Vracare, gatare, magovi

Сви који мрзе српску митологију. Љотићевци, глобалисти, талибани, либерали по занимању, скинхедси, образовци, стројевци, напредњаци, дверјани, цр[к]вени кмери, вехабије, зилоти, фундаменталисти свих врста

Vracare, gatare, magovi

Порукаод Evropljanin » Суб Јан 09, 2010 1:30 pm

Свештеник
Радиша Јовановић,
дипл. теолог


Лажна духовност садашњице
Врачање, гатање, магија, астрологија


Астрологија је поникла међу многобожачким народима чији су богови пројекција људске фантазије; са овим је народима библијски јеврејски народ био у сталном непријатељству. Зодијачки знаци у хороскопу потичу управо из асиро-вавилонске религије. И како онда на основу њих може неко сврставати хришћане у одређене групе људи чији су животни путеви детерминисани некаквим звезданим божанствима? Или да се представља као “православни астролог” (попут Оље Бакић), или да се ставља у заштиту “Србије и Православља од демонског остатка света” (Миља Вујановић), када су сви из истог семена демонског проклијали?

“Православље” Миље Вујановић

Ево феномена свима добро познатог: Миља Вујановић, самозвана “Регулус”, астролог, пророк, саветник, борац за заштиту “српства и православне вере од демонског запада”! Особа која је толико задужила ову земљу да су јој широм отворена врата државних и приватних медија.

Свакоме ко се макар мало разуме у основне хришћанске православне вере неће бити нимало тешко да препозна ко стоји иза њених изјава. За анализу сваке њене емисије и сваког њеног наступа биле би потребне читаве студије. Професија којом се бави општи је део антихристовских настојања да се човек одвоји од Бога. Међутим, начин на који то изводи је страшан; запањујуће је колико покушава да се заклони иза Цркве и Православља, и забрињавајуће је колико у томе успева код лаковерног и декларативно “православног” дела народа. Поћи ћемо зато од следећег:

Најпре, додато презиме “Регулус”. Колико је само хришћанског у њему! Па пророштва на основу звезда и планета (о чему смо већ говорили)... Затим “цитирање” Светог Писма, при чему смо сведоци честог навођења онога што нигде не пише у Светом Писму, и још чешћег извртања текста Светог Писма и списа св. Отаца. Па сами св. Оци – св. Јован Златоусти, св. Јован Дамаскин (Тачно изложење православне вере), св. Григорије Ниски (Против судбине, О Ендорској врачари) пишу против астролога и судбине, осуђујући нарочито јелински астролошки фанатизам! А у самој Библији изричито се забрањује бављење астрологијом, магијом, гатањем и врачањем (доказе ћемо навести мало касније).

Бог и хришћански светитељи су код дотичне пророчице сведени на магијске елементе и симболе којима се лако манипулише; митолошки богови разних народа стално се утрпавају у хришћанство. Госпођо Регулус! Један је Бог Отац са Сином и Духом Светим, и као “православна хришћанка” требало би да знате да га ми називамо Св. Тројицом, а не Светим Тројством (како га називају на западу, што и ви често чините). А то је суштинска разлика. И митолошким боговима (попут Зевса, Јупитера, Марса, Венере, Перуна, Зодијачких божанстава Асиро-Вавилонаца, и др.) у хришћанству нема места.

Карма, судбина, реинкарнација. Ово су све појмови преузети из источњачких религија, и немају никакве везе са хришћанством. штавише, директно се сукобљавају са основама хришћанске догматике.

Што се тиче другог доласка Христовог, сам Спаситељ је рекао: “А о дану томе и о часу нико не зна, ни анђели небески, до отац мој сам” (Мт. 24,36). Али Миља Вујановић и њен компјутер то знају (???!!!).

Посебну групу бесмислица сачињавају оне у којима се Миља јавља као “бранилац српства”. Тако сазнајемо да су Срби посебан народ Божији, да су сви из зависти против њега, да су се зле силе света окренуле против праведних и богобојажљивих Срба... Затим да је Бог на нашој страни, да су звезде и хороскоп наклоњени “трећој Југославији”, и да стога слободно можемо ратовати против светских велесила (може ли ико здравог ума да овако нешто саветује свом народу?)... Ту су и промашена предвиђања, попут најављиване велике и кобне катастрофе на западу одређеног дана – од чега, наравно, није било ништа. Важно је и сазнање да су у време Хомеровог Одисеја постојале Македонке праље које су у ствари биле Српкиње, а које су својом песмом опчињавале морепловце(!?).

Шта нам нуди магија

У току свог постојања човек је развио две врсте односа према невидљивом: мистички и магијски. Мистика је заједница са богом, а магија заједница са природом.[2] Обично се дешава да људи поистовећују ова два односа, што је неисправно. Магија се заснива на веровању у постојање натприродних сила на које човек може утицати како би помоћу њих извео одређене жељене промене које природним средствима не може остварити.[3] Магијски поступак је поступак принуђивања; ту не постоје ни морални обзири, ни поштовање туђе слободне воље, тражи се само корист у овом свету ма и по цену наношења највеће штете другима. Док се у религији признаје зависност од неког вишег бића, дотле се у магији заповеда одређеним силама; човек се не осећа ни као син ни као слуга Божији, већ као суверени, макар и уображени господар света. Магија не признаје да постоји Бог који управља светом; она се заснива на веровању у постојање непознатих, невидљивих, окултних сила, без неке личне свести, али ако се тим силама и приписује свест, онда су то демони које мађионичар својом тајном вештином изазива да чине његову вољу.[4]

Најчешћа подела магије је подела на белу магију, којом се тежи остварењу неког повољног, позитивног ефекта (нпр. нечијег оздрављења, успешног лова, и др.), и на црну магију, којом се тежи нанети неко зло (уроци, чарање, чини). Међутим, ово је само формална подела, јер је суштина у много чему иста.

Постоје извесни облици религије у којима се магија легално користи, као што су фетишизам, таоизам, шаманизам, и др. Међутим, магија је успела да пусти корене код појединих људи чак и у оним религијама које су изричито противне коришћењу магије, тако да има следбенике, на жалост, и у хришћанству, како у источно-православном, тако и у западном, римокатоличком (докази против употребе магије биће изложени при крају рада). И сами смо често у прилици да видимо или чујемо да постоје извесне особе које пале свеће наопако, везују крпице по гранама дрвећа у близини неке цркве, носе разне амајлије против урока, мале потковице за срећу, и много шта друго. Све ово нема никакве везе са Православљем. Западни окултизам (чији је утицај све присутнији на нашим просторима) препун је магијских елемената, почевши од спиритизма, преко теософије и антропософије, све до тзв. “црних миса” које су саставни део богохулних церемонијала сатанистичких секти. Многи од ових праваца покушавају да се заклоне иза хришћанства, да се “провуку” под именом хришћанских начела, обреда или традиције, док су неки други, рецимо “сатанисти”, отворено окренути против хришћанског Бога, не кријући при том да директно служе Сатани. Њихови скупови су крајње богохулни, пуни језивости, настраности, блуда, призивања Сатане, често уз коришћење крви жртвоване животиње, а бивало је и људских жртава. Магија је широко заступљена. Овако залутали људи су обавезани одређеним строгим “моралним” кодексом, тако да није мали број извршених самоубистава, па и убистава (у име Сатаниног царства), а поједини лабилни чланови често бивају инструмент за рађење "прљавих послова”[5] одређених политичких моћника. Дакле, све насупрот Божијим заповестима, насупрот реду, поретку и миру међу људима у свету, уз издашну помоћ демонских сила.

Порекло магије

Корени магије задиру дубоко у нашу прошлост; многи научници сматрају да је чак и преисторијски човек знао за магију. Њена појава може се везати за нарушени природни однос у прародитељском греху између човека и природе са једне, и Бога са друге стране. Наиме, Бог је створио човека по своме обличју као лично, свесно и слободно биће, са израженом стваралачком способношћу. Први човек, Адам, имао је општење и заједницу са Богом, и требало је да слободно и у љубави достигне своје пуно сједињење са Богом, а оствари пуноћу свога бића за коју је назначен, да оствари своје обожење. Управо је обожење човека циљ целокупне божанске творевине. Сам по себи човек, мимо Бога, као створено биће и тиме део целокупне божанске творевине, није био у стању да ово оствари. Међутим ђаво, тај “човекоубица од искони”, предлаже човеку сасвим супротни и за овог као лично и слободно биће један разрушилачки пут стицања онога што човеку иначе није било немогуће и неостварљиво – да буде као Бог. Дакле, ђаво је саветовао људима обожење без Бога, да се мимо Бога постане Бог, и то на који начин: управо једењем плода са забрањеног дрвета познања добра и зла. Као да се убирањем и једењем неког плода са било ког и каквог дрвета човек може изједначити “са Богом вечно Живим и Истинитим! Зар то није магијски начин који је ђаво човеку предложио, начин аутоматског, мађијског ‘постајања Богом’, тј. начин лажни и преварни, обмањивачки и убилачки, начин безлични и обезличујући, и самим тим нечовечни, античовечни и антибожни чин?”.[6]

Од злоупотребе слободне воље и нарушавања првобитног односа са Богом, тј. од “изгнања из раја”, човек и даље у себи носи лик свога Творца, и даље га Створитељ позива да разбије окове своје грехољубивости и да се слободном одлуком и из љубави врати заједници са Њим; међутим човек, вођен својом грехољубивом природом и лукавством Сатаниним, у немогућности да се одрекне или да побегне од Бога, све више је замагљивао Божији лик у себи, као и сам појам Бога, па га је прекројавао и уобличавао према свом укусу и фантазији. Тако је неко налазио Бога у светлим небеским телима, неко у биљкама, животињама, камењу, а неко у својој дивљој фантазији која га је водила најкрволочнијим церемонијама.

“Ђаволов предлог био је пут и метод сваке лажне религије и магије, и тај метод се касније понављао и понавља кроз многе псеудорелигије, кроз разне магијске, механичке, насилне покушаје ‘усрећења’ човека и човечанства, што је увек идолопоклонство и идолослужење. Уместо Живог и Истинитог Човекољубивог Бога, ђаво је човеку у Рају предложио мртвог идола, свеједно да ли је тај идол сам ђаво, или човек као сопствени самоидол".[7]

Врачаре, гатаре, пророци

Са појавом магије у људском друштву формира се одређена група људи која сматра да је обдарена да ступа у везу са натприродним силама, да утиче на њих или да предвиђа шта ће се догодити, односно да погоди шта се некоме некада и негде већ десило. Врачари су, најједноставније речено, људи који се баве враџбинама, односно различитим врстама магије. Постоје у већем броју код примитивних племена и народа на нижем степену развоја (то су тзв. врачеви, који врше улогу жреца, гатара и лекара у одређеном племену), а у нешто мањем броју и у развијенијим друштвима (врачари и врачаре). Није редак случај ни код нас да се, рецимо, болесна деца, уместо код лекара, одводе код врачара да им ове нешто “бају против урока”, да се скидају наводно већ бачене чини, да им спреме разноразне мелеме, дају савете и сл. (= надрилекарство). Брижни и уплашени родитељи, наравно, “спасиоце” њиховог детета увек новчано награђују, мада су и те како чести случајеви да се здравствено стање погорша, за шта се редовно изнађе други кривац. За исте ствари одлазе код врачара и одрасли, али и зато да се на неког баце клетве или да се нанесе другом какво зло, што изравно спада у подручје тзв. црне магије. Има и таквих врачара који (или: које) саветују људима да обиђу цркве и манастире, често и више њих у одређеном дану на приличној међусобној удаљености, да би тако решили неки лични проблем. Као да су цркве одређене тачке на мапи које треба обићи за само један дан да би се проблем успешно решио, попут неке спортске дисциплине. Дакле, заборавља се да је црква дом молитве и обитавалиште Духа Светог, па јој се даје улога неког елемента у магијској радњи. Очигледно је да иза оваквих људи не стоји Бог, него демонске силе.

Са овим врачарима и врачарама немају апсолутно никакве везе св. безсребреници Козма и Дамјан, у народу познати као св. Врачеви, који су били лекари ревносни у хришћанској вери, и који за учињене услуге болесницима нису тражили или примали било какву награду; народ их назива св. Врачеви (= св. Лекари) зато што именица “врач” на црквенословенском и руском језику управо и значи: лекар.

Гатаре (гатаоци) су особе које “погађају” шта се некоме у прошлости десило или шта ће се у будућности десити, а често “откривају” и карактер одређене личности. При том користе одговарајућа помоћна средства – некада су се служили костима убијене или жртвоване животиње, предметом који припада некој особи, кристалним куглама, звездама (астролози), распоредом црта на длану руке (хиромантија), картама, и томе слично; у новије време широко је распрострањено тзв. “гледање у шољу”, као и многе од већ поменутих метода. Додуше, поједини гатари се не служе помоћним средствима, већ на основу разговора лицем у лице, телефонског разговора или написаног писма врше своја “погађања”. Одмах треба рећи да су и овде у питању обмане, сличне или истоветне оним магијским, дакле – “Ђавољих руку дело”.

Из ове групе треба издвојити област парапсихологије, која је још увек недовољно научно испитана, а особе које поседују стварне парапсихичке способности су тако малобројне у односу на самозване видовњаке, да то још више отежава њихово разликовање и проучавање.

Библијски пророци били су од Бога изабрани људи који су свом народу објављивали Божију вољу, као и оно шта ће их снаћи у будућности, или шта их може снаћи ако се не одрекну безбожништва и идолопоклонства. Неки од њих су прорекли долазак и мисију Господа Исуса Христа као обећаног Спаситеља. Међутим, то су све били људи у Божијој милости који нису одступали од праве вере, који се нису клањали идолима и који се нису користили магијом ни било каквим демонским обманама. Такви људи су постојали и после делатности, смрти, васкрсења и вазнесења Господа Исуса Христа – као светитељи Божији у Цркви Његовој, надахнути Духом Светим. Такви људи постоје и данас, али не изван Цркве, јер тамо где нема благодатног руковођења Духом Светим – нема ни истине.

Међутим, у стварности нам се дешава да смо управо претрпани квази-пророцима, врачарама, гатарама, видовњацима, екстрасенсима и ко зна чиме још (секте и “духовне покрете” да и не помињемо). Опште незнање и духовна незрелост друштва узимају свој данак. Све више је људи на путу који не води никуда – осим у пропаст. Пророци нуде своја лажна пророштва и држе нас у неизвесности и неодлучности, стварајући тако неспособност да учинимо нешто корисно за себе. Њихове “визије” су тако уопштене и нејасне, да и када буде очигледно да су погрешили, лако налазе оправдање у неким општим светским збивањима, и све се наставља по старом. Народ који се одрекао Бога лако их проглашава својим идолима, падајући толико под њихов утицај да им често откаже и логика здравог разума. Све се то после лако искористи за стицање профита без муке.

Али, да би ђаво још више ликовао, проналазе се нови начини да се приступи широким масама. у времену када се много говори о враћању нашег народа Православљу, одједном добијамо мноштво “православних” пророка који настоје да своје демонске радње сакрију иза Цркве; све више њих помиње светитеље и самог Господа Исуса Христа, као и напаћени српски народ, не би ли тиме придобили оне који су слаби у вери. А чињеница је да исти ти “пророци” не долазе у Цркву (ако и дођу – то је само маска због народа), не повинују се Божијим и црквеним наредбама, говоре (директно или индиректно) против хришћанске вере тиме што Бога приказују онаквим какав Он није, светитеље такође, говоре против свештеника, против богослужења – укратко, кваре и руше све оно што чини темељ и устројство Цркве. Поједини у обманама иду још даље, тако да имамо оне који тврде да поседујемо неисправне библијске текстове (да се прави налазе у Ватикану и да их треба силом освојити и узети – деда-Милоје), затим да постоји или да треба да се оствари “трећи завет”, да православно хришћанство треба “превазићи” Па са киме ово може имати везе осим са старим опадачем и обмањивачем људског рода – ђаволом?

Учење Библије и св. Отаца

За нас православне хришћане свакако да је најважније и најмеродавније шта о овим проблемима каже Црква кроз своје духовно искуство. Зато ћемо навести места из Светог Писма и каноне васељенских и помесних сабора, као и правила св. Отаца која се тичу ове проблематике:

- Не обраћајте се к врачарима и гатарима, нити их питајте, да се не скврните о њих. Ја сам Господ Бог ваш (III Мојс. 19,31).

- А ко се обрати к врачарима и гатарима да чини прељубу за њима, окренућу лице своје насупрот њему, и истријебићу га из народа његова (III Мојс. 20,6).

- А човјек или жена, у којима би био дух врачарски или гатарски, да се погубе, камењем да се заспу, крв њихова на њих (III Мојс. 20,27).

- Нека се не нађе у тебе који би водио сина својега или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник; ни бајач, ни који се договара са злијем духовима, ни опсјенар, ни који пита за мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за таке гадове тјера те народе Господ Бог твој испред тебе. Држи се сасвијем Господа Бога својега. Јер ти народи које ћеш наслиједити слушају гатаре и врачаре; а теби то не допушта Господ Бог Твој (V Мојс. 18,10-14).

- И сина свога проведе кроз огањ, и врачаше и гаташе, и уреди оне што се договарају да суховима и врачаре; и чињаше врло много што је зло пред Господом (II књ. о царевима 21,6).

- Стани сада са врачањем својим и с мноштвом чини својих око којих си се трудила од младости своје, не би ли помогла, не би ли се окријепила. Уморила си се од мноштва намјера својих; нека стану сада звјездари, који гледају звијезде, који проричу свакога мјесеца, и нека те сачувају од онога што ће доћи на те. Гле, они су као пљева, огањ ће их спалити, ни сами се неће избавити из пламена; неће остати угља да се ко огрије, ни огња да би се посједјело код њега (Исаија 47, 12-14).

- Овако вели Господ: не Учите се путу којим иду народи, и од знака небеских не плашите се, јер се од њих плаше народи (Јеремија 10,2).

- И многи од оних који се занимаху чаролијама сабраше књиге своје и спаљиваху их пред свима... (Д. ап. 19,19).

Канони васељенских и помесних сабора, и правила св. Отаца:

- Који се обраћају гатарима, или тзв. стотницима, или другим сличним, да од њих дознаду шта им желе открити, нека сходно ономе што су већ оци наши у погледу њих наредили, подлегну правилу о шестогодишњем кајању. Истој казни морају се подвргнути они који воде медвједице или сличне животиње на развесељавање, а на штету простога света, те варајући казују лудорије о срећи, о судби, о родословљу, и мноштво других таквих ствари; а исто и тзв. гониоци облака и они који се чарањем баве, који праве амајлије противу чаролија, и гатари. А који упорни у томе остану, и неће да се одврате и уклоне од таквих штетних и незнабожачких измишљотина, наређујемо да сасвим из Цркве прогнани буду, као што и света правила налажу... (Трулски сабор, 61. правило).

- Гатари и који слиједе незнабожачким обичајима, или који доводе у своје куће некакве да им бајају, или ради очишћења, нека се подвргну правилу о петогодишњем кајању, прелазећи установљене ступње: три године нека припадају и двије године молитве, али без причешћа (Анкирски сабор, 24. правило).

- Свештене особе или клирици не смеју бити гатари, ни врачари, нити се бавити гатањем у бројеве, или у звезде, нити правити тзв. амајлије, које нису него окови њихових истих душа. Који пак носи такве амајлије, наредисмо да се изагну из Цркве (Лаодикијски сабор, 36. правило).

- Који се вежба код врачара или слично, нека буде под казном онолико времена колико и убице (72. правило св. Василија Великог).

- Који се врачаријама баве и следе обичајима незнабожаца, или доводе којекакве у своје куће да им спремају чаробна пића да се очисте, нека подлегну правилу шестогодишњег кајања; и пошто за једну годину буду плакали, једну слушали, пак за три године припадали и једну опет стајали са вернима, нека се тада тек приме (83. правило св. Василија Великог).

- Они пак, који се обраћају варалицама, или гатаоцима, или онима који обећавају да ће кроз демоне од нечега очистити или од каквог зла сачувати, такви морају да марљиво буду испитани и на одговор позвани... (3. правило св. Григорија Ниског).
"Trebinjca Gorana Aleksića ubijaju Srbi jer je branio komšiju muslimana. Beograđanin - Sarajlija Jovan Divjak nije otišao na Pale, odakle je granatirano Sarajevo, nego je ostao u Sarajevu i branio svoj grad. On je, zbog toga, izdajnik i zločinac za mnoge Srbe koji ljudsku i nacionalnu etiku nisu učili od Marka Miljanova nego od Slobodana Miloševića. "

Vuk Drašković

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je, povodom 20. godišnjice devetomartovskih demonstracija u Beogradu, da se "povampiruje" duh nacionalizma koji Srbiju "slabi i sramoti i svađa je sa susedima i demokratskim svetom".
Корисников грб
Evropljanin
 
Поруке: 260
Придружен: Пет Јан 08, 2010 12:35 pm

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод wild colonial » Нед Јан 31, 2010 3:36 pm

Лажна духовност садашњице
Врачање, гатање, магија, астрологија


:haha djeca komunizma pronashla nova duhovnost. :detel
Passion is the element in which we live; without it, we hardly vegetate.
--Lord Byron
wild colonial
 
Поруке: 786
Придружен: Пет Дец 04, 2009 3:46 pm

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод talican » Пон Феб 14, 2011 10:13 pm

Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод talican » Уто Феб 15, 2011 10:35 pm


:lol:
Корисников грб
talican
 
Поруке: 8074
Придружен: Уто Мај 04, 2010 12:53 am
Место: somewhere under thunder

Надрилекарство

Порукаод Aнa » Сре Јул 23, 2014 6:30 pm

Око: Надрилекарство у Србији

Да ли Вас је тешко убедити да постоји чудотворни механизам, чаробни висак, "доказано" лековити коров или магични круг у којем треба да стојите да бисте оздравили. Да ли нас је лакше убедити ако никакав други, проверен и прихваћен лек, више не помаже?

Видео
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%B8.htmlКо све лечи у Србији? Ко верује надрилекарима? Коме је неизлечива болест савезник?

Да ли је реч само о похлепи или убеђености изумитеља да њихов препарат заиста помаже?
Какве могу да буду последице надритерапије?

О класичној, алтернативној и надримедицини у емисији Око говоре, др Вук Стамболовић, члан Комисије за алтернативну медицину у Министарству здравља, др Зоран Томашевић из Института за онкологију и радиологију и Душан Војводић, новинар, уредник емисије "Црвена линија".
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод Aнa » Чет Јул 24, 2014 3:32 pm

ZARAĐUJU NA TUĐOJ NEVOLJI: 2.000 nadrilekara u Srbiji

Od oko 120.000 obolelih od raka u našoj zemlji, njih 80.000 koristi razne pomoćne preparate i na njih nažalost daje čitavo bogatstvo.

Nadrilekari i razni drugi prodavci lažne nade mnogim porodicama obolelih od karcinoma izvlače poslednji novac. “Čudotvorne” koktele naplaćuju po nekoliko stotina evra. Obećavaju provereno lečenje raka, a najčešće su u bočicama obične “šećerne vodice”, pišu Večernje novosti.

Niko ne zna koliko tačno proroka i iscelitelja ima u našoj zemlji, a nezvanične procene su da ih je najmanje 2.000. Jedno istraživanje Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici pokazalo je da dve trećine obolelih od karcinoma, u borbi protiv opake bolesti poseže za alternativnom terapijom.

To bi praktično značilo da od oko 120.000 obolelih od raka u našoj zemlji, njih 80.000 koristi razne pomoćne preparate. Nažalost za njih se daje čitavo bogatstvo jer takozvana mineralna terapija košta do 350 evra, dok se kubanske “vidatoks” kapi, nabavljene u Albaniji, putem Interneta, prodaju za 240 evra po bočici od 30 mililitara.

Ovaj problem godinama se ne rešava zato što tužilaštva reaguju samo kada nastupe izuzetno teške posledice po pacijenta. Rodbina mnogih i onako očekuje težak kraj za svog najmilijeg pa se ne iznenadi kada on premine posle alternativne terapije, ne doživljava to kao prevaru, pa nikog i ne prijavljuje.

Izvor: Telegraf
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод Фундаменталиста » Чет Јул 24, 2014 8:43 pm

Корисников грб
Фундаменталиста
 
Поруке: 1612
Придружен: Сре Јул 25, 2012 4:11 pm
Место: Градац Моравски

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод Aнa » Пет Авг 29, 2014 1:04 pm

AUDIO: U Novom Sadu radi preko stotinu gatara i proroka

Iako je vračanje i proricanje sudbine u Srbiji zakonom zabranjeno, skidači crne magije, egzorcisti i tumači budućnosti i dalje su masovna pojava, a za svoje usluge dnevno zarade preko deset hiljada dinara.U Novom Sadu aktivno i ilegalno posluje preko 100 gatara, vračara i skidača crne magije, a za njih se najčešće saznaje putem preporuke prijatelja i na internet oglasima. Tako je i Novosađanka Katarina K. (23) za gataru koja "bukvalno sve pogađa" saznala od svoje prijateljice, a na seansu od sat i po vremena odvela je svoje dve prijateljice.

"Nas tri smo proricanje budućnosti platile šest hiljada dinara, jer je jedna seansa dve hiljade. Žena je skoro sve pogodila, znala je i kako mi se zove dečko, gde živi i čime se bavi. Pogodila je da ću posle puta dobiti neočekivan novac, a znala je i gde idem na more. Osim toga, osetila je da često imam glavobolje i da su mi ostala četiri ispita do kraja studiranja", kaže za 021 ova Novosađanka. Upitana da li misli da je gatara mogla na neki način da sazna sve te podatke, odgovara da postoji mogućnost da je nešto moglo da se sazna, ali ne sve. "Nemoguće je da je znala koliko mi je ispita ostalo, jer nigde javno to nisam napisala, niti sam nekome o tome govorila", kaže Katarina.

Da se ovaj biznis višestruko isplati potvrđuje i načelo da se devojke, koje uglavnom i posećuju gatare, posle nekog vremena obično vraćaju po još informacija, vidno pod utiskom pogođenih stavki. Tada su spremne da plate i skuplju uslugu, koja može da iznosi i 6.000 dinara, ali i preporuče poznanicima da posete istu gataru.


Proročice i proroci svoje internet oglase posle nekog vremena uklanjaju sa interneta, kako bi izbegli probleme sa zakonom, ali se svakog dana na internetu pojavi novi oglas, novog pružaoca usluga. To pokazuje da ih je u Novom Sadu sve više, što nije iznenađujuće u vreme finansijske krize, kada ljudi posežu za bilo kojim rešenjem problema.

Gatanjem se uglavnom bave žene, ali nije isključeno ni da usluge pružaju muškarci. Redakcija 021 je u cilju sakupljanja podataka o novosadskim prorocima i proročicama pozvala proroka sa Detelinare, koji je u telefonskom razgovoru detaljno objasnio šta vas očekuje ukoliko ga posetite, kao i na koji način da se pripremite za (skupu) seansu - otklanjanja negativne energije iz organizma, izazvane boravkom crne mačke u kući.

Reci mi šta da ti kažem

Kada se najavi dolazak na seansu, prorok obično sve podatke o naivnoj osobi sakupi na društvenim mrežama, a ne libe se ni da zovu pogrebna preduzeća, matičara i poreske uprave. Ostale podatke prorok ili proročica "izvuče" iz osobe tehnikama obmane i manipulacije, poput navođenja na tačan odgovor pružanjem pogrešnog odgovora, mimikom i gestovima, analiziranjem garderobe, šminke ili frizure. Ove tehnike i detalje manipulacije kojima se proroci koriste objasnio je pronalazač i publicista Vojislav Antonić u svojoj knjizi "Da li postoje stvari koje ne postoje?".

"Manipulator uglavnom govori uopštene stvari i posmatra klijenta. U zavisnosti od njegove reakcije on će se u razgovoru primicati sve konkretnijim temama, pri čemu će koristiti fraze koje liče na konstatacije, a u stvari su prerušena pitanja. Svaki put kada dobije odgovor, koga klijent često daje a da toga nije ni svestan, vidovnjak će to iskoristiti da se približi temi koja će biti najpovoljnija za podmetanje teze o vidovitosti. Dobar vidovnjak u isto vreme je i pažljiv slušalac. On neće dozvoliti klijentu da govori onoliko koliko želi; zapravo, manipulator će biti najuspešniji ako klijent pretvori seansu u 'otvaranje duše' i počne da se jada za sve što mu leži na srcu. Vidovnjak će mu potom vratiti sve informacije ali u izmenjenoj formi, taman koliko je potrebno da se one proglase za rezultat njegove vidovitosti. Veliki broj klijenata dolazi zato što već ima neki lični ili porodični problem - pre svega zdravstvene, materijalne ili ljubavne prirode, što će manipulator lako videti već na prvi pogled, služeći se pomenutim tehnikama".

Kako objašnjava Antonić, klijenti na gatanje dolaze unapred impresionirani i puni očekivanja, te je njihova slika o seansi unapred svečana. Ljudi dolaze sa izvesnom željom da budu prevareni, a kasnije će danima razmišljati o stvarima koje su im rečene, davajući im veći značaj. Tako će prorok ženi reći da će upoznati muškarca srednje visine, sa plavim očima, a svaki naredni muškarac koji odgovara makar jednoj od ove dve stavke biće ostvarenje proročanstva u očima žene.

"Manipulator priča mnogo neodređenih, ali sugestivnih stvari, a klijent kaže tek po neku (često veoma važnu) reč, pa ostaje utisak da je vidovnjak 'sve pogodio'. Pri tom su od pomoći i razne fraze i poštapalice koje ne znače ništa, ali ih manipulator uvek ima na pretek u svom arsenalu, jer mu one daju mogućnost da vodi glavnu reč, da diktira tempo razgovora i da mu ostane dovoljno vremena da formuliše sledeću misao", navodi Antonić.

Astrolog, hiromant, numerolog i prevarant

Jedan od svežijih, a problematičnijih primera proroka je Branko Životin iz Novog Sada, koji je usluge naplaćivao i po nekoliko desetina hiljada evra, a čije prevare su otkrivene pre tri godine.


