Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Сви који мрзе српску митологију. Љотићевци, глобалисти, талибани, либерали по занимању, скинхедси, образовци, стројевци, напредњаци, дверјани, цр[к]вени кмери, вехабије, зилоти, фундаменталисти свих врста

Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Порукаод Svetovid » Нед Нов 23, 2014 12:54 pm

Дуго проучавам непријатељску пропаганду. Покушавам да се уживим у њу, да јој разумем мотиве, да сагледам правце деловања. Толико је сложена и перфидна пропаганда да је просечни људи уопште не примећују, а онда корак по корак, прихватају њене поруке здраво за готово. При томе не мислим на Вучићеве ботове, они су толико провидни кад пишу коментаре испод неког новинског текста, да се не вреди ни освртати на ту интелектуалну мизерију, они имају скромне циљеве: одржање на власти за свог месију, а паковање виршли за себе, и то је сваком разумљиво.

Евро-атлантска пропаганда је много сложенија, она лови душе и "националиста" и "грађаниста", јер је упорна, осмишљена, са добром логистиком, са армијом интелектуалаца који јој служе. (ако желите да је потпуно разумете, купујте дневни лист "Данас", ја га купујем искључиво да бих проучавао евро-атлантску пропаганду)

Главна идеја непријатеља: раздвојити грађанско друштво од српског русофилског патриотизма (национализма), супротставити једне другима (пошто је претходно изазвана вештачка подела), а онда и једне и друге уништити у међусобном рату. Метода: завади па владај. Не баш идентично, али слично је примењено у Кијеву, када су неонацисти извели државни удар под покровитељством Вашингтона, а све је представљено (медијским спиновањем) као грађанска револуција против диктаторских русофила.

У ту сврху користи се МЕДИЈСКО СПИНОВАЊЕ, којим жели да се укаже да националисти (патриоти) нису за грађанско друштво, да су против његових основних вредности, односно да грађанска Србија мора бити антипатриотска да не би цивилизацијски назадовала.

Основни правци деловања:

1) Непрестано (али тихо, перфидно) пропагирати да су русофилски националисти против секуларног друштва, (чињеницу да је Ђинђић увео веронауку у школе заташкавати) односно да желе православну верску државу

2) Непрестано (али тихо, перфидно) пропагирати да су русофилски националисти блиски нацизму (да мрзе, туку, убијају, дивљају, врше ратне злочине....) односно да су за беззакоње и правну несигурност грађана, за укидање свих либералних вредности као што је слобода говора и слобода мишљења.

3) Непрестано (али тихо, перфидно) пропагирати да су русофилски националисти за севернокорејски модел привреде (или су за укидање капитализма као таквог, или у најмању руку желе нестабилност, изолованост и високу инфлацију,) да би са њима драстично опао стандард грађана, а укинуте би биле све економске слободе: слобода предузетништва, право својине, и итд.

4) Непрестано (али тихо, перфидно) пропагирати да су русофилски националисти историјско зло, да су од 1903. године до данас, само стварали сукобе, ратове, вршили атентате (изазивајући убиством Фердинанда светски рат), да немајају никакве демократске традиције (по њима Пашићева Србија је диктатура, а не грађанска држава, што "доказују" бројни евро-атлатски историчари попут Латинке Перовић), да је историјски Србија само назадовала и страдала са српским патриотизом (а напредовала под космополитским режимом Тита, када је српски патриотизам скрајнут), па да је услов било каквог напретка одрицање не само од патриотизма, него и од патриотске историје.

Тако максимално сузити домет било какве патриотске опције која тренутна постоји, или која би се појавила у будућности. Са друге стране, максималмно ширити интелектуални круг евро-атлантске Србије, у њега сврстати југоносталгичаре, социјалдемократе, па и десничаре-клерикалце попут Басаре. од либерала до комуниста, сви су добродошли у грађански фронт, јер сви они (по ефектној пропаганди евро-атлантиста) без обзира на лева и десна опредељења, желе мирно, грађанско и просперитетно друштво. Чак и они Мајдановци са јасним Хитлеровским обележијима спадају у грађанску опцију (наравно, то се много не истиче, али се подразумева).

Пооука браћо националисти:
Не дозволимо да евро-атлантисти монополишу појам грађанског друштва.
То им је основни циљ.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Порукаод Svetovid » Уто Нов 25, 2014 11:47 am

....Мислим да је највећа главобоља евро-атлантиста шта урадити ако Шешељ успе да одвуче Вучића на руску страну, најгори сценарио на који немају разрађен одговор, па је утисак да идеолошки припремају групе "екстремних правоверних националиста" и "екстремних правоверних грађаниста", које би у таквој хипотетичкој ситуацији направиле нереде, веома сличне онима у Кијеву, са веома сличним последицама. Неко од евро-атлантиста је омашио у Шешељевом психолошком профилу, очекивали су бескомпромисног осветника-емотивца, а добили једног сасвим смиреног, цивилизованог и компромисима склоног стратега.

Моја претпоставка каже да би у таквој ситуацији ЦИА мобилисала све са чим располаже у Србији, све оне који јој служе за новац + корисне идиоте који би служили за џабе, и не знајући да служе. Пример из Москве, опозиционе насилне демонстрације редовно организују екстремни грађанисти заједно са национал-бољшевицима Лимонова:

http://www.rtv.rs/sr_lat/svet/jedinstve ... 88155.html
Приведено око 100 људи, међу њима и лидери опозиције

Полиција је привела више од 100 учесника вечерашњих непријављених демонстрација у центру Москве, саопштила је Генерална дирекција Министарства унутрашњих послова у Москви, а међу приведенима је и неколико опозиционих лидера.

Према информацијама агенције Итар тас с, међу приведенима су председник партије Јаблоко Сергеј Митрохин, један од лидера покрета "Солидарност" Борис Немцов, као и писац и активиста Едвард Лимонов. Демонстрације против победе владајуће Јединствене Русије (ЈР) на парламентарним изборима одржане су други дан заредом, а позив демонстрантима упућен је са интернет друштвених мрежа.http://www.pecat.co.rs/2011/09/limonov- ... aseg-doba/
LIMONOV Junak našeg doba

Слика

Eduard Limonov nije ono što nazivamo „pozitivnim likom“, što nikako ne znači da takav kakav je, i kakvim ga je Karer prikazao, nema sjaja. Dugačak je spisak poglavlja njegovog života: avanturista, pesnik, bandit u mladosti u rodnoj Ukrajini (rođen je 1943. godine u Dzeržinsku), emigrant u Njujorku, gde je bio i klošar i sobar kod jednog milijardera i gde je iskusio bludne noći spavajući naizmenično sa muškarcima i ženama (sjaj i bedu njujorškog emigrantskog života opisao je u kultnoj knjizi kod nas prevedenoj pod naslovom „To sam ja, Edička“), pa pisac u modi i saradnik komunističkih i levičarskih glasila „Imanite“ i „Idiot internacional“ u Parizu, „usijana glava“ u ratovima na Balkanu, povratnik u Moskvu (posle 1989) i osnivač zabranjene „Nacional-boljševičke“ partije, zatvorenik u Lefortovu, gde je (do jula 2003) odležao petnaest meseci pod optužbom za krijumčarenje oružja, pripremu terorističke akcije u Republici Altaj i pokušaj državnog udara u Kazahstanu… Danas, u 68 godina, aktivan je buntovnik protiv režima Putin-Medvedev, poštovan od demokrata u svojoj zemlji i rešen da se iduće godine predstavi na predsedničkim izborima u Rusiji…
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Порукаод Svetovid » Уто Нов 25, 2014 4:16 pm

..... У току је лов на душе патриота. У рату за људске душе, који траје од хладног рата, па све до данас, евро-атлантисти увек настоје да задобију душе дела грађанског слоја, а по могућству и већину тог слоја. Што је тај слој слабији, интелектуално и економски, лакше га је купити и омађијати.

Постоји више метода спиновања у зависности којој циљној групи се обраћа.

Спиновање за националисте:
"Шешељ је неолиберал, тачериста, слуга крупног капитала, узеће вам и оно мало црног испод ноктију, сиромашни биће још сиромашнији, а богати све богатији"

Спиновање за најшире грађанство:
"Шешељ је монструм, убица, он се радовао убиствима, он је луд, он је за правну несигурност, одмах са аеродрома преко мегафона се драо да се радује убиству Ђинђића"

Спиновање за средњу класу:
"Шешељ ће вам уништити животни стандард, он је комбинација Стаљина и и Чаушескуа, са њим иду изолација, ратови, економска несигурност"

Треба само посматрати Кијев и Москву, исте методе спиновања користиће се и у Србији против патриота, односно, већ се користе. Ко редовно организује насилне демонстрације против Путина? Ударна песница су национал-бољшевици Лимонова. Они су ту главни када се треба тући са полицијом. Све про-западне странке их тапшу по рамену и радо са њима праве протесте, јер знају да ће увек доћи до неких хапшења, а то одлично звучи у западњачким медијима.
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/cul ... 482373.ece
Слика
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Порукаод Svetovid » Чет Дец 04, 2014 11:19 am

:kafa

Britanska istoričarka Frensis Saunders otkriva kako je Amerika dobila hladni rat osvajanjem umova ljudi. Stvarali lažne nevladine organizacije. Alen Dals: Menjaćemo ljudsku svest i mozak

Слика

SAD i SSSR su već krajem Drugog svetskog rata započele Hladni rat na „plišanom“ frontu, ne manje pogubnom od pravog, naročito za male zemlje u kojima su supersile vodile bitke. Špijunski establišment, u kome su bili probrani mladi intelektualci i predstavnici moćnih porodica, kao što su Ford, Rotšild, Rokfeler, Dipon, Vanderbilt, definisali su Hladni rat kao „bitku za umove ljudi“ i nagomilali ogroman arsenal kulturnog oružja: filmove, časopise, knjige, konferencije, seminare, umetničke izložbe, koncerte i nagrade, navodi britanska istoričarka Frensis Stonor Saunders.

- Vlada SAD je uložila ogromna sredstava u tajni program kulturne propagande. Rezultat je bio izuzetno čvrsta mreža ljudi koji su radili za CIA na unapređivanju ideje da je svetu potreban „Paks Amerikana“, novo doba prosvećenosti koje će se zvati „Stoleće Amerike“. Isti ljudi koji su čitali Dantea i išli na Jejl i bili obrazovani za javnu službu, regrutovali su naciste, manipulisali ishodom demokratskih izbora, davali LSD nevoljnim ljudima, otvarali poštu hiljada američkih građana, zbacivali vlade, podržavali diktature, smišljali ubistva - navodi Saundersova u knjizi „Hladni rat u kulturi - CIA u svetu umetnosti i književnosti“.

- Saundersova izvlači na površinu specijalnu operaciju Centralne obaveštajne službe SAD, fantastičnu po razmerama, kojom je u dugom periodu nametan i nametnut sistem vrednosti koje su SAD želele - kaže Vladimir Davidović, bivši sekretar SANU, zahvaljujući kome se ova knjiga pojavila na srpskom tržištu.

Britanska istoričarka otkrila je da je jedan od glavnih „kulturnih“ projekata CIA bilo konsolidovanje Atlantske alijanse, Evropske odbrambene zajednice i stvaranje zajedničkog tržišta.

- Glavna grupa za unapređenje ideje o ujedinjenoj Evropi u partnerstvu s Amerikom bio je Evropski pokret, krovna organizacija koja je pokrivala različite aktivnosti usmerene ka političkoj, vojnoj, ekonomskoj i kulturnoj integraciji. Uz vođstvo Vinstona Čerčila, Averela Harimana i Paula Henrija Spaka, Evropski pokret je pomno nadzirala američka obaveštajna služba, a finansirala gotovo isključivo CIA - navodi Saundersova.

Ona otkriva i mnoge ikone moderne kulture kao ambiciozne zanatlije koji su radili za stranu koja ih bolje plati. Hemingvej se navodi kao saradnik američke službe, a Pikaso - sovjetske. Dirigente Vilhelma Furtenvenglera i Herberta fon Karajana, osvedočene naciste, CIA je štitila od jevrejskih organizacija, jer ih je smatrala korisnim za borbu protiv komunističkog uticaja u kulturi. Za CIA ni komunizam ne bi bio tako strašan da nije bio toliko slovenski, otkriva britanska istoričarka.

- Ono što je pogrešno sa svetom nije snaga komunizma, koji su Staljin i kompanija izopačili u instrument širenja Slovena na način koji bi Lenjina šokirao, već moralna i duhovna slabost komunističkog sveta - tvrdio je diplomata- špijun Robert Brus Lokhart.

CIA je u „kulturnom ratu“ pobedila koristeći tehnologiju protivnika, smatra britanska istoričarka.

Слика

- Ova struktura je izgledala kao odraz aparata Kominforma u ogledalu. CIA je uspostavila ove kulturne fondacije kao replike organizacija komunističke partije, uključujući i tajnovitost u središtu cele stvari - navodi Saundersova.

Na njenu knjigu je reagovao i Džejms Troj, bivši direktor CIA, koji se obično pojavljuje u javnosti kad se pojavi materijal koji povezuje Agenciju s nečasnim poslovima. Međutim, ni on nije pobio verodostojnost iznetih podataka.

- Agencija je tajno subvencionisala objavljivanje hiljada knjiga, uključujući i poznatu knjigu Milovana Đilasa „Nova klasa“ - priznao je Troj.

