Бадњак - много више од ритуала (и од форума)

Концепт форума, Ваше идеје, Утисци, Критике, Обавештења, Саопштења, Технички детаљи, Планови, Визије, Слепе улице...

Бадњак - много више од ритуала (и од форума)

Порукаод Svetovid » Пон Јан 06, 2014 10:05 am

Јутрос сам поранио и донео Бадњак са планине :vamp ..... Управо схватих да, све ове године постојања бадњак форума, никада нисам написао на који начин доживљавам српски празник Бадњи дан. Па ево, данас 6.1.2014. одлучих да откуцам пар речи о томе.
:kafa12
За мене је празновање бадњака најзначајнији сачувани српски обичај. Претпостављам да су око Видовдана некада били исто тако значајни обичаји, који нажалост нису сачувани, или су сачувани само делимично, па је данас Видовдан обичајно сиромашнији од Бадњег дана, а убеђен сам да није одувек тако било. Елем, да се вратим на тему. Зашто сматрам да су обичаји везани за бадњак најзначајнији? Зато што се у тим обичајима преплиће све оно најзначајније за нас Србе, цео наш идентитет: култ предака, култ природе, култ дрвећа, култ Сунца, култ ватре, аграрни култ, ратнички култ, породични култ, племенски култ, култ соларних Богова, култ подземних Богова.....
:vamp009 :deda :ljujas :krav :vitez4 :lujk
Немам ништа против тога да се обичаји модификују, да се прилагођавају времену у коме живимо, јер промене су сасвим природна ствар. Али не волим када се губи основни смисао обичаја. Тренутно је модерно да се бадњаци купују на пијацама, или на градским трговима, што је потпуно погрешно, јер бадњак није лепо украшена грана дрвета, бадњак је много више од тога.
:detel :detel :detel :detel
Због тога је важно набројати који су основни елементи бадњака.

1) ЗОРА, ИЗЛАЗАК СУНЦА - треба отићи пред свитање у планину, сачекати излазак Сунца, па онда приступити одсецању бадњака. Лично практикујем да по мраку кренем, да бих имао више времена да се препустим духовним мислима, пре свитања, и пре самог ритуала. Није циљ доћи и "урадити посао" (или "одрадити" бадњак како би се неки изразили :vamp ), у планину не треба кренути као дрвосеча, него као Србин који осећа и разуме обичаје својих предака. Физички посао је ту мање битан, битна је духовност, битно је време које проведемо на квалитетан начин, зато треба стићи пре зоре, и стрпљиво чекати појаву црвеног Сунца у даљини. Док чекамо Сунце, можемо се молити Богу, крстити са три прста, обраћати храсту, призивати шумске виле :wub ... итд. ..ко шта воли и ко какву потребу има.
:sunasce
2) СЕКИРА - прво да нагласим да одсецање дрвета није само себи циљ, како многи мисле. Дрво, најчешће храст, не сече се, оно се жртвује, а пре тога упути му се извињење и замоли за опроштај. Лично, када бирам храстово дрво које ћу одсећи, гледам да то буде на месту где је густа храстова шума, тако да тим чином ослободим простор за развој других младих храстова. Свакако није идеја да се уништава природа, идеја је сасвим супротна: део природе, храст, посматра се као (полу)божанство. Зашто секира? Секира је култни предмет у српској религији, јер се сматра да су стари Богови, Дабог, Перун, Световид, Сварог итд., како је истражио академик Чајкановић, као један од главних атрибута, имали секиру.
:marko
3) ДАРИВАЊЕ ХРАСТА - бадњак, жртвовани храст, треба даровати. Чиме? То је ствар ваше маште и креативности. Да ли ће то бити вино, хлеб, колачи, јабуке, небитно је. Важна је ваша жеља да храсту пружите дарове од срца.
:milica: :cvece
То је што се тиче одласка по бадњак, касније следи:

4) ОБРЕДНО СПАЉИВАЊЕ ХРАСТА - уколико имате кућно огњиште у облику пећи и слично. Ритуал је започео изласком Сунца, а завршава се заласком Сунца, када бадњак горењем одлази ка небу. Тиме се круг обичаја затвара.
:detel
Ово би били неки најосновнији елементи. Има их свакако још. На пример, обичај је да се запуца из оружја :rambo :lovac (ратнички култ) приликом одласка по бадњак. Не волим пуцање, тако да тај део обичаја не практикујем.

И на крају да додам: све ово написано представља моје субјективно сагледавања бадњака. Неко други би можда дао другачије тумачење обичаја. Али баш у томе је лепота овог обичаја, свако може дати свој духовни доживљај овог ритуала, сам човек слободно приступа ритуалу, без присиле и унапред задате верске доктрине, нема посредника у виду цркве и свештенства. Сам домаћин, на Бадњи дан, представља свештеника, духовника, врача, мислиоца, теолога, који се директно, на свој специфичан начин, обраћа вишим силама.
"Требало би да постоји наука о недаћама. Људима су потребна тешка времена и угњетавање да би развили своје психичке мишиће."
/ Из Сабраних изрека Муад' Диба' принцезе Ирулан / "ДИНА" - Френк Херберт
Корисников грб
Svetovid
Site Admin
 
Поруке: 10653
Придружен: Сре Сеп 23, 2009 12:09 pm
Место: Свет вила и змајева

Re: Бадњак - много више од ритуала (и од форума)

Порукаод Caliburn » Пон Јан 06, 2014 10:28 pm

To je to!
Ni više, ni manje.
Caliburn
 
Поруке: 806
Придружен: Чет Окт 01, 2009 2:26 pm


Повратак на Све о нашем форуму

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост