda da budu napuštene.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za rak Univerziteta Jute i Medicinskiom fakultettom univerziteta Stenford na 515 pacijenata između 2001. i 2006. godine, preneo je Rojters.

Povod za istraživanje bila je činjenica da su doktori primetili da se kod njihovih pacijenata sa neuro-onkologije razvod događa gotovo isključivo kada je pacijent žena.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=392947
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Чет Дец 01, 2011 3:37 pm

Ko više pati od psihičkih problema? Muškarci ili žene?

PSIHOLOSKIKUTAK

Pitanje da li su psihički problemi prisutniji kod žena ili kod muškaraca već dugo je prisutno u psihologiji a u zadnje vreme postalo je i predmet brojnih istraživanja iz oblasti koja se bavi razmatranjem roda i mentalnog zdravlja. Postavlja se pitanje da li postoje razlike u mentalnom zdravlju između muškaraca i žena. Neki autori tvrde da žene pokazuju više psihopatoloških fenomena dok su drugi uvereni da su muškarci u većoj meri poremećeni. Prisutna je i teorija po kojoj oba pola pate jednako, ali od različitih problema. Razmatrajući uzroke razlika, neki tvrde da biologija stvara polne razlike u psihološkim problemima dok drugi smatraju da su socijalni faktori tj. različiti tipovi socijalizacije muškaraca i žena odgovorni za razlike u mentalnom zdravlju. Dakle, ko više pati? Muškarci ili žene?

Izvesna istraživanja pokazala su da nema razlika između učestalosti psihopatoloških fenomena kod muškaraca i žena. Ovo važi čak i kada govorimo o težim psihičkim poremećajima kao što je šizofrenija. Ukupno gledano, ni jedan pol nije gori od drugog. Ipak, kada razmatramo tipove psihijatrijskih poremećaja, postojeća istraživanja u ovoj oblasti, sugerišu da se muškarci i žene razlikuju po vrsti psiholoških problema kojima su skloni.Tako su kod žena anksioznost i depresivnost češći nego kod muškaraca. Ovo se odnosi i na blaže i teže oblike depresije, kao i na većinu tipova anksioznosti, uključujući generalizovani anksiozni poremećaj i fobije. S druge strane, muškaraci su češće skloni zloupotrebi supstanci i antisocijalnim poremećajima. Pod ovim podrazumevamo alkoholizam, narkomaniju i psihopatsko ponašanje.

Žene su više depresivne što znači da su više nego muškarci sklone da osećaju duboku tugu i gubitak. One imaju probleme koji su povezani sa negativnom slikom o sebi i češće nego muškarci pate od osećanja krivice, samooptuživanja i samoprebacivanja. Žene češće nego muškarci doživljavaju velike gubitke energije, motivacije i interesovanja za život. One češće osećaju da je život beznadežan i da su nemoćne da bilo šta urade kako bi sebi pomogle. One vrlo često imaju problem sa koncentracijom, nedostatkom sna ili apetita. Češće pate od intenzivnog osećanja anksioznosti, paničnih napada i fobija.


Nasuprot tome, muškarci više i češće konzumiraju preterane količine alkohola i droge. Oni češće doživljavaju ekstremne fizičke posledice dejstva zloupotrebljenih supstanci kao što su „prekidi filma“ i halucinacije. Usled droge ili alkohola češće su suočeni sa problemima na poslu, u školi ili u porodici. Oni su podložniji tome da postanu zavisni od supstanci i da se suoče sa teškim psihološkim i fizičkim posledicama pri pokušaju da uspostave apstinenciju. Za muškarce je verovatnije da će imati osobine ličnosti antisocijalnog karaktera. Oni su češće agresivni ili antisocijalni uz šta vrlo često idu problemi u formiranju bliskih, trajnih odnosa.

Neki istraživači grupišu poremećaje po kojima se muškarci i žene razlikuju u opštije kategorije. Grupa poremećaja koji pogađaju više žene nego muškarce naziva seinternalizujući ( okrenuti ka sebi) poremećaji pošto su problematična osećanja uglavnom fokusirana na sopstevnu ličnosti. Poremećaji koji pogađaju veći broj muškaraca nego žena nazvani su eksternalizujući (okrenuti ka spolja), pošto su problematična osećanja više izražena u ponašanju u vidu zloupotrebe supstanci ili kroz vidove antisocijalnog ponašanja (tuče, izlivi besa, agresivni ispadi…).

Dakle, žene su više sklone depresivnom raspoloženju a muškarci drogama, alkoholizmu i impulsivnom ponašanju. Koja god da je vrsta poremećaja više zastupljena kod svakoga od polova, verujemo da i jedni i drugi pate istim intenzitetom.

Polne razlike u eksternalizujućim i internalizujućim poremećajima vrlo su široke i konzistentne. Otkrivene su na području SAD, gde su prvobitno i sprovođena istraživanja u oblasti roda i mentalnog zrdravlja. Potom su ove razlike potvrđene i u drugim kulturama a utvrđeno je da su dosledne i u urbanim i ruralnim sredinama.

Obzirom da je na širokoj populaciji utvrđena pravilnost da žene češće oboljevaju od depresije i anksioznosti a muškarci od antisocijalnih poremećaja, ne možemo a da se ne zapitamo koji su uzroci ovog fenomena?

Pošto su ove razlike prisutne gotovo u svim kulturama, prva pretpostavka bila je da one imaju biološku osnovu. Drugim rečima, žene su biološki predisponirane da češće budu depresivne a muškarci da budu više skloni antisocijalnim vidovima ponašanja. Ove pretpostavke nisu bile potvrđene i odgovori su počeli da se traže u sferi socijalnih faktora tj. u razlikama koje postoje u socijalizaciji muškog i ženskog pola. Istraživanje u ovoj oblasti polaze od pretpostavke da ukoliko su polne razlike u poremećajima socijalno uzrokovane, one bi trebalo da se promene kada se i sami socijalni uslovi promene.

Mnogi autori spekulišu da su konvencionalne polne uloge uzrok veće učestalosti depresije kod žena. Kada kažemo konvencionalne polne uloge pod time podrazumevamo patrijarhalni sistem vrednosti koji je i danas veoma prisutan a koji podrazumeva da je žena domaćica, zadužena za porodicu i decu a muž zadužen za materijalne aspekte porodičnog života. Razmatrajući ulogu konvencionalnih polnih uloga, jedna studija je uporedila bračne parove u kojma su žene bile zaposlene sa parovima u kojima su žene bile domaćice. Ono što je dosledno utvrđeno ovim istraživanjem jeste da su žene koje su bile domaćice pokazivale više simptoma depresije u odnosu na žene koje su bile zaposlene.

Različiti životne okolnosti mušakaraca i žena imaju implikacije na razlike u psihičkim problemima među muškarcima i ženama. Kada kažemo različite životne okolnosti mislimo na razlike u moći i odgovornosti kojima raspolažu muškarci i žene. Kada žena ili muškarac zarađuju manje u odnosu na svoje supružnike, oni doživljavaju više simptoma depresivnosti i anksioznosti. Obzirom da žene češe zarađuju manje od svojih supružnika, to svakako doprinosi višem nivou stresa kome su izložene.

Pored toga, jedan od izvora stresa kod žena jeste problematičnost u kombinovanju roditeljske i profesionalne uloge. Za muškarca koncept dobrog roditelja usklađen je sa njegovom profesionalnom ulogom. U onoj meri u kojoj on materijalno privređuje za porodicu on se smatra dobrim roditeljem. Kod žena se međutim plaćeni rad i roditeljstvo ne preklapaju. Naprotiv oni su suprostavljeni jedan drugom. Žena koja želi da bude majka i koja ujedno želi da radi vrlo često se bori sa usklađivanjem ovih uloga. Ona ima snažno osećanje krivice ukoliko njena roditeljska uloga trpi zbog profesionalnog angažmana i mora da ulaže dodatne napore kako bi ih uskladila.

Razlike u poremećajima između muškaraca i žena imaju veze sa različitim poimanjem o prirodi ponašanja koje je prihvatljivo za svaki od polova. Postoje dramatične razlike u tome šta se smatra normalnim ponašanjem za muškarca i ženu. Takozvana pravila osećanja nisu ista za muškarce i žene. Muškarcima se zamera ako pokazuju osećanja kao što su bespomoćnost, briga i nesigurnost-koja su povezana sa anksioznošću i depresivnošću. Od njih se očekuje da obuzdaju svoja osećanja, naročito ona koja su odraz ženskosti i slabosti. Bes se muškarcima u većoj meri toleriše i smatra se kao deo njihove „muške prirode“.

Nasuprot tome, osećanja kao što su strah i bespomoćnost, koja idu uz anksioznost i depresivnost, povezuju se sa ženskim polom. Ženama se zameraju ona osećanja koja se smatraju tipičnim za suprotni pol kao što su bes i antisocijalno ponašanje. Interesantan podatak koji govori u prilog tome kako ove različite norme za muškarce i žene utiču na njihov život jeste različita učestalost hopistalizacije muškaraca i žena u zavisnosti od tipa problema koji imaju. Naime, muškarci koji dolaze u psihijatrijske ustanove žaleći se na depresivne simptome mnogo češće bivaju hospitalizovani nego žene koje se obrate sa istim ovim simtomima. Isto tako, žene koje se prijavljuju zbog antisocijalnih poremećaja ili zloupotrebe supstanci verovatnije će biti hospitalizovane nego muškarci sa istim problemima.

Ova pravila osećanja ostavljaju muškarcima i ženama malo izbora prilikom izražavanja onoga što ih muči. Pošto im je izražavanje anksioznosti i depresije relativno zabranjeno, muškarci mogu pokušavati da takva osećanja sakriju, ukone ili ignorišu kroz konzumiranje alkohola. Iz tog razloga, neki autori smatraju zloupotrebu supstanci kao mušku verziju depresije, to jest izražavanje depresije adekvatno za pol.

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da ne postoji razlika između muškaraca i žena u pogledu učestalosti određenih psihičkih problema. Drugim rečima, i jedni i drugi na stresne životne okolnosti reaguju emocionalnim problemima. Ono po čemu se razlikuju jesu vrste poremećaja kojima su skloni. Ove razlike uslovljene su različitom raspodelom moći i odgovornosti između polova kao i ponašanjima koja se smatraju kao socijalno prihvatljiva za muškarca i ženu.

Mia Popić, REBT savetnica
http://www.psiholoskikutak.com/ko-vise- ... -ili-zene/
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Нед Јан 01, 2012 3:56 pm

Zašto igramo ljubavne igre?


Autor: Mia Popović, dipl. psihološkinja

Igranje ljubavnih igara po prinicipu “ko će kome da pokaže da je mu je manje stalo i na taj način demonstrira koliko je kul“ postale su sastavni deo muško ženskih odnosa u savremeno doba!

Kako bi mogli temeljno da se pozabavimo ovom problematikom, neophodno je pre svega opisati igre koje igraju momci i devojke. Moguće je da ćete se u nekima i prepoznati. Nakon toga, pokušaćemo da osvetlimo njihovu suštinu i motive koji leže u osnovi ovih ljubavnih manevara.

Igre koje igraju devojke

Devojka koja ne želi da se dečko ohladi od nje, nastojaće da mu ne pokaže koliko joj je stvarno stalo. Trudiće se u izvesnoj meri uvek da ga drži na distanci, neka se pita da li je stvarno ima! Ponekada će onako usput da spomene svog bivšeg dečka koji ju je pozvao na kafu ili će mu neobavezno saopštiti kako ju je startovao neki dečko na žurci…

Ona igra na kartu ljubomore uverena da je ljubomora najbolji afrodizijak! Provera telefona i pregledanje njegovih poruka preporučuje se bar jednom nedeljno. Ona nastoji da stvari drži pod kontrolom kako bi izbegla da bude ponižena prevarom ili nekim drugim nedoličnim ponašanjem svog dečka.

Ukoliko se nalazi u fazi muvanja sa dečkom ona mu se povremeno neće javiti na telefon kada zove. Na taj način će mu staviti do znanja koliko je tražena i cenjena u muškom društvu…Svi njeni napori biće uloženi u kreiranje slike jedne slobodne, spontane, samodovoljne devojke.

Emancipacija je njeno drugo ime! Ako je na facebook-u ona će staviti na profil najreprezentativniju sliku koja otkriva bogat i glamurozan socijalni život koji ona vodi. Pored toga što facebook koristi kao sredstvo da se prikaže u najboljem svetlu, on joj služi i u nizu detektivskih aktivnosti. Koristeći facebook ona saznaje gde se on kreće i na kojim mestima bi bilo dobro da „kao slučajno“ bude kako bi ga srela.

Na predlog dečka da raskinu ona ostaje pribrana i hladna. Naravno da mu neće pružiti to zadovoljstvo da vidi da je povređena. Ona će se i sama složiti sa njim da je raskid najbolje rešenje. Ubrzo nakon raskida pronaći će novog dečka i dati sve od sebe da njen bivši to sazna! Ako joj pođe za rukom da je on sretne negde srećnu i zadovoljnu u zagrljaju svog novog dečka to je onda pun pogodak!

Igre koje igraju momci

Dečko koji je rešen da se devojka istinski zagreje za njega nakon prvog sastanka joj se neće javiti neko vreme! Na taj način će osigurati da se ona pita zašto se on ne javlja. Ovaj manevar mu garantuje da ona ne prestane da misli na njega. Pošto ju je pustio da čeka na poziv par dana, on će se javiti i reći kako je bio zauzet silnim poslovima i kako nije bio u prilici da se javi. Ovaj potez omogućiće mu da ostavi utisak vrednog, odgovornog i poslovnog muškarca.

S obzirom da je nedostupnost siguran recept u osvajanju devojaka, on će joj staviti do znanja da je u nerazrešenom odnosu sa svojom bivšom devojkom i da je situacija krajnje komplikovana. Sa ovom informacijom, ona ne samo da će stalno misliti na njega nego i kada joj se ne javlja ona će razbirati po glavi sa kim je i da nije možda sa svojom bivšom?!

Kada se konačno upuste u vezu, on će suptilno da je čini ljubomornom. Pored ljubomore on će primenjivati čuvenu tehniku „emocionalnog klackanja“. To znači da je čas veoma topao, čas veoma hladan…Na taj način ona neće nikada biti sigurna na čemu je i ulagaće sve svoje napore da ostane uz njega i potrudi se da topla faza što duže traje.

Zašto igramo igre?

Fenomen igranja ljubavnih igara postao je veoma popularan način komuniciranja između polova. Brojni časopisi prožeti su porukama koje se vrte oko raznih manipulativnih poteza koji su preporučljivi kako bi se ljubavni odnos održao.Iskrenost i bliskost u ljubavi izgleda da su izašli iz mode!

Takmičarske sklonosti koje su veoma zastupljene u svim sferama savremenog ljudskog funkcionisanja, našle su svoje mesto i u romantičnim odnosima muškaraca i žena. Momak i devojka, bilo da su u fazi muvanja ili su u vezi takmiče se oko toga ko će biti više kul i ko će ostaviti bolji utisak. Sve se vrti oko upravljanja impresijom koju ostavljamo na druge.

Potreba za takmičenjem u ljubavnim odnosima proizilazi iz zahteva za savršenstvom i posebnošću koji je u našoj kulturi nametnut kao imperativ i koji u velikoj meri određuje naše ponašanje. Težimo da budemo posebni i drugačiji a nedostupnost koja predstavlja suštinu ljubavnih igara služi kao način da ostavimo takav utisak.

Bitan faktor koji mnoge mlade ljude tera na igranje igara jeste njihova uzbudljivost i nepredvidivost. Kao što su ljudi navučeni na igre na sreću ili na kocku zbog adrenalina koji ih „radi“ kada se suočavaju sa neizvesnošću i uzbudljivošću prilikom iščekivanja ishoda igre, tako i u partnerskim odnosima faktor neizvesnosti ima svoju ulogu.

Igranje igara predstavlja i osvajački pohod na osobu koja nam se dopada. Osvajanje, zavođenje i manipulacija su odlično sredstvo da sebi dokažemo da smo vešti u ljubavnim odnosima i da vredimo kao ličnost. U tekstu o tipovim partnerskih odnosa opisali smo fenomen „Ne želim da budem sa onim ko želi da bude samnom već sa onim ko ne želi“.

Izgleda da je igra osvajanja postala interesantnija od samog osvajanja i odnosa koji se stiče nakon što sve dvoje ljudi upusti u ljubavni odnos. Vrlo često nakon što dobijemo ono za šta smo se borili, gubimo interesovanje. Samim tim se vraćamo na takmičarstvo koje je postalo sastavni deo ljubavnih odnosa. Na potencijalne partnere gledamo kao na trofeje koji služe kao sredstvo da sebi nešto dokažemo.

U osnovi ovakvih manevara najčešće leži strah da se drugima nećemo dopasti ako se predstavimo onakvim kavi stvarno jesmo. Strah od bliskosti i rizik od povrede i odbačenosti dovode do razvoja odbrambenog ponašanja u vidu igara. Princip koji je ovde zastupljen je sledeći „Ponašaću se kao da mi nije bitno, na taj način ako budem povređen/a, bar tako neće izgledati i neću se osećati poniženo“.

Kao što vidimo, i ovde kao i u nizu drugih disfunkcionalnih ponašanja, strah i nesigurnost koji su povezani sa njima, posledica su niza pogrešnih uverenja o tome kakvi treba da budemo i kako moraju da funkcionišu naši ljubavni odnosi.