Trojeve reči potvrđuju navode britanske istoričarke da je CIA smatrala da su najbolji borci protiv komunističke ideologije najtvrđi sovjetski propagandisti, koji su iz nekog razloga „preverili“.

Alen Dals, jedan od osnivača i prvi direktor CIA, od 1950. vodi Nacionalni komitet za slobodnu Evropu, „jedan od najambizioznijih paravana Agencije“ koji obezbeđuje sredstva i osmišljava strategije tajnih operacija.

Слика
Frensis Stonor Saunders, Alen Dals, prvi direktor operacija CIA

- Dals je bio jedan od pionira lažnih nevladinih organizacija. Shvatio je da uspeh Amerike u programu Hladnog rata zavisi od „njene sposobnosti da izgleda kao da predstavlja spontana uverenja pojedinaca kojima je sloboda na srcu“ - navodi britanska istoričarka.

U knjizi se citira i „Izveštaj Nacionalnom savetu za bezbednost“, koji je, kako tvrde ruski izvori, kreirao Dals.

- Svu materijalnu moć uložićemo za otupljivanje i zaglupljivanje ljudi. Ljudski mozak i svest mogu se izmeniti. Posejaćemo haos, neprimetno ćemo ih uputiti da veruju u pogrešne stvari. Naći ćemo saveznike i istomišljenike u samoj Rusiji. Rezultat će biti konačno gubljenje samosvesti - piše u dokumentu, koji američka strana naziva produktom teorije zavere.

- Neprimetno, ali aktivno i stalno, doprinosićemo zaglupljivanju činovnika i stvaranju neprincipijelnosti. Čast i državni poredak predstavljaće nešto prošlo i nepotrebno, što će se ismejavati. Biće pojedinaca koji će uvideti šta se događa. Njih ćemo učiniti bespomoćnim, izložićemo ih podsmehu - citira se dokument pripisan Dalsu.

VIZNERI PALILI BALKAN

NOVCA za „kulturne operacije“ CIA bilo je napretek, posvedočili su britanskoj istoričarki nekadašnji agenti.

- Nismo mogli sve da potrošimo. Sećam se jednog sastanka sa Frenkom Viznerom i kontrolorom. O Bože, rekao sam, kako ćemo to uopšte potrošiti? Nije bilo ograničenja i niko za to nije bio odgovoran. Bilo je fantastično - rekao joj je Gilbert Grinvej, nekadašnji službenik CIA.

Pomenuti Vizner stariji, zamenik direktora CIA, bio je tvorac podzemnih aktivnosti koje su dovele do „mađarske revolucije“ 1956, koju je sovjetska vojska u krvi ugušila. On je otac američkog diplomate koji je imao ogromnu ulogu u krizi na KiM i stvaranju samoproglašene države Kosovo.

PLIŠANI RATOVI

KNjIGA „Hladni rat u kulturi“ izuzetno je značajna za tranzicione zemlje koje su najveće žrtve agresije bez upotrebe klasičnog nasilja. - Novi ratovi neretko imaju takozvani „plišani“ karakter. Metodima novog rata preuzimani su ekonomski resursi, direktno uništavani vojni, a posledično i obrazovni, zdravstveni i svi drugi vitalni interesi napadnutog. Ovu vrstu rata najveći broj zemalja u tranziciji je izgubio, a da nisu ni znale da su u ratu. Stoga nisu pružile skoro nikakav otpor - smatra Vladimir Davidović.

Prvo izdanje ovog dela na Zapadu 1999. je izazvalo buru. Ispostavilo se da je knjiga vrlo aktuelna jer navodi način rada i imena ličnosti i organizacija koje je CIA angažovala za „nametanje sistema vrednosti“, a među tim „paravanima“ ima i danas vrlo aktivnih.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Правци интернет (и другог медијског) спиновања

Порукаод Svetovid » Суб Дец 27, 2014 9:36 am

:kafa

МУХАРЕМ БАЗДУЉ: СЛЕДИ ТРАГ НОВЦА

четвртак, 25 децембар 2014 15:20

Слика

Фрапирала ме је организованост и масовност хајке на једног психотерапеута и једну новинарку

Постоји једно етичко правило које важи једнако унутар фрајерске парадигме малих балканских градова као и у вестерн филмовима, а које би могло да се формулише овако: ако видиш да петорица туку једног, дужност ти је да помогнеш том једном и пре него што знаш на којој су страни они који га туку, односно, на којој је (пре)тучени. Чак и кад би ова петорица били твоји истомишљеници, а тај један неко чији су ти ставови дубоко одбојни, сама ситуација је таква да је поштено и морално (привремено) стати на његову страну. (Немам овде простора, али вреди то макар овлаш поменути: можда и најчаснији тренутак у ратовима који су пратили распад Југославије, реакција Срђана Алексића на батинање Алена Главовића имала је мање везе с чињеницом да су Срђан и Ален припадали различитим етнијама, а више са Срђановим чојством односно потребом да заштити самог самцатог човека кога бије група наоружаних хулигана.)