On je, nakon otkrića da ga u Srbiji sputava Zakon o javnom redu i miru, posao preselio u Beč, odakle je Srbima pružao usluge proricanja, skidanja crne magije, otkrivanja nevernih partnera, analiza homoseksualnih karti, vraćanje voljene osobe i druge, bizarne usluge.
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/AUDIO- ... oroka.html
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод Tatzelwurm » Пет Авг 29, 2014 4:14 pm

Све го лажов до лажова! Прави маг се не хвали да је маг баш као што се и богат човек не хвали тиме да је богат или бог да је бог , свемоћан да је свемоћан , силан да је силан , лук да је лук и прдеж да је прдеж! :lujk
There comes a time when you look into the mirror and what you see is all you will ever see. And you accept it, or your kill yourself. Or you stop looking in mirrors."
LIBERUM VEL I MORTE
"There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact." -Nikola Tesla
"They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety"-Benjamin Franklin
.˙. .˙. .˙. .˙. .˙. 爻 .˙. .˙. .˙. .˙. .˙.
THE SOURCE OF MY MAGICK IS LOVE. WHO IS THE SOURCE OF LOVE?
Корисников грб
Tatzelwurm
 
Поруке: 1549
Придружен: Пон Мај 16, 2011 11:39 am
Место: Обилазим свет и гледам шта се ради...

Re: Vracare, gatare, magovi

Порукаод Aнa » Сре Окт 22, 2014 6:54 pm


Kako da postanete lekar za 950 evra?Ako niste znali u Srbiji možete da se školujete i za doktora prirodne medicine i da naučite kako se prave melemi, lekoviti obroci i kako da savetujete druge o zdravom životu...


To vam sve nudi Institut za prirodnu medicinu. Kako se pripremaju melemi i kako se leče neizlečive bolesti samo su neke od tema na kojima možete da diplomirate, magistrirate i doktorirate...

Međutim, taj Institut nije akreditovan u Srbiji, nema adresu, ni svoje prostorije, a u Ministarstvu prosvete navode da takvo studiranje može da naudi studentima, kao i visokom obrazovanju u Srbiji jer ne prolazi kroz proveru kvaliteta koju radi Komisija za akreditaciju. Teško ih je i kontrolisati.

Direktor Instituta Miroljub Petrović rekao je za MONDO da akreditaciju u Srbiji nikada nisu ni tražili, kao i da se nastava odvija isključivo onlajn. On tvrdi da sa diplomom tog Instituta možete da radite u privatnoj praksi širom sveta.

"Većina država u svetu rad u domenu prirodne medicine tretira kao rad udruženja planinara, ili udruženja ljubitelja prirode... U isto vreme, oni koji se bave prirodnom medicinom smatraju da zvanična medicina ne obraća dovoljno pažnje preventivi i zdravom načinu života, tako da prirodna medicina predstavlja vrstu alternative zvaničnoj koju promovišu državne institucije, i bilo bi licemerno tražiti priznanje (akreditaciju) od nekoga na čiji rad imate zamerke", ocenio je Petrović.


Polaznici ovog "fakulteta" mogu da završe kurseve nakon kojih dobijaju sertifikat sa zvanjem "nutricionista” i “herbalista”, a oni koji završe studije dobijaju diplome sa zvanjem "diplomirani lekar prirodne medicine", "magistar prirodne medicine" i "doktor prirodne medicine".

ŠTA SE UČI NA INSTITUTU PRIRODNE MEDICINE?

Direktor Instituta nam je objasnio da se studenti obučavaju da "savetodavno utiču na zainteresovane osobe, da sačuvaju svoje zdravlje i nikada ne budu bolesni (čovek je jedini organizam u prirodi koji je bolestan), a da u slučaju oboljenja otklone uzrok bolesti - odbacivanjem loših navika, i da na taj način omoguće svom organizmu da se oporavi i ozdravi".

Kako tvrdi Petrović, Institut studente ne uči da leče ljude u klasičnom smislu (prepisivanjem lekova i slično), već da savetuju ljude da zdravo žive. Takođe, uči ih i kako da izleče neizlečive bolesti.

Zato je institucija registrovana u Americi kao organizacija koja se bavi zdravstvenom edukacijom i promocijom zdravih životnih navika, naveo je Petrović.

KAKO IZGLEDA NASTAVA?

Nastava se pohađa isključivo onlajn.

Student dobija na e-mail adresu udžbenike, kao i ispitna pitanja koja pismeno polaže.

"Pošto se prirodna medicina bavi higijenom i preventivom ona spada u naučne discipline koje mogu da se pohađaju samo iz udžbenika, bez odvijanja praktične nastave. To je slučaj i sa psihologijom, menadžmentom i drugim disciplinama takve vrste...”, rekao je Petrović.STUDIJE NA ENGLESKOM, SRPSKOM, RUMUNSKOM I SLOVAČKOM JEZIKU

Nakon završetka kursa ili studija student dobija diplomu i sertifikat na engleskom jeziku i na jeziku na kom je studirao. Osim studija na engleskom jeziku, postoje studije na srpskom, rumunskom i slovačkom, a u pripremi su i na mađarskom i nemačkom jeziku.

Direktor Instituta za prirodnu medicinu rekao je za MONDO da su studije namenjene onima koji žele privatno da rade u domenu preventive, higijene i zdravstvene edukacije.

"Promoteri prirodne medicine rade preko udruženja građana koja se bave zdravstvenom edukacijom, a za registraciju nije potrebna diploma. Ipak, postoje oni koji žele da imaju diplomu za ovakvu vrstu rada i oni se odlučuju da završavaju određene kurseve ili studije", rekao je Petrović.ŠTA SVE MOŽETE NAKON ZAVRŠENIH STUDIJA?

Oni koji su završili studije na Institutu mogu da rade privatno, da registruju udruženje građana koje će se baviti promocijom zdravih životnih navika, i da organizuju seminare za pripremanje zdrave hrane, za upotrebu tople i hladne vode u poboljšanju cirkulacije, za korišćenje lekovitih biljaka koje se nalaze svuda oko nas, zašto je važno da budemo fizički aktivni i da na vreme idemo da spavamo, kaže Petrović.
KOLIKO KOŠTA "DOKTOR PRIRODNE MEDICINE"?

Kursevi za "nutricionistu" i "herbalistu" su 400 evra.

Studije za "diplomiranog lekara prirodne medicine" koštaju 950 evra.

Nakon toga se mogu nastaviti studije za "magistra" i "doktora prirodne medicine".

"Neki naši studenti rade kao novinari u časopisima i pišu tekstove o zdravlju, neki rade kao savetnici za ishranu u fitnes centrima i sportskim kolektivima, a neki kao asistenti u privatnim ordinacijama lekara zvanične medicine", naveo je direktor Instituta za prirodnu medicinu.

SEDIŠTE U AMERICI

Ovaj fakultet u Srbiji nema nikakvo sedište, kao ni prostorije. Sedište im je u Americi, Njujorku.

Pošto se studije obavljaju onlajn Institut nema ni predavače u Srbiji, ali studenti uvek mogu, kako kaže Petrović, da konsultuju nekog od kolega.

"Naš fakultet uglavnom studiraju studenti iz engleskog govornog područja, a pošto imamo studije i na srpskom, slovačkom i rumunskom jeziku, javljaju se studenti sa prostora bivše Jugoslavije, Rumunije i Slovačke. Interesovanje za studije prirodne medicine na našim prostorima nije veliko, jer je u pitanju nešto novo, dok je u Americi to dosta popularizovano u periodu od poslednjih nekoliko decenija", rekao je Petrović.

Petrović još jednom podseća da Institut nije tražio akreditaciju u Srbiji i dodaje da su njihovi rezultati veoma prepoznati u svetu.

"Naše studente pozivaju da drže predavanja na univerzitetima i da gostuju na televizijama širom sveta. Neki od najpoznatijih svetskih sportskih kolektiva pozivaju naše stručnjake da im pomognu u radu sa igračima", rekao je Petrović.

On dodaje da su cenjeni i u svetu sporta. Preporuku za najnoviju knjigu "Oporavak sportista" Dr Milisava Nikolića koji je profesor na Institutu, potpisali su Predrag Mijatović (Real Madrid), Luka Modrić (Real Madrid), Miralem Sulejmani (Benfika, Lisabon) i Goran Krstić (evropski i svetski šampion u rvanju).

EVO ŠTA KAŽU U MINISTARSTVU

U odgovorima koji su nam stigli iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi se da takve ustanove, kao što je Institut za prirodnu medicinu, mogu da naude studentima i visokom obrazovanju u Srbiji, pre svega jer ne prolaze kroz proveru kvaliteta koju radi Komisija za akreditaciju.


Koliko takvih ustanova ima u Srbiji ne može da se ustanovi, jer rade bez dozvole, kažu nadležni.

"Takve ustanove sigurno štete državi, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema ovlašćenja da ih kontroliše, jer se Zakon o visokom obrazovanju, po kome se vrši kontrola, odnosi samo na visokoškolske ustanove, a ove to nisu, jer nemaju dozvole za rad. Mogla bi da ih kontroliše Tržišna ili Poreska inspekcija", rekli su u Ministarstvu.

Nadležni u Ministarstvu prosvete rekli su da nemaju komentar na takav "vid izigravanja Zakona o visokom obrazovanju" i dodaju da je skoro sigurno da takvi instituti i tzv. škole obmanjuju građane.

"Ako imaju bilo kakvu akreditaciju u inostranstvu, pa samim tim i važeće diplome, nema nikakvog razloga zašto se ne bi akreditovali u Srbiji. Nažalost, i kod nas i u inostranstvu, ima puno nelegalnih ‘viskoškolskih’ ustanova", rekli su za MONDO u Ministarstvu prosvete
http://mondo.rs/a738364/Info/Drustvo/Ka ... -evra.html
Корисников грб
Aнa
 
Поруке: 4087
Придружен: Пет Нов 11, 2011 6:49 pm

Следећа

Повратак на ШТЕТОЧИНЕ - Але и аждаје

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 3 госта

cron