Ova uverenja najčešće se svode na zahtev da od strane drugih moramo biti prihvaćeni i voljeni i ukoliko pretpostavimo da postoji rizik da se tako nešto ne desi ( a uvereni smo da to ne bi mogli da podnesemo) onda je sigurnije da od drugih (i od sebe) sakrijemo da nam je uopšte stalo i igramo na kartu kul impresije koju ostavljamo na druge.
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Сре Јан 25, 2012 2:35 pm

Sujeta je opasna po zdravlje

Kada su muškarci u pitanju, sujeta je ponekad opasna po zdravlje. Zabrinutost zbog utiska koji se ostavlja može izazvati ozbiljan stres, napetost, probleme sa srcem, a u težim slučajevima i depresiju.

Muškarci koji pucaju od samopouzdanja ponekad su u stvari toliko ophrvani brigama da je njihovo zdravlje ozbiljno ugroženo, pokazalo je istraživanje nedavno sprovedeno u Americi, prenosi „Dejli mejl”.

„Narcisoidni muškarci ponekad zbog svoje sujete i egoizma koji je obično prati, plaćaju visoku cenu”, kaže dr Sara Konrad sa Univerziteta u Mičigenu.

Naučnici su proučavali kako sujeta i pol ispitanika utiču na lučenje kortizola, hormona stresa. U istraživanju je učestvovalo 106 studenata oba pola. Ispitanici su bili podvrgnuti različitim testovima ličnosti, a pod različitim okolnostima meren im je i nivo kortizola u organizmu.

Ispostavilo se da su muškarci čiji su odgovori ukazivali na veoma izražen nivo narcizma i sujete imali povišen nivo kortizola čak i kada su bili potpuno opušteni, dok kod žena to nije bio slučaj.

Autori studije kažu da su razlozi za takvu razliku među polovima nejasni, ali da je verovatno u korenu svega pritisak da se ispune tradicionalne predstave, po kojima se od muškaraca očekuje da u svakoj situaciji budu snažni i dominantni.

„Iako takve osobe obično imaju visoko mišljenje o sebi, često su i veoma osetljive, pa pribegavaju defanzivnim strategijama kao što je agresija, naročito u slučajevima kada je ugrožen njihov osećaj superiornosti”, kaže koautor studije dr Dejvid Rajnhard.

„Te taktike, kao odgovor organizma na stres, izazivaju pojačanu reakciju kardiovaskularnog sistema. Kao posledica se može javiti visok pritisak, a dugoročno i ozbiljni problemi sa srcem.”

Mala doza samoljubivosti i zdrav stepen samopouzdanja su pozitivni, ali ako uzmu maha mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pojedinca, poručuju lekari. (Mondo)
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Нед Феб 05, 2012 4:30 pm

Слика
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод talican » Пет Мар 02, 2012 9:16 pm

25 razloga zbog kojih žene varaju

Zašto žene varaju u vezama? Da li to rade namerno ili su prosto naivne? Predstavljamo vam 25 razloga zbog kojih one padaju u tuđe ruke.

Da li vam je ikada slomila srce neka žena tako što vas je prevarila s drugim? Ako jeste, niste jedini.

Zapravo, žene veoma često varaju, uprkos tome što muškarci imaju takvu reputaciju.

Dugo se mislilo da to čine kako bi popunile emocionalnu prazninu zato što ih njihov muškarac zapostavlja ili jednostavno zato što neispunjava njihove seksualne apetite.

Međutim, one varaju, kao i muškarci – samo zato što im se može!

Predstavljamo vam 25 razloga zbog kojih je možete zateći u rukama drugog čoveka.

1. Žene se prebrzo zbližavaju s drugim ljudima i grade emocionalne veze. Zato je vrlo lako prići im i iskoristiti tu njihovu sposobnost.

2. One vole svakog muškarca koji im pruža emocionalnu podršku. Zato, ako nekom hoćete da ukradete devojku, samo joj budite „rame za plakanje“.

3. Žene traže „dobre gene“. One, nekada i nesvesno, traže drugačije muškarce na osnovu njihovih reproduktivnih potencijala.

4. Žene se brzo zaljubljuju u bilo koga ko im pokazuje naklonost. Iako često glume nezainteresovanost, uglavnom na posletku pokleknu i postanu lak plen.

5. Žene su progresivne. One s vremena na vreme imaju potrebu da unapređuju muškarca s kojim su. Kada on dostigne željeni nivo napretka, okreću se drugom.

6. Žene vole dramu i tračeve, a veoma im je dosadno kada nema intriga u vezi. Kada se muškarac u vezi skrasi, žena počinje da luta.

