од Demokrata1993 » Суб Окт 23, 2010 7:23 am
Gospodine Caliburn (a i Vama Zlatko se obraćam), možda mislite kako ćete me lako "počistiti" sa polja religije i vere, ali se teško varate. Koristim samo reči samih papa ili drugih duhovnika na visokim hijerarhijskim položajima u Zapadnoj Crkvi za svoje argumente, ne ulazeći u pitanje njihovog "idiotluka". Dakle, papa je papa. I svi mi znamo kako se papa postajalo nakon srednjeg veka, a i na samom kraju istog, i to nije tajna. Brojna podmićivanja, ogromne količine nemorala, ni celibat se ne poštuje, mnogi od papa bili su i neobrazovani, nije se ni disciplina poštovala, a dobro je poznata rigorozna monaška disciplina koju je uspostavio Sv. Benedikt u Zapadnoj Crkvi, zatim Crkva nameće poznati katolički desetak - desetina svih prihoda odlazila je Crkvi (čitajte papi)... Sve to je i dovelo do Reformacije u Nemačkoj, koju predvodi Luter, zatim Reformacije u Nizozemskoj, koju predvodi Žan Kalvin, odvajanja anglikanske Crkve u Engleskoj, za vreme čuvenog kralja Henrija VIII, koji je 1534. godine odvojio angliksnsku Crkvu od katoličke nakon što je izdao Zakon o supermaciji... Zatim kasnije, brojni verski ratovi među hrišćanima, gde prvenstveno mislim na katolike i protestante - setite se samo noći između 23. i 24. avgusta u Parizu. To je čuvena "krvava pariska svadba", ukoliko ste čuli. Ako niste, evo objašnjenja:
Možda Vam je termin Bartolomejska noć bliži. E, pa upravo to je "krvava pariska svadba"... Naime, došlo je do jedne svadbe između katolkinje i jednog hugenota*. To je i bio povod da mase rimokatoličkih verskih fanatika krenu u masovni pokolj nezaštićenih hugenota, a sve pod direktivom Katerine Mediči, majke kralja Francuske - Karla IX. Broj poginulih se tačno ne zna, ali je ostalo zapisano u nekim demografskim spisima da je za samo tu noć ubijeno 3000 hugenota, a ukupan broj, kada se saberu svi meseci te krvave 1752. godine, iznosi preko 70000!!! Naravno, epilog masovnih istrebljivanja morao se nekako završiti. Godine 1598. Nantskim ediktom hugenoti su zvanično priznati u Francuskoj, ali još uvek ne i u Parizu i okolnim teritorijama. Tu netrpeljivost nije prestajala. Nešto kasnije, donet je još jedan dokument koji je ozvaničio slobodu hugenota, a to se desilo 1629. godine Aleskim ediktom.
Međutim, ako verujete da je tu bio kraj svim rušilačkim nabojima rimokatoličkih papa i njihove "moderne inkvizicije" koju su sprovodili brojni jezuiti, a osnovao ih je Ignjacio Lojola u Španiji i poznatiji su i kao Družba Isusova, na lat. Jesus Christi - odatle i ime jezuiti, onda ste pogrešili... Vrlo je verovatno da ti ratovi nisu vođeni zbog same vere, a da ih istorija ipak pamti pod terminom - verski ratovi u Evropi u Novom dobu. Eto koja ironija. Ja mislim da se u velikoj pozadini krije apsolutičnost vladara Nemačke, Švedske, Češke, Francuske... da se prošire, da steknu prevlast, hegemoniju u novom svetu i poretku i da postanu lideri... Evo još jednog dokaza za tako nešto:
Između 1618. godine i 1648. godine vođen je najmasovniji verski rat u istoriji Evrope - Tridesetogodišnji rat u Nemačkoj.
Znimljivo je da je on vođen na prostoru Nemačke i da je logično da to bude obračun nemačkih katolika i nemačkih protestanata, međutim.... Naravno da nije! U rat su se umešali i češki protestanti koji su se okrenuli protiv nemačkog cara, a stali na stranu protestanata u Nemačkoj. U tom sukobu šansu su videle i Švedska i Francuska, te su se i umešale. Godine 1608. nastaje Katolička liga. To je organizacija svih katolika koji su učestvovali u ratu i to je predstavljalo jedan ratni tabor. Godinu dana kasnije sledi odgovor protestanata, koji se udružuju u Protestantsku ligu. Uve u istoriji kada ste imali dva masovno okupljena tabora i veliki povod i netrpeljivost među njima. znajte da je rat došao. Samo je pitanje, ne dana, već časa kada će planuti. Da ne dužim previše priču, rat je završen Vestfalskim mirom 1648. godine i brojnim posledicama - Francuska i Švedska su se proširile, Holandija je tretirana kao međunarodno priznata zemlja, Nemačka je ostala podeljena na oko 300 oblasti i preko 1000 teritorija... I sami znate da je i danas podeljena, da je iz podeljene Nemačke Bizmark napravio vele - silu, da je iz podeljene Nemačke, nakon Drugog rata, nastala najveća evropska država. Strašno je da mi, Srbi, iz takve jedne lekcije ne izvučemo iskustvo koje nam je potrebno kako bi smo napredovali.
Dakle - kao što vidite, jedan opšti haos na Zapadu. Da ne ostane nešto nedorečeno i ovo oko potkupljivanja papske stolice ne bude neosnovana tvrdnja, navodim Vam i jedan od niza primera koje znam:
U svom delu "95 teza", zapravo kritici Zapadne Crkve, Martin Luter, između ostalog navodi i indulgenciju. Evo konkretnog primera - Hoencolern, čuveni nadbiskup, postao je upravo čuven po svojoj metodi oko dolaženja na presto. Postojao je jedan uslov da bi se moglo postati biskup, nadbiskup, kardinal, papa... To su godine života. I ako Hoencolern nije imao dovoljno godina za mesto nadbiskupa, savremenici tvrde, što je i on priznao, da je ponudio 10000 dukata i da je tako i stupio na to visoko mesto. Kasnije, u svom radu, a to se ustalilo svuda na Zapadu, prodavao je oproštajnice, a svi znamo šta je to i koliko je to apsurdno i suprotno stvarnosti... Dakle, samo niz primera političke težnje papa, njihove želje za moći, apsolutičnosti, jednom strahu koji su želeli da uspostave i da njime dominiraju. Da li su uspeli - sami procenite.
''Papa ima vlast da promeni vremena, da ukine zakone i da učini suvišnim sve, čak i Hristove propise.''
(Decretial De Translat, Episcap. Cap.)
U svojoj enciklici, 20. juna 1894, papa Lav XIII je izjavio: "Na ovoj zemlji mi zauzimamo mesto Boga svemogućega."
Pope Leo XIII - Encyclical Letter, "The Reunion of Christendom", dated June 20, 1894, translated in the Great Encyclical Letters of Leo XIII (New York,: Benzinger, 1903, 304.)
Godine 1922. (29. aprila) u vatikanskoj prestonoj dvorani je bilo prisutno mnoštvo kardinala, biskupa, sveštenika, monahinja... Svi su pali na svoja kolena u poštovanju onoga koji je bio pred njima. Sa prestola im se obratio papa Pio XI koji je rekao:
"Vi znate da sam ja Sveti Otac, Božji predstavnik na zemlji, Hristov namjesnik (vikar), što znači, ja sam Bog na zemlji."
"Ja sam sve i nad svim, tako da Bog lično i ja, namesnik Božji, imamo jednu nameru - i ja sam u stanju da činim skoro sve što Bog može da učini. Čime me drugim onda možete smatrati, osim Bogom?"
Papa Nicholas, Decret. Par Distinct 96 Ch. 7 Edit Lugd. 1661., citirano u Ian Pailsey, “Antichrist” str. 54.
"Kada dođes na svet, čitav svet se smeje, a ti si jedini koji plače. Vodi svoj život tako da na dan tvoje smrti čitav svet plače, a da ti budeš jedini koji će se smejati."
Konfučije(551 – 479 pre nove ere), kineski filozof i socijalni reformator