Искрен да будем, не интересују ме претерано теме због којих су последњих дана и недеља Зоран Миливојевић и Катарина Ђорђевић изложени јавном линчу. Иако сам лично васпитан на начин који ме је касније знао подсетити на неке ставове из „Слободне деце Самерхила” и иако је велика већина мојих добрих знаница, пријатељица и колегиница, пребацила тридесету и још увек нема деце, ником због тога не пада на памет да их у било којем смислу сматра неоствареним. Односно, иако углавном не делим Миливојевићево мишљење кад је реч о одгоју деце, као ни мишљење Катарине Ђорђевић о томе колико је важно да ли се нека тридесетогодишњакиња одазива или не одазива на вокатив „мама”, фрапирала ме је организованост и масовност хајке на једног психотерапеута и једну новинарку, нарочито јер у њиховим ставовима нема ничег радикалног. Ти ставови јесу полемични, односно, могу послужити као повод за аргументовану расправу, но, реакције на њих највећим делом су се сводиле на покушај да се њихови аутори прогласе ,,недостојним” и да их искључе из „пристојног” и „нормалног” света. (Генерално се у последње време као уобичајена тактика локалне псеудолеве сцене намеће дехуманизација својих опонената. Тешко је рећи да ли су свесни да тиме понављају или варирају најгоре обрасце радикалне деснице.)

Немам, кажем, ту претеран лични интерес око меритума, али заинтригирао ме је интензитет агресије те ми се наметнуло питање: Зашто? Миливојевићеви ставови по овом питању нису новост и, мада је напада на њега било и раније, никада нису били овако бројни и овако координисани. С друге стране, сама Катарина Ђорђевић, колико знам, није се раније бавила демографским и феминистичким темама, али се слични чланци појављују у домаћим медијима свако мало, па је опет нејасно зашто је овај конкретан текст изазвао толику буру.

Одговор је у ствари једноставан. Као што мудар човек рече, треба послушати савет искусних полицајаца којима је узречица „следи траг новца”, што је заправо исто оно енглеско „follow the money” из филма „Сви председникови људи”. Након што је крајем септембра у Београду успешно и без проблема одржана „Парада поноса”, велики део „активистичког сектора” био је приморан да се прегрупише. Прегруписавање је заправо кренуло и раније када је са Запада стигао аусвајс за уврштавање СНС и његових лидера међу „добре момке”, које више нико не треба да пита шта су радили у рату, пошто национализам више неће да буде етикета због које се људи – што би рекла Биљана Србљановић – дисквалификују из јавног дискурса. Одржавањем „Параде поноса” и ефикасност класичне хомофобне етикете нагло је опала, па је у недавном покушају јавне ликвидације Данице Поповић коришћен њен наводни пост са „Фејсбука” стар већ неколико месеци у коме се она, ето, усудила да уз зрнце ироније коментарише могућност да хомосексуални парови усвајају децу. У новој констелацији, нагло је скочила популарност етикети мизогиније као и етикети традиционалисте у васпитању и образовању. Полицајци духа спремно вребају коме да налепе нове етикете. Уосталом, највећи страни грантови и донације већ неко време стижу у сферу образовања (на шта се наслањају и социјална искљученост, равноправност полова и сродне теме). Свако имало упућен у овдашњу сцену лако ће међу предводницима напада на Миливојевића и Катарину Ђорђевић препознати локалне варијанте швајцарског банкара из оне Волтерове досетке која каже да ако видите да неко такав скаче с прозора, слободно скочите за њим, јер је на видику сигуран новчани добитак. Да се разумемо, није да у српском друштву не постоје снаге које би докинуле женску равноправност стечену у СФРЈ и које би уназадиле образовање (од увођења креационизма у школе па надаље), но, повика на Катарину Ђорђевић и Зорана Миливојевића не чини ништа у борби против таквих снага. Напротив.

Извор Политика,25. 12. 2014.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева


Повратак на ШТЕТОЧИНЕ - Але и аждаје

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 4 госта