7. Uglavnom nisu sigurne u ono što osećaju. Žena može voleti nekog muškarca, ali će često imati promene raspoloženja i igrati igru vruće - hladno.

8. Žene obožavaju naklonost i komplimente. Zato im se muškarci koji to iskusno koriste lako uvlače pod kožu.

9. Neverovatno je lako naterati devojku da posumnja u svog dečka. Sve što drugi muškarac treba da uradi, jeste da ukaže na nekoliko njegovih mana, a njoj udeli po neki kompliment i ona će pomisliti da je sa pogrešnim čovekom.

10. Žene tvrde da ne vole da lutaju, ali je u stvarnosti to sve što one zapravo rade. Svaki put kada flertuju s nekim, privremeno zaborave svog dečka.

11. Žene zatvaraju oči kada se ljube sa drugim muškarcem, a onda se pravdaju da nisu znale šta rade. Na posletku, muškarac im oprašta zato što suzama izazivaju sažaljenje.

S druge strane, kada isto to uradi muškarac, bez razmišljanja ga ostavljaju.

12. Žene uvek misle da imaju krizu u vezi. Kada njihov odnos s partnerima nije dovoljno romantičan i uzbudljiv, počinju da se dosađuju.

13. Žene misle da su suviše dobre. Gotovo sve misle da su daleko bolje od svojih momaka.

Tom logikom, lako je postati „bolji muškarac“ i navesti ih na neverstvo.

14. Žene varaju iz najglupljih razloga kako bi dokazale nešto, osvetile se muškarcu, stavile mu do znanja da ne dobijaju dovoljno pažnje ili da dobiju nešto što žele.

Muškarci, s druge strane, obično varaju zato što ih je fizički privukla druga žena.

15. Žene imaju želje a one obično uključuju čokoladu i nedostupne muškarce.

Ako njihov izabranik nije naročito uredan, a ona sretne kolegu koji je perfekcionista, ona će se nevoljno približiti takvom muškarcu.

16. Muškarci koji čine da se one osećaju dobro, lako ih privlače. Dakle, u obzir dolaze i oni koji u realnosti mogu biti daleko gori od njihovih stalnih partnera.

17. Ako se viđate sa ženom koja je zainteresovana za vaš novac, možete biti sigurni da će vas ostaviti zbog nekog ko ima više.

18. Žene varaju kada su emocionalno ranjive. Ono što muškarci leče alkoholom, one leče seksom s drugim muškarcem.

19. Žene koje su u ozbiljnim vezama vole da dobijaju pažnju drugih muškaraca. Kada ona izostane, mogu početi same da je traže.

20. Žene nikada ne uče iz svojih grešaka, nego ih samo uvećavaju, a onda žale.

One tačno znaju kada su prešle granicu s drugim muškarcem, ali ne znaju da „povuku ručnu“ jer im se pažnja koju dobijaju suviše dopada.

21. Žene varaju kada su nezadovoljne u krevetu. Vaša erektilna disfunkcija ih lako može oterati u naručje drugog.

22. Šarm muškarca s kojim je se troši vremenom. Ako je on više ne privlači seksualno, ona će potražiti drugog.

23. Ako joj neprekidno prilaze muškarci i poklanjaju joj pažnju, možete biti sigurni da će vas posle izvesnog vremena prevariti.

24. Kada jednom prevare, one će to učiniti opet. One kao da se neprekidno naizmenično zaljubljuju i odljubljuju.

25. Da li žene zaista žele da budu srećne? One bi mogle da budu u savršenim dugim vezama sa divnim muškarcem, ali ih može preoteti neki lukavi momak koji zna kako da se postavi prema njoj.

Da li biste vi prevarile vašeg muškarca?

http://www.medio.rs/26303_25-razloga-zb ... araju.html
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Svetovid » Чет Мај 03, 2012 9:49 pm

"Ako hoćeš da ubjediš muškarca u nešto – priđi mu razumu, a ako hoćeš da ubjediš ženu u nešto – priđi joj srcu."

100 arapskih mudrosti i poslovica:
http://www.islambosna.ba/forum/islam/10 ... vica/?wap2
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Сре Мај 23, 2012 3:14 pm

Svi muškarci su svinje – astrološko objašnjenje
Ovan
Ovaj egomanijak takmičarskog duha će biti tvoj samo ako odgovoriš sa „da“ na sledeća pitanja.
Da li je poligamija ok, ako se to odnosi na mene, a ne na tebe?
Sportski automobili su nešto najbolje na svetu je l’ da?
Moja je poslednja i ako ti to malo glasnije saopštavam to je zato što si ti kriva, si čula?
Ostavlja u slučaju da je „ne“ odgovor na jedno od ovih pitanja.

Bik
Možda će ti biti čudno u startu, ali njegov proračun u bilo kom momentu ne greši. Znaće uvek gde ćete naći najjeftiniju ponudu džank fuda. Nemoj da te začudi ako uvek negde ima rezervni sendvič ili digitron. Ko god da ga pita gde da se ide, on obavezno predlaže tamo gde je klopa.
Ostavlja u slučaju da kažeš da ne ume da kuva i da je jeftina majica od 5000 dinara.

Blizanac
Nešto bi da menja ali ne zna šta. U isto vreme bi najradije bio i vodoinstalater i pilot spejs-šatla. Bez sumnje su uvek jako zabavni, veseli i lažljivi. Počinilac svih grešnih radnji koje se mogu obaviti za pet minuta. Svaki ozbiljan plan traje tri minuta.
Uostalom, kakvi planovi, kakve pičke materine – niko sreće nije video od toga, samo bujica novih misli i ideja od sumraka do svitanja.
Ostavlja, samo ne zna kada se to desilo.

Rak
Nije tačno da mu je samo bitna porodica i brak. Bitan mu je i alkohol. Ovaj pasionirani ljubitelj ceđene kajsije i dunje, se rodio da bi napravio porodicu, da bi imao šta da uništi. Bitno je da imaš dobre sise i da ti kecelja dobro stoji u kuhinji, i odmah se zaljubljuje u tebe.
Ne ostavlja, njega ostavljaju, zbog treznijih, ako uspeju naravno.

Lav
Njegovo sebičanstvo vidi samo savršen odraz u ogledalu, o drugima ne razmišlja, osim ako nisu ukrasi iza glavnog lika u tom ogledalu. Najveći prijatelj ste kada mu vičete „To care“. Kada mu kažete „smanji to vežbanje, dosadan si kao svrab“ okreće se i odlazi uz salve reči i uvreda. Upada u paranoju kada mu se kaže da mu se pojavila seda na kosi, o borama da i ne govorim, teretana i antiejdž kreme mu postaju najbolji prijatelji kako vreme prolazi. Sujeta mu je srednje ime, i prosto mu je neverovatno da čovek kao što je on može da ostari i da ne daj bože umre. Njega je nemoguće ostaviti, on i onako nikad nije prisutan.

Devica
Sitničavo, dosadno, i paranoidno stvorenje. Grlo ispira venišom, a hranu jede pincetom. Majstor da drži moralna predavanja dok sms-uje sa nekom od svojih tajnih drugarica. Nasilnog ponašanja u saobraćaju i van njega, glumi hrabrost, a ustvari ga je strah od svega.
„Izdala si me kučko, nož si mi zabila u leđa! Nikada nećeš naći čoveka kao što sam ja!“
I u pravu je, neću jer mi dosta Domestosa za ceo život.

Vaga
On sam ne zna šta hoće tokom celog života. Nervira okolinu svojim manjkom samopuzdanja , naglašenim emocijama i napadima nervoze. Usled svih ovih stanja pretvara se u kocku leda i dobijamo čoveka koji pati od manične depresije. Uvek ga svi vole iz nerazjašnjenih razloga.
Obožava da koristi reč „projekat“
- Evo sad nešto pregovoram oko svog projekta, mnogo sam u žurbi, zovem te kasnije .
I onda uđe u GSP .
On da ostavi? Pa hoće, ako naleti na naslednicu Rokfelerovog nasledstva.

Škorpija
Pokušaj da ga zajebeš i gotov si. U pravom smislu te reči. Opsesivan, posesivan i mračan, nikad ne zaboravlja i živi sekund duže nego njegov glavni neprijatelj. Na njegovom meniju može se naći svaki čovek koji ga izda, prevari i slaže. Ovaj čovek ako ne uspe da osvoji, pokuša da te pojede, a ako to ne uspe onda zapiša i ode dalje.
On napušta i sveti se. Zapravo najčešće se tako osveti. Žrtvina pokoljenja imaju urođen strah od senki.

Strelac
Lelemud kakvog svet još nije video. Kompleksi igraju kolo u njegovoj auri. O svemu zna nešto, u svemu je uporan, naročito u pokušaju da glavom prođe kroz zid, sve dok mu glava ne eksplodira. Nema problem da nakon toga slaže kako je sad prolazi kroz novi zid jer je stari srušio prvim udarcem glavom. Misli da je superstar, a u stvari je neostvareni sportista.
Jarac

Drkadžija koji ima životni plan već u šestoj godini života. Ako mu se uklopiš u plan kvartalno, voleće te sigurno na godišnejm nivou. Imaće i plan kako da te njegova mama zavoli jer je ovom Edipu to najbitnija stavka. Uvek igra na sigurno i lako zanemaruje emocije jer su one nebitne. Društveni status je najbitniji.
Mora da napravi plan da bi te ostavio. Dok razrađuje taj plan , muči te igrom hoću-neću izvlačeći se problemima sa mamom. Kada to odluči ti si već na ivici nervnog sloma.

Vodolija
Posmatrajući jednu Vodoliju , čovek lako može da zaključi da se Alchajmer dobija odmah po rođenju. Nema nikave planove , sve se u životu dešava odjednom. Prezire one koji pokušavaju da ga strpaju u šablon , buntovan vrlo često bez razloga. Sve što kaže od nekog je čuo ili ukrao, posle dve nedelje tuđih priča, mora da okrene kasetu i pusti je ispočetka.
Kako da te ostavi kada ne može da se seti tvog imena?

Ribe
Ili zločinac ili narkoman ili neshvaćeni umetnik, ili sve to kombinovano. Rodio se kao žrtva, a patetika mu je bila babica na porođaju. Izaziva dijareju svojom pojavom. Dok piše svoje pesme i naliva se vinom odbrojava sate kada je vreme za novi LSD.
Napisaće pesmu, ostaviti poruku ispod kako veruje u idealnu ljubav, a onda će se baciti sa zgrade. To je njegov najbolji plan koji je smislio da bi te ostavio.

napisala Katarina Vranješević
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Разлике у перцепцији између жена и мушкараца

Порукаод Aнa » Сре Мај 30, 2012 8:49 pm

Od muškarca raste temperatura

Čak i najmanja društvena interakcija između žene i muškarca izazvaće rast temperature lica pripadnice nežnijeg pola, tvrde britanski stručnjaci. Koliko to sagovornik primećuje i kako tumači i dalje je nepoznanica.

Susret sa muškarcem zaista za ženu može biti vreo. Britanski psiholozi utvrdili su da čak i najmanja društvena interakcija sa muškarcem kod pripadnica nežnijeg pola može dovesti do promene temperature tela, prenosi Dejli mejl.


Naučnici su tokom istraživanja, u kojem su koristili sofisticiranu tehniku, zabeležili malu, ali značajnu razliku u temperaturi lica učesnica istraživanja. Tokom kontakta sa muškarcem, temperatura lica rasla bi više nego kada je sagovornik ženska osoba.


Strah i stres, takođe, podižu temperaturu lica, kao i seksualno uzbuđenje koje utiče na zagrevanje celog tela.
Neprijatna situacija poput izgovaranja laži i teži umni rad utiču na grejanje čela i oblasti oko očiju.

Čak i dodir koji traje dve sekunde u predelu grudnog dela ili bilo gde na licu definisan je kao ulazak u „intimnu oblast visokog stepena" i imao je kod volonterki veći efekat nego kada je reč o dodirivanju ruku ili dlanova.

Fizički kontakt sa istraživačem suprotnog pola takođe je izazivao rast temperature ispitanica.

Svih 16 mladih učesnica istraživanja, starih u proseku 21 godinu, verovalo je da je predmet istraživanja nijansa njihove kože. Termo senzitivna kamera korišćena je u stvari da se izmeri temperatura različitih oblasti lica.

Stručni tim ustanovio je da je u različitim uslovima društveni kontakt u proseku izazivao promenu temperature od 0,1 stepen Celzijusove skale.

Vođa istraživanja, Amanda Han sa škotskog Univerziteta „Sent Endruz", u radu objavljenom u časopisu Biology Letters navela je da je rast temperature na licu prisutan čak i kada je dodir deo procedure ispitivanja.


„Da li su promene koje smo mi detektovali vidljive i drugima trenutno nije poznato. Ako su promene u temperaturi lica tokom društvene interakcije uočljive posmatračima ili samom pojedincu, one mogu delovati kao društveni signali", istakla je Hanova.

Blago crvenija koža lica smatra se privlačnijom, pa lako može da se desi da se promena u toploti doživljava kao promena stepena dopadljivosti.

Međutim, koliko je to uočljivo tek treba da se utvrdi novim istraživanjima, najavili su škotski stručnjaci.
izvor: rts.rs
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Следећа

Повратак на Љубав, сексуалност и породица